In de dynamische wereld van softwareontwikkeling is het niet altijd mogelijk om een softwaretoepassing te voorzien van alle gewenste functies en mogelijkheden vanaf het begin. Gelukkig bieden software-plug-ins een oplossing. Met plug-ins kun je de functionaliteit van software uitbreiden en aanpassen aan specifieke behoeften en wensen. Binnenkort kunnen deze plug-ins nog dynamischer en slimmer gebouwd worden met behulp van AI. Microsoft heeft tijdens het Microsoft Build evenement nieuwe functies aangekondigd waarmee ontwikkelaars hun eigen slimme AI-plug-ins kunnen bouwen. In deze blog gaan we dieper in op wat een plug-in is en hoe de nieuwe AI-tools van Microsoft hier een koppeling mee kunnen maken. En verkennen we de voordelen van Microsoft AI-plug-ins.

Wat is een plug-in?

Een plug-in is een softwarecomponent die kan worden toegevoegd aan een bestaande applicatie om een extra functionaliteit toe te voegen of de bestaande functionaliteit uit te breiden. Het functioneert als een aanvulling op de hoofdsoftware, waardoor gebruikers extra mogelijkheden en tools krijgen om hun taken uit te voeren. Een plug-in kan als verschillende doelen dienen, afhankelijk van de context. Het kan bijvoorbeeld nieuwe functies en gereedschappen toevoegen, gegevens analyseren, automatiseren van repetitieve taken, bestandsformaten ondersteunen die niet standaard worden ondersteund door de hoofdapplicatie, enzovoort. Plugins kunnen worden geïntegreerd met verschillende softwaretoepassingen, zoals tekstverwerkers, grafische programma’s, webbrowsers, enzovoort.

In het kort: Plugins bieden een specifieke functionaliteit die de basisfuncties van de hoofdapplicatie aanvult.

Wat kan AI in Microsoft?

Artificiële Intelligentie, of wel AI, is het vermogen van een computersysteem om mensachtige cognitieve functies na te bootsen, zoals leren en problemen oplossen.

De grootste AI-toepassing die Microsoft binnen het grotendeels van haar programma’s wil gaan implementeren is Copilot.

In het kort: Copilot kun je zien als je zelflerende assistent die je kunt inzetten binnen je Microsoftprogramma’s zoals Teams, word en Outlook. Je Copilot kan snel informatie vinden, documenten samenvatten, actiepunten opstellen na vergaderingen, en nog veel meer.

Wat is de nieuwe grote AI-update van Microsoft?

Microsoft adopteert dezelfde open plug-in-standaard die OpenAI introduceerde voor ChatGPT, waardoor interoperabiliteit mogelijk wordt tussen ChatGPT en Microsoft’s brede aanbod van Copilot toepassingen. Dat betekent dat ontwikkelaars nu één platform kunnen gebruiken om plug-ins te bouwen die bruikbaar zijn op zowel zakelijke als consumenten omgevingen. Waaronder ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot, Microsoft 365 Copilot en Windows Copilot.

Om deze interoperabiliteit nog fijner te maken zal Bing (Microsofts zoekprogramma) zijn ondersteuning voor plug-ins nog verder uitbreiden op het gedeelde platform. Naast de eerdere plug-ins OpenTable en Wolfram Alpha, worden nu ook Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin, Zillow en andere partners toegevoegd aan het Bing-ecosysteem. Dit biedt gebruikers een breder assortiment aan functionaliteiten en gegevens tijdens het zoeken.

Wat is de toegevoegde waarde van AI aan je plug-in?

Tijdens Microsoft Build toonde het bedrijf een AI-framework dat ontwikkelaars helpt hun eigen Copilot te bouwen. Dit framework bevat ondersteuning voor plug-ins die de mogelijkheden van je Copilot vergroten door deze real-time informatie te laten ophalen. Ook is het mogelijk om bedrijfsgegevens te laten opnemen, nieuwe soorten berekeningen te laten uitvoeren en analyses te trekken.

Copilot plugins

Bron: https://news.microsoft.com

Om een AI plug-in beter te begrijpen heb ik hier een voorbeeld;

Een plug-in kan dienen als een brug tussen een groot taalmodel en een website of back-end systeem dat een bedrijf bijvoorbeeld gebruikt voor het boeken van containerschepen. De Copilot kan afspraken maken over het inhuren van ruimte op een containerschip naar San Francisco die in lijn zijn met het inkoopbeleid en budgetten van het bedrijf.

Dankzij de AI plug-in hoef je niet te switchen tussen verschillende programma’s. Op deze manier heb je één systeem dat zichzelf aanpast wanneer een beleid of budget wijzigt.

Hoe bouw je je AI plug-in met Microsoft?

Microsoft brengt breed scala aan mogelijkheden uit om het produceren van plugins die bruikbaar zijn met Copilot integraties makkelijker te maken. Visual Studio Code, GitHub Copilot en GitHub Codespaces maken het eenvoudig voor ontwikkelaars om nieuwe plugins te maken, te debuggen en implementeren. Azure AI voegt mogelijkheden toe om plugins uit te voeren en te testen op bedrijfsgegevens. Eenmaal gemaakt, zullen deze plugins werken in alle Copilot-koppelingen van Microsoft.

Hoe kan XTRM development jouw organisatie ondersteunen met AI plug-ins?

Heb je zelf niet genoeg tijd of ben je niet zo technisch, dan kunnen wij jou ondersteunen met het bouwen van een AI-plugin die binnen je tenant jouw bedrijfsprocessen optimaliseert. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken naar alle mogelijkheden en oplossingen voor jouw organisatie.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Klik dan op de onderstaande knop en laten we samen kijken naar de mogelijkheden. 

Meer weten over AI plug-ins of Microsoft Build?

Wil je meer weten over Microsoft Build en de nieuwste updates die nog gaan komen of heb je een andere vraag? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Wellicht dat je er al eens van hebt gehoord: Microsoft Viva en Copilot. Het zijn recente ontwikkelingen van Microsoft 365 en laat dat nu precies mijn expertise zijn als M365 consultant. Onlangs ben ik gestart bij XTRM development als Microsoft 365 consultant en ligt...

read more
De laatste updates over Teams en Outlook

De laatste updates over Teams en Outlook

Microsoft heeft recentelijk een aantal nieuwe updates aangekondigd die van invloed zijn op verschillende Microsoft applicaties. In deze blog zullen we de meest recente functies van deze applicaties belichten en belangrijke doorbraken aankondigen die de...

read more
Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Met meer dan 18 jaar ervaring in de IT, waarvan de laatste 8 jaar als Microsoft 365 consultant, ben ik onlangs onderdeel geworden van het XTRM-team. Ik had me geen betere start kunnen bedenken en vertel jullie graag waarom ik deze stap in mijn carrière heb gemaakt....

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP