De introductie van Microsoft 365 in je organisatie kan ware uitdaging zijn… Wanneer je over Microsoft 365 praat kan het voor sommige collega’s namelijk klinken alsof ze een vreemde taal horen. Het vermijden van technische termen kan eveneens lastig zijn, vooral wanneer deze voor jou als vanzelfsprekend klinken en voor anderen juist verwarrend zijn. Geen zorgen, in deze blog krijg je enkele eenvoudige tips om de complexe taal te vereenvoudigen.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen M365? Klik dan op de onderstaande link en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

1. Bye-bye techno-taal

Laten we ‘cloudopslag’ gewoon ‘online bestanden opslaan’ noemen. Het is minder een mondvol, toch? Je zou deze voorbeelden kunnen hanteren om weg te blijven van het jargon:

  • Mailbox > postvak
  • Online meeting > digitale vergadering
  • Out of office > afwezigheidsbericht
  • Metadata > kenmerken van een bestand
  • Migratie > verhuizing
  • Collaboration > samenwerken
  • Synchronisatie > gelijktrekken op verschillende apparaten
  • Multi factor authenticatie MFA > extra beveiliging naast een wachtwoord

En als medewerkers de termen ondertussen kennen, zoals MFA, kun je ze toepassen. Als je maar bewust bent dat voor sommige medewerkers het echt als abracadabra klinkt en ze afhaken met lezen van een bericht terwijl je ze juist wilt betrekken.

2. Gebruik praktische vergelijkingen bij apps

Verbind apps met iets bekends, zoals een SharePoint als ‘digitale archiefkast’ voor afgeronde documenten. Of noem het een ‘digitale projectruimte’. Beschrijf OneDrive als ‘persoonlijke online bestanden’ en Microsoft Teams als ‘digitale samenwerking en communicatie ruimte’. Net zoals dat je Outlook kent om te e-mailen.

3. Less is more

Hoe minder moeilijke termen, hoe beter. En gebruik je een moeilijke term die nu nog onbekend is voor collega’s? Leg ze uit en blijf de uitleg herhalen in berichten of informatie sessies.

4. Test het bij een bekende

Als je vriend of vriendin het niet begrijpt, dan is het misschien te technisch! Simpel houden is de sleutel. Blijft iemand je glazig aankijken dan moet je iets doen aan hoe je het overbrengt. Gelukkig zijn hier veel manieren voor.

5. Doe ook een beetje gewoon

Vermijd woorden als ‘synergie-optimalisatieplatform’. Zeg liever iets als ‘apps die ons beter laten samenwerken’. Maak het menselijk en gebruik woorden die gebruikelijk zijn, die je ook zou gebruiken in een gesprek met een ander.

6. Luister naar feedback

Als mensen je moeilijk aankijken, dan is het tijd om je taalgebruik te heroverwegen of extra uitleg te gaan geven. Spreek ook waardering uit naar de collega’s die vragen om extra uitleg, want sommige personen durven dit niet en zijn al afgehaakt. Terwijl je juist iedereen wilt betrekken en helpen.

Heb jij hulp nodig bij de introductie van Microsoft 365 in je organisatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op en laten we samen kijken naar een efficiënte oplossing!

Meer weten over introductie Microsoft 365 in je organisatie?

Wil je meer weten over hoe je Microsoft 365 het beste kunt introduceren in je organisatie of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP