Sinds de introductie van AI in ons werkleven en de aankondigingen van Microsoft van de afgelopen 12 maanden is het onduidelijk wat ieder pakket nu precies inhoudt. Tijdens Microsoft Ignite 2023 heeft Microsoft de naamgeving van de verschillende AI producten aangepast. Deze zijn nu in ieder geval beter herkenbaar. In deze blog zullen we uiteen zetten hoe de verschillende Microsoft Copilot producten momenteel heten en wat deze nu precies doen.

De Microsoft Copilot family

Tijdens Ignite 2023 is de family van Copilot gepresenteerd. Hier zijn een aantal zaken duidelijk geworden;

De schrijfwijze is: Copilot. Niet CoPilot, niet Co-pilot, niet co pilot, maar Copilot.

De familie naam is Microsoft Copilot.

Bing chat was verwarrend en wordt ook vervangen door Copilot.

Onderstaand diagram laat de verschillende producten binnen Microsoft Copilot zien. Dit zijn de verschillende versies die Microsoft aanbiedt vanaf 1 december 2023. Het laat je zien dat de naam conventie is “Copilot for [Product/functie naam]”. Hieronder behandelen we de verschillende versies.

Microsoft 365 copilot

Bing Chat is Copilot

Copilot is de nieuwe naam voor Bing Chat. Copilot (Bing Chat) is de integratie van de publieke versie van ChatGPT in je internet browser ‘Bing.com’ en in Microsoft Windows. De publieke versie betekent dat alle data op publiek wordt verwerkt. Ook wordt deze data gebruikt voor het trainen van de language models.

Copilot Pro

Het grote verschil tussen Copilot en Copilot Pro is de bescherming van de data die verwerkt wordt. Alles wat je in de Pro versie invoert, wordt ‘lokaal’ verwerkt. Lokaal betekent binnen de eigen tenant in het Microsoft datacenter. Ook wordt de data niet gebruikt voor het leren van de language models. Dat is een stuk veiliger met jouw data. Dit betekent ook dat deze versie goedgekeurd is voor gebruik binnen de overheid, mits het gecontracteerd is.

Copilot Pro is toegevoegd aan Microsoft 365 E3/E5 om te gebruiken zonder aanvullende kosten/licentie.

Je weet dat je de Pro versie gebruikt door middel van het groene vinkje en de melding. Deze gebruik je automatisch wanneer je inlogt op een apparaat met je Microsoft 365 E3/E5 account.

Microsoft Copilot

Copilot for Microsoft 365

Copilot for Microsoft 365 is de volgende stap van integratie van generatieve AI. Hierbij is het mogelijk om Copilot te gebruiken binnen Microsoft 365 apps zoals Word, Excel, Power App, Teams, etc. Zoals het diagram aan het begin van deze blog weergeeft, zijn er meerdere onderdelen beschikbaar binnen Copilot for Microsoft 365.

De integratie in Microsoft 365 betekent dat deze versie zowel in de verschillende apps ingebouwd is, maar ook toegang heeft tot de data op het platform. Je kunt dus in een Power Point presentatie vragen stellen aan/opdrachten geven m.b.t. data dat te vinden is op SharePoint, Outlook, etc.

Waar je bij de Pro versie betere bescherming van data ontvangt, is deze fijnmaziger bij Copilot for Microsoft 365. Omdat er meer integratie is in Microsoft 365, is ook hier ingebouwd dat Copilot for Microsoft 365 toegang heeft tot dezelfde data als de gebruiker. Het gebruik van data is security trimmed.

Omdat deze versie binnen Microsoft 365 is geïntegreerd, is de Microsoft Graph hierop aangesloten en ook te gebruiken. Via de Graph is veel data te koppelen, maar is het ook mogelijk om Copilot te ontsluiten via Graph. Heel leuk voor extensies.

En deze extensies kun je bouwen in Copilot Studio. Via Copilot for Microsoft 365 krijg je deze applicatie erbij. Hierin bouw je extensies voor Copilot.

Copilot for Microsoft 365 is een aparte licentie die apart aangeschaft dient te worden. De commerciële prijs is $30 per gebruiker/maand met een minimale aanschaf van 300 licenties. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je Copilot for Microsoft 365 wilt aanschaffen dit vanaf $9.000,- p/mnd kan.

Copilot for Sales

Copilot for Sales is een extra uitbreiding op Copilot for Microsoft 365. Je krijgt hierbij een extra AI functionaliteit for sales rollen. Denk hierbij aan Copilot die jou direct van informatie voorziet tijdens gesprekken met klanten via Teams of bepaalde gestandaardiseerde e-mails maakt zoals een herinnering wanneer een offerte nog niet getekend is. Dit is een waardevolle toevoeging voor verkopers die sneller en directer toegang nodig hebben tot data voor meer effectieve sales gesprekken. Wie Viva Sales kent, zal bij zichzelf denken; “zijn er niet aanzienlijke overeenkomsten tussen deze twee producten?”. Dat klopt, Viva Sales gaat ook verder als Copilot for Sales.

Copilot for Service

Dit lijkt op de Copilot for Sales, maar dan voor service medewerkers. Denk hierbij aan de koppeling aan een Topdesk applicatie of Dynamics for Service. Zo krijgen service medewerkers (helpdesk bijvoorbeeld) tijdens Teams gesprekken of via E-mails direct informatie aangereikt door de Copilot.

Copilot familie

De Copilot familie is nu mooi qua naamgeving op elkaar afgestemd en met het diagram is het goed te zien welke functionaliteit waar hoort. 

Wil je een uitgebreide briefing over de aankondigingen op het Microsoft Ignite Event 2023 en wat deze voor jouw organisatie kunnen betekenen? Klik dan op de onderstaande knop.

Meer weten over Microsoft Copilot?

Wil je meer weten over Microsoft Copilot? Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ook hebben we voor jou samengevat wat wij de top 10 belangrijkste Microsoft Ignite aankondigingen vinden van 2023.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP