Het was weer zo ver het jaarlijkse Microsoft Ignite event. Van 12 t/m 14 oktober kwam alles voorbij wat we het komende jaar van Microsoft mogen verwachten. Tijdens het event presenteren ze de nieuwste technologie en worden er roadmaps gedeeld, aankondigingen groots gepresenteerd en waar je als oplettende luisteraar kunt opmaken wat de koers wordt het komende jaar van Microsoft.

Ook wij waren er (virtueel) bij en doen de komende tijd uitgebreid verslag van de belangrijkste ontwikkelingen die jij zeker niet mag missen! In deze blog behandel ik de XTRM top 10 van de Microsoft Ignite aankondigingen. Wat waren de 10 belangrijkste aankondigingen, nieuwsfeitjes, roadmaps etc. die we hoorden?

Ik ben Mark Overdijk, consultant bij XTRM Development en dit is in willekeurige volgorde de “Microsoft Ignite 2022 – XTRM Top 10” blog.

Ignite 2022

1. Do more with less

Hét terugkerende thema tijdens deze Ignite was toch wel de “do more with less” one-liner. Het begon in de keynote en vervolgens greep iedere presentator minimaal 1 keer terug op de “do more with less” one-liner. Hiermee wil Microsoft haar klanten en partners meegeven dat het Microsoft 365 abonnement zich steeds verder uitbreidt en evolueert. Zo kwam dit bijvoorbeeld terug in de security workshops. Door de toevoeging van nieuwe geautomatiseerde processen en de inzet van Artifical Intelligence (AI) kunnen medewerkers meer meldingen verwerken in minder tijd. Op deze manier kan er meer focus gelegd worden op de high priority meldingen. “Do more with less”.

2. Teams Premium

In het circuit deed deze aankondiging al een tijdje de ronde, maar er komt een premium versie van Microsoft Teams. Deze zal aanvullende en uitgebreidere beveiliging bevatten. Maar niet te vergeten ook features voor de echte pro-gebruikers onder ons. En wie is dit nu niet geworden de afgelopen 2 jaar? Naast de extra beveiliging kijken we ook zeker uit naar de mogelijkheden om templates voor vergaderingen in te richten (meeting guides) en een eigen huisstijl toe te passen op de applicatie.

Lees meer over de Teams Premium features, prijs en wanneer deze beschikbaar is in onze blog: “Nieuw! Microsoft Teams Premium“.

3. Intune is terug!

Intune maakt haar comeback. Helemaal verdwenen was het natuurlijk nooit, het kreeg alleen een kleinere plek binnen het Microsoft Endpoint Manager portal. Nu heeft Microsoft aangekondigd dat het Microsoft Endpoint Manager voortaan Microsoft Intune zal gaan heten.

Daarmee is Intune weer de naam voor de cloud management tool voor apparaten. Microsoft Configuration Manager zal de naam zijn voor de on-premises oplossing.

4. Intune Premium

Naast de comeback van het Intune merk is er ook een Premium toevoeging aangekondigd. Microsoft Intune Premium is niet één product, maar een bundel van premium add-ons. De ontwikkeling van deze “advanced endpoint management solutions” was al eerder aangekondigd dit jaar, waarbij de eerste solutions zelfs al gereleased zijn. Microsoft heeft nu aangekondigd dat deze add-ons los verkrijgbaar blijven, maar ook te verkrijgen zullen zijn in een bundel als Microsoft Intune Premium. Uiteraard zal dit kosteneffectief zijn, zodat jij meer voor minder kan doen. “Do more with less”.

5. Live event

Het was voor het eerst sinds 2019 dat er een live in-person event plaatsvond van Microsoft. En dit werd behoorlijk benadrukt! Het was goed te merken dat een live event een ander gevoel meegeeft dan een volledig online event. Het was mooi om te zien dat er weer mensen bijeen konden komen en er interactie was met het publiek. Ook voor de online deelnemer voelde het meer als een event dan een aaneenrijging van PowerPoint presentatie/Teams meetings. Fijn!

6. Keynote take aways

De keynote van Satya Nadella, kijk deze hier terug, bevatte vijf thema’s. Aan de hand van deze vijf thema’s kun je zien waar de focus van Microsoft ligt;

  1. Be data-driven and optimize with Azure
  2. Deliver efficiency with automation and AI
  3. Re-energize your workforce with Microsoft 365
  4. Innovate with a cloud developer platform
  5. Protect everything, everyone, everywhere

Persoonlijk had ik het laatste thema, die rond beveiliging, als eerste verwacht. Maar des ondanks had het verhaal een goede opbouw naar de focus die Microsoft heeft op security. Verder waren de onderwerpen; De wereld draait op Azure (1), Proces automation en AI (2), Viva en Teams (3) en de integratie van web programmeer standaarden (4). De updates die we komend jaar kunnen verwachten vallen dan ook onder één van deze thema’s.

7. OpenAI, natural language integratie

In Power Automate en onder andere Exel komt integratie van natural language. Dit is de techniek die normale taal kan omzetten in code. Je typt bijvoorbeeld “welke groene auto’s zijn het meest verkocht tussen 2010 en 2014?” waarna de code aangemaakt wordt die dat resultaat voor je ophaalt. De optie bestond al in PowerBI zodat je op een makkelijkere manier een Query kon maken. Door de samenwerking met OpenAI kan er gebruik gemaakt worden van de krachtige natural language AI (Codex) van OpenAI.

8. Microsoft Places

Ook aangekondigd tijdens de keynote was Microsoft Places. De werkplek oplossing voor de moderne hybride veilige werkplek. Het integreert Teams, Outlook en werkplek integratie. Maar wat houdt dit precies in? Door deze optie wordt het mogelijk gemaakt om vanaf je telefoon in te checken op je werk. Zo kan er een bureau of ruimte gereserveerd worden en wordt je team hiervan op de hoogte gebracht. Doordat dit op het Microsoft 365 platform draait is er een hoge integratie met Teams (Rooms) mogelijk en kan het systeem een werkplek of overleg ruimte voorstellen voor je volgende meeting.

Aan de beheerkant krijg je via Microsoft Places meer inzicht in het gebruik van de kantooromgeving, zowel on- en offline. Zo kun je op basis van de data kosteneffectief de werkomgeving inrichten. “Do more with less.”

9. Instagram komt naar Microsoft 365

Viva Engage Storyline is onderweg naar de Viva Engage Teams app en lijkt op het platform Instagram met haar korte filmpjes/updates. Dit moet de connectie tussen collega’s (mensen) bevorderen die elkaar de afgelopen tijd minder live hebben kunnen zien. Ook draagt dit bij aan het veelvuldig meer flexibel werken. Een erg leuke toevoeging en met de juiste adoptie strategie kan dit ook echt werken binnen diverse organisaties.

10. Metaverse en Avatars

Mesh Avatars waren al getoond in de keynote eerder dit jaar, maar nu kon men veel meer laten zien van de mogelijkheden met een Avatar in de metaverse. Zo kun je een digitale versie van jezelf maken en inzetten in je Teams meetings. Je kunt in de meeting plaatsnemen of kun je ervoor kiezen om je avatar te tonen als je bijvoorbeeld niet je camera aan kunt/wilt zetten. Je activeert deze functionaliteit door de Avatars App vanuit de Teams App Store te installeren. Wat op dit moment nog mogelijk is in de Private Preview, maar begin volgend jaar het algemeen beschikbaar zou moeten zijn.

Maar dit was nog niet alles! Er was meer virtueel nieuws. Namelijk dat ook in de industrial metaverse, wat een soort VR wereld is voor werk, je de avatar kunt inzetten. Met de inzet van bijvoorbeeld de holo lens kun je met je avatar lopen en interactie hebben met een digitale versie van je organisatie. Deze digitale versie van je organisatie heet ook wel een digital twin.

We moeten nog zien hoe goed dit gaat werken, maar tof is de techniek zeker!

Microsoft Ignite

Microsoft Ignite 2022 was een ouderwets goed gevuld event. Amerikaans qua opzet en enthousiasme, maar dat laat de pret absoluut niet drukken. Voor een volledig overzicht kun je de Microsoft Ignite Book of News 2022 doornemen. Negen hoofstukken vol updates en aankondigingen van het event. Ook kun je de sessies terug kijken via de Microsoft Ignite website. Tijdens dit event zijn er weer veel aankondigingen en vergezichten langsgekomen. Microsoft 365 groeit, ontwikkelt en wordt beter dan ooit. “Do more with less” zou ik willen zeggen.

We snappen dat het enorm veel content is dat uit Microsoft Ignite komt. Vraag XTRM development voor een uitgebreidere briefing over de aankondigingen op Microsoft Ignite en wat deze voor jouw organisatie/branche kan betekenen.

Meer weten over Microsoft Ignite?

Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

 

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP