Onlangs was XTRM development aanwezig bij het jaarlijkse ESPC (European SharePoint and Microsoft 365 Conference) event in de Rai in Amsterdam. In deze blog deel ik enkele opvallende punten die tijdens deze conferentie aan bod kwamen.

ESPC 2023 Keynotes: Focus op Microsoft Copilot en AI

De keynotes waren, zoals verwacht, doordrenkt van Microsoft Copilot en kunstmatige intelligentie (AI). Momenteel zijn er meer dan 156 producten met Copilot! De verwachting hiervan is dat dit nog verder zal toenemen. Hieronder vind je een (reeds verouderd) overzicht van alle Copilot-producten.

Microsoft 365 Copilot

Naast de bekende Copilot in de Microsoft 365 chat (voorheen Bing chat) is er nu een Copilot voor bijna elk product dat Microsoft aanbiedt. Het aantal Copilots groeit gestaag, met zelfs een speciale oproep aan de maker van het eerder genoemde overzicht. Microsoft is nog steeds naar je op zoek!

Vijf trends voor 2024 volgens Microsoft

Naast de overvloed van al deze Copilots deelde Microsoft ook vijf trends voor het komende jaar:

 • Specifieke AI voor branches
  Een AI, Copilot of LLM die specifiek goed is in één taak of één branche.
 • Externe Databronnen toevoegen aan Copilot
  Mogelijkheid om eigen externe databronnen toe te voegen aan de dataset voor Copilot in Microsoft 365.
 • Uitbreiding van Microsoft en de Community
  Microsoft en de Microsoft community zullen met meer voorbeelden, prompts, UX en extensies komen.
 • Onzichtbare AI voor gebruikers
  AI zal steeds meer onzichtbaar worden voor de gebruiker.
 • Flexibiliteit
  Er zijn veel veranderingen op komst en daarmee zal geëxperimenteerd worden. Hierin is het leren en groeien van belang.

De eerste drie trends sluiten eigenlijk al aan bij wat Microsoft nu al aan het doen is. Voor alles een Copilot. Inmiddels zijn er ook Copilots voor bijvoorbeeld sales en service en meer branches of specialisaties zullen volgen.

De laatste twee trends hebben de oorsprong meer in adoptie, waarbij Microsoft spreekt over People First. Deze term is afkomstig uit change management en het houdt zoveel in dat voor een organisatie verandering er individuele verandering nodig is. De persoon komt dus eerst.

SharePoint Premium veranderingen op komst

Naast de vele Copilots werden ook specifieke veranderingen voor SharePoint aangekondigd, waaronder de introductie van SharePoint Premium. Dit product werd in maart al aangekondigd als Microsft Syntex, maar is nu dus omgedoopt tot SharePoint Premium. Waarschijnlijk om de lading beter te dekken.

Naast allerlei AI toepassingen omvat het namelijk ook een aantal niet-AI tools gericht op back-up, archivering en data governance. Een overzicht van alle producten zie je in de onderstaande tabel.

ESPC updates

De meeste onderdelen van SharePoint Premium worden verwacht in de eerste helft van 2024, met uitzondering van enkele onderdelen die momenteel al beschikbaar zijn. Dit zijn de onderdelen Data Access Governance en de archiverings- en back-uptools.

Conclusie: Enthousiasme voor de toekomst van AI

Al met al was ESPC 2023 een bron van opwinding en inspiratie, met Copilots als belangrijkste takeaways en mogelijkheden om deze uit te breiden met behulp van Copilot Studio.

Daarnaast biedt SharePoint Premium vele mooie functionaliteiten, waar de SharePoint-community al geruime tijd naar uitkeek. De boodschap is duidelijk: AI is here to stay! En sommige moeten wellicht nog even wennen aan deze onvermijdelijke realiteit.

Wil jij meer weten over Microsoft Copilot binnen jouw organisatie? Klik dan op de onderstaande knop en wij kijken samen met je naar de mogelijkheden.

Meer weten over ESPC?

Wil je meer weten over ESPC of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets! Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP