Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle versies van Microsoft Copilot op een rij Maar wat betreft een Copilot voor de Microsoft-beveiligingsoplossingen was het tot op heden vrij stil gebleven, vooral wat betreft generatieve AI-mogelijkheden. Tot nu dus. Wat er nieuw is en wat de mogelijkheden van Security Copilot zijn vertel ik in deze blog.

Security Copilot in Purview

Microsoft kondigde onder andere aan dat Microsoft Security Copilot nu ingebed is in Microsoft Purview in de private preview. Voor verschillende Purview-oplossingen komen er nieuwe Copilot-functionaliteiten, die je kunnen helpen de werkzaamheden rondom beveiliging makkelijker te maken. Scenario’s of deeloplossingen waarbij de Security Copilot waarde toevoegt zijn Data Loss Prevention, Insider Risk Management en eDiscovery en Communication Compliance. Een erg interessante hiervan wat ons betreft is eDiscovery, waarbij de Security Copilot veel werk uit handen kan nemen bij het maken van een eDiscovery-case of door de Copilot gerichte zoekopdrachten te laten uitvoeren in zo’n case. Een andere belangrijke toevoeging zijn de nieuwe mogelijkheden op het gebied van data-protectie, waarbij je snel een samenvatting van data-risico’s kunt laten maken en documenten kunt analyseren.

Daarnaast kondigde Microsoft ook een nieuwe feature aan voor Purview zelf. Deze is niet per se voor de Security Copilot, maar is wel gerelateerd aan Copilot. Dit zijn de nieuwe auditing mogelijkheden, gespecificeerd op Copilot voor Microsoft 365-interacties. Hiermee kunnen auditers meten wanneer gebruikers Microsoft Copilot for Microsoft 365 verzoeken iets uit te voeren, met welke soort bestanden. Dit kan bijvoorbeeld helpen om te traceren of er gevoelige data wordt geraakt met de Copilot for Microsoft 365 interacties.

Security Copilot in Microsoft Intune

Op het gebied van apparaat beheer kan de Security Copilot beleidsregels genereren en de uitkomsten daarvan simuleren, maar het bijvoorbeeld ook informatie over de apparaten ophalen en weergeven om te onderzoeken. Ook kan Copilot eerdere implementaties beoordelen en daar ‘best practices’ uithalen, die je vervolgens kunt gebruiken om nieuwe apparaten goed te configureren.

security copilot

Security Copilot in Microsoft Entra

Microsoft Security Copilot komt ook beschikbaar in Microsoft Entra. Dit betekent dat beveiligingsrisico’s omtrent identiteiten eenvoudig kunnen worden geanalyseerd en acties kunnen worden uitgevoerd. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat je de Security Copilot de opdracht geeft om een samenvatting van alle risico’s te maken en wat de daarbij behorende stappen zijn die je moet ondernemen om deze risico’s te mitigeren.

Security Copilot in Microsoft Sentinel en Microsoft Defender XDR

Iets wat nieuw is wat betreft de Security Copilot, is de beschikbaarheid van de generatieve AI-mogelijkheden in Sentinel en Microsoft Defender XDR (combinatie Microsoft Defender en Defender for Cloud). Toepassingen of voorbeelden waarvoor je het in deze context kunt gebruiken zijn incident-rapportages. Deze kijkt zowel naar data van Microsoft Sentinel als Defender XDR en maken daar ook vervolgens een samenvatting van, inclusief de acties die het systeem heeft ondernomen om de aanval te stoppen. Deze gegevens kan je vervolgens bijvoorbeeld naar betrokken partijen sturen. Een andere interessante functie is door activiteit van bepaalde apparaten te traceren bij de geavanceerde opsporing van bedreigingen (Advanced Hunting) zonder dat je daar zelf de queries voor hoeft te schrijven, maar deze dus door Security Copilot laat genereren.

security defender

Security Copilot in Microsoft Defender EASM en Defender for Cloud

Eenvoudig een extern aanval risico-assessment laten uitvoeren of bekijken wat potentiële aanvals-paden kunnen zijn, advies opvragen omtrent proactieve preventie van bedreigingen, het is allemaal mogelijk met behulp van Security Copilot.  

Beschikbaarheid van Security Copilot

Om nu al de beschikking te krijgen tot de nieuwe generatieve AI-mogelijkheden met betrekking tot Security Copilot moet je je inschrijven voor het Microsoft Early Access programma van Microsoft. Dit kan je doen via aka.ms/SecurityCopilot. Hier kan je dan ook meedenken over de toekomst van Security Copilot en wat je met de Copilot kan doen.

Al met al een hoop interessante nieuwe functionaliteiten waar Microsoft mee bezig is wat betreft AI, niet alleen op het gebied van de Office-applicaties, maar nu dus ook qua beveiliging. Wij houden het nauwlettend in de gaten en zijn benieuwd wat er nog meer gaat komen.   

Wil jij een uitgebreide briefing over de aankondigingen op het Microsoft Ignite Event 2023 en wat deze voor jouw organisatie kunnen betekenen? Klik dan op de onderstaande knop en wij kijken samen met je naar de mogelijkheden.

Meer weten over Security Copilot?

We hebben voor jou samengevat wat de top 10 belangrijkste Microsoft Ignite aankondigingen zijn van 2023. Wil je meer weten over Security Copilot of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets! Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP