Heb je al gehoord van de nieuwe Microsoft Teams? In mijn vorige blog ‘Optimaliseer samenwerken met de nieuwe Microsoft Teams‘ heb ik verteld dat de nieuwe versie van Teams eraan komt die de samenwerking en communicatie tussen teams nog makkelijker en leuker te maakt. Ook heb ik in mijn vorige blog uitgelegd dat de nieuwe Teams vele malen sneller is, minder geheugen en minder opslag van je computer gebruikt. Nu de nieuwe Microsoft Teams voor het grootste deel is uitgerold en beschikbaar is voor de gemiddelde gebruiker, kan ik verder ingaan op wat er nu echt allemaal veranderd is en welke nieuwe functies er zijn.

Ik kan alvast wat verklappen; het merendeel van je vertrouwde tools zijn gelukkig onveranderd gebleven. Er zijn enkel nieuwe functies toegevoegd. De grootste veranderingen voor gebruikers zetten we hier overzichtelijk voor je op een rij.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen M365? Klik dan op de onderstaande link en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwe soorten lay-outs in Teams

De klassieke versie van Microsoft Teams die we kennen heeft een paars venster en door de gehele app heen ook paarse accenten en kleurtonen. Nu kan het zijn wanneer je de nieuwe Teams opstart, je vooral een witte look en feel te zien krijgt. Deze verandering in vormgeving zal even wennen zijn.

Mocht het wennen niet helemaal lukken dan kun je de lay-out gemakkelijk aanpassen. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende thema’s. Hierin kun je kiezen tussen donkere modus, lichte modus, klassiek, en kleuren met een hoog contrast. Zelf heb ik mijn thema in de nieuwe Teams ingesteld op klassiek, zodat ik de kleuren houdt die ik gewend ben.

Dit doe je door naar instellingen te gaan (de 3 puntjes bovenin naast je foto/initialen). Vervolgens selecteer je ‘vormgeving en toegankelijkheid’ en kies je onder ‘Thema’ je gewenste lay-out.

nieuwe microsoft teams

Nieuw in Teams: Sortering van berichten in Teams kanalen

In de oude teams zijn we gewend dat de sortering van berichten van beneden naar boven gaat in Teams kanalen. Je begint onderaan het scherm met het schrijven van je tekst en de nieuwste berichten worden dan van onder naar boven weergeven.

In de nieuwe Teams is dit andersom; wanneer je een bericht schrijft voor in een Teams kanaal, zal je dit in het veld bovenaan moeten doen. Berichten worden weergeven van boven naar beneden.
Deze keuze is door Microsoft gemaakt zodat we beter onderscheidt hebben tussen berichten die worden gestuurd in een Teams Chat en berichten die we sturen in een Teams kanaal. Deze functie kun je ook terugzetten naar jouw gewenste setting.

Dit doe je door in je Teams kanaal bij berichten op de 3 puntjes te klikken die naast het camera icoontje staan. Vervolgens selecteer je ‘Nieuwe berichten onderaan weergeven’. Wanneer je berichten al onderaan weergeven worden zal de tekst zijn ‘Nieuwe berichten bovenaan weergeven’.

microsoft teams

De Wiki-tab wordt vervangen in de nieuwe Microsoft Teams

De wiki tab die je kunt gebruiken in Teams kanalen wordt niet meer ondersteund in de nieuwe Teams. Dit is omdat er een andere applicatie beschikbaar is, namelijk OneNote. Deze applicatie kan hetzelfde als de wiki’s, maar heeft meer mogelijkheden en is ook toegankelijk buiten Teams.

Onze tip is: zet je wiki’s zo snel mogelijk om in OneNote of begin alvast met werken in OneNote in je Teams. In je Team kun je de OneNote applicatie vinden door op het plusje ‘+’ te klikken in het lint bovenaan je teams pagina.

Dynamische smileys in de nieuwe Microsoft Teams

Deze speciale functie zit stiekem ook al in de klassieke Teams, maar ik wil dit toch graag met jullie delen. Door in een 1-op-1 chat in Teams een high-five emoji naar elkaar te sturen verschijnt er een animatie in je scherm. Zo kunnen we elkaar een high-five geven wanneer een klus is geklaard. In de toekomst zal Microsoft meer dynamische emoji’s uitbrengen om het samenwerkend teamgevoel te versterken.

nieuw in teams

Wat mist de nieuwe versie van Microsoft Teams nog?

Wanneer je bestanden wilt openen in de nieuwe Teams worden deze standaard altijd geopend binnen Teams zelf. Het is (nog) niet mogelijk deze standaard te wijzigen naar openen in app zonder naar je accountinstellingen te gaan.

Als je de standaard gaat wijzigen door op de 3 puntjes te klikken die achter je document staan, krijg je een melding. Deze toont dat je de nieuwe Teams omgeving zal verlaten en wordt teruggestuurd wordt naar de klassieke Teams.

Dit is voor onervaren gebruikers erg omslachtig. Microsoft heeft tijdens het publiceren van deze blog nog geen tijdsindicatie gegeven van wanneer dit issue behandeld wordt.

Tijdlijn van andere Microsoft Teams updates

De nieuwe Microsoft Teams is dus nog niet helemaal ‘af’. Microsoft is druk bezig de nieuwe Teams te optimaliseren, missende functies toe te voegen en bugs te verhelpen. Hieronder een aantal punten die op de ontwikkelplanning staan:

 

Oktober-November
  • Apps vastmaken op de App-balk.
    In de nieuwe teams werkt het vastmaken en verwijderen van de apps in de linker app balk nog niet goed.
  • Hybride aanwezigheid (aangeven of je op kantoor bent of niet) en aangepaste duur voor statusbericht instellen.
  • Scherm delen vanuit Windows taakbalk.
November:
  • Ondersteuning voor NDI, SDI en ISO streaming van Teams media content.
  • Aanwezigheid instellen in taakbalk.
  • Aanwezigheid weergeven en instellen in systeemvak.
  • Meldingen voor het starten van vergaderingen voor gebruikers die zijn toegevoegd na de oorspronkelijke uitnodiging voor de vergadering.

Wil je alle updates van de nieuwe versie van Teams nog even op een rij en wil je op de hoogte blijven van alle toekomstige updates van Microsoft Teams? Klik dan op de onderstaande link en mis niks!

Meer weten over de nieuwe Microsoft Teams?

Wil je meer weten over de nieuwe Microsoft Teams of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Wanneer gebruik je SharePoint?

Wanneer gebruik je SharePoint?

Het Microsoft landschap is alsmaar groeiende en heeft op dit moment een breed scala aan oplossingen, variërend van besturingssystemen en office programma’s tot cloud services, productiviteitstools en beveiligingsoplossingen. Microsoft blijft innoveren met nieuwe...

read more
Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP