Deze week was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende Microsoft Build event. Dit Microsoft event, gericht op ontwikkelaars, zat vol met updates en zoals verwacht speelde AI en Copilot een hoofdrol. Hier zijn volgens ons de belangrijkste aankondigingen van MS Build 2024.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Microsoft? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer!

AI Agents en Team Copilot – Copilot als ‘deelnemer’ aan jouw team

Een spannende toevoeging aan Copilot zijn de AI (Copilot) agents. Hiermee kan je als ontwikkelaar je eigen Copilot creëren en deze vragen om specifieke taken uit te voeren en een rol aan te nemen voor bepaalde bedrijfsbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan een Copilot agent die bestellingen afhandelt en processen automatiseert. Deze agents zijn momenteel beschikbaar voor organisaties in het Microsoft Copilot Studio early access programma en worden waarschijnlijk later dit jaar breder uitgerold.

Daarnaast is er de ‘Team Copilot’. In plaats van je persoonlijke assistent, wordt Copilot in jouw Teams-omgeving gezien als groepsassistent en kan bijvoorbeeld notities maken of agenda’s van vergaderingen en projecten beheren. De preview van Team Copilot komt later dit jaar beschikbaar en wij zijn zeer benieuwd naar de mogelijkheden hiervan.  

Ms Build aankondiging 2024

Azure AI Studio nu Generally Available

Azure AI Studio is hét platform met tools en templates om Copilots en andere AI services te creëren. Deze applicatie was voorheen alleen in preview beschikbaar voor een selecte groep klanten van Microsoft. Vanaf nu is Azure AI Studio algemeen beschikbaar voor het grote publiek. Dit betekent dat meer organisaties gebruik kunnen maken van Microsoft AI services, wat kan leiden tot nieuwe en interessante oplossingen.

Multi-modal SLM (PHI-3 Vision)

Wellicht dat je hier al eens van hebt gehoord, want het gaat de afgelopen tijd veel over Large Language Models (LLM). Dit is een AI-techniek voor Machine Learning die veel parameters gebruikt om menselijke interactie na te bootsen. Maar er bestaan ook small language models (SLM), dit model gebruikt minder parameters en zal dus ook beperkter resultaat opleveren. Op het MS Build 2024 heeft Microsoft een nieuwe vorm aangekondigd, namelijk het multi-modal SLM genaamd ‘PHI-3 vision’. De phi-modellen zijn ontwikkeld om lokaal te kunnen draaien op bijvoorbeeld mobiele telefoons en PC’s, in tegenstelling tot LLMs die in de cloud draaien. Voorheen waren de phi-SLMs alleen nog in staat om 1 model te gebruiken voor bijvoorbeeld tekst, maar Microsoft is nu een stap verder doordat ze meerdere modellen integreren. Zo ook in het geval van de PHI-3 vision die zowel tekst en beelden ondersteund.

GPT-4o nu beschikbaar in Azure OpenAI en komt naar Copilot

Een nieuwe verbeterde variant van GPT is aangekondigd en algemeen beschikbaar: GPT-4o. Deze technologie kan multi-modale input (combinatie van tekst, beeld en geluid) verwerken en is geoptimaliseerd voor snelheid en efficiëntie. GPT-4o komt ook naar Copilot, wat zorgt voor snellere reacties op je prompts. We zijn benieuwd hoeveel performance-verbetering dit gaat opleveren in de praktijk, maar het lijkt vooralsnog veelbelovend!

Microsoft’s Edge browser met AI-powered real-time video vertalingsfunctie

Een nieuwe functie in de Edge-browser is de real-time vertalingsfunctie voor video’s op platforms zoals LinkedIn en Youtube. Voorlopig is deze functie beschikbaar voor een handvol talen, maar Microsoft belooft een snelle uitbreiding.

Toevoeging Windows AI-powered clipboard functies in PowerToys

Het lijkt simpel, iets op je klemboard plaatsen om later weer ergens anders in te kunnen voegen. Microsoft heeft ook hier de mogelijkheid en kans gezien om intelligentie toe te passen. De simpele handeling van knippen en plakken is vernieuwd met de ‘Advanced Paste feature’ in PowerToys suite voor Windows 11 besturingssystemen en geeft je de mogelijkheid om de inhoud van je klembord aan te passen, samen te vatten en/of te converteren naar andere formats. Om dit te kunnen gebruiken moet je een OpenAI API key toevoegen in PowerToys en heb je credits in je OpenAI-account nodig om gebruik te kunnen maken van de AI-functies.

Ms Build 2024

Nieuwe Copilot connectors en extensies

Van de vele aankondigingen op het MS Build 2024 event op het gebied van programmeren en het ontwikkelen van oplossingen is dit iets wat ook veel impact kan gaan hebben op de ‘normale’ gebruikers of eindgebruikers bij organisaties. Microsoft biedt namelijk de mogelijkheid om Copilot uit te breiden met nieuwe connectors en extensies. Ontwikkelaars kunnen via Copilot Studio de Teams Toolkit voor Visual Studio Code hun eigen extensies bouwen. Daarnaast zijn er ook nieuwe Github Copilot extensies.

Integratie van Copilot SharePoint

Iets gerelateerd aan het vorige punt, aangezien het ook als een soort Copilot-extensie gezien kan worden en waar wij erg enthousiast over zijn; de integratie van Copilot SharePoint. Hiermee kun je op een eenvoudige manier specifieke Copilots maken vanuit SharePoint.

Het biedt jouw eindgebruikers dus de mogelijkheid om op een SharePoint-site via de Copilot, informatie op te vragen die jij hebt ingegeven als bronnen. Ook kan je deze Copilot delen in bijvoorbeeld een Teams-chatgroep. Dit maakt informatie opvragen en delen eenvoudiger en efficiënter.

MS build 2024

Mini Snapdragon PC – (DevKit voor Windows mini-PC)

Naast al het software-gerelateerde nieuws is er op het MS Build 2024 event ook altijd aandacht voor nieuwe hardware. Zoals nieuwe snellere chips, maar ook verschillende apparaten. Een van die apparaten is de Dev Kit voor Windows mini-PC. In deze mini-PC zit een Snapdragon X Elite-chip en 32GM RAM en 512GB SSD en kost $899. De fabrikant van deze mini-PC hoopt zo ontwikkelaars aan te moedigen om meer ARM-apps voor Windows te gaan bouwen.

Copilot+ PC

Iets wat al eerder dan de start van Microsoft Build is aangekondigd, maar wat wel als belangrijk hardware-nieuws werd gepresenteerd is de komst van Copilot+ PC’s. Dit zijn apparaten waarbij Copilot-functies zijn geïnstalleerd en staan los van de normale Copilot die iedereen in de cloud kan gebruiken.

Je kunt namelijk de AI-functionaliteiten gebruiken in diverse programma’s op het apparaat, waardoor je bijvoorbeeld AI kunt gebruiken voor foto- en videobewerking. Daarnaast heeft de pc ook een ‘recall’ optie. Hiermee kun je alles wat je met het apparaat hebt gedaan terugzoeken en in een soort tijdlijn weergeven. De nieuwe AI-apparaten zijn voorzien van geavanceerde en erg snelle NPUs (Neural Processing Units), waardoor ze zeer snel en efficiënt zijn.

Copilot+ PC

MS Build 2024

Al met al was het weer een enerverend Build event met veel uiteenlopend nieuws. Uiteraard blijven wij alle ontwikkelingen nauwlettend volgen en zijn benieuwd hoe de oplossingen en functionaliteiten in de praktijk gaan uitpakken.

Wil je Copilot ook toepassen binnen jouw organisatie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij vertellen jou er alles over tijdens onze gratis Microsoft 365 inspiratiesessie. Klik op de onderstaande knop en kom ook langs!

Anderen bekeken ook:

Nieuwe updates van Microsoft Teams uit Microsoft Build

Nieuwe updates van Microsoft Teams uit Microsoft Build

Tijdens het Microsoft Build event zijn er weer een hoop interessante ontwikkelingen aangekondigd. Microsoft Build is een jaarlijks ontwikkelaarsevent waar Microsoft de nieuwste ontwikkelingen en updates presenteert. In deze blog zullen we een aantal ontwikkelingen en...

read more
Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Fabric

Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Fabric

Microsoft Fabric is een geïntegreerd analyseplatform die de manier waarop organisaties gegevens fundamenteel veranderd. Met Fabric kunnen organisaties eenvoudig hun gegevens beheren in een zogenaamde ‘SaaS Datalake’. Via deze technologie kunnen organisaties alle...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP