Wat is Microsoft Lighthouse?

Het partner-ecosysteem van Microsoft is alsmaar groeiende, mede omdat er steeds meer organisaties gebruikmaken van de Microsoft-technologie en oplossingen. Veel van die organisaties hebben niet de kennis of middelen om hun omgeving zelf te beheren en besteden deze werkzaamheden daarom graag uit aan Microsoft Partners. Ben jij zo’n partner en heb je veel klanten onder jouw hoede? Dan kan het soms wel eens een uitdaging zijn om het overzicht te behouden en omgevingen efficiënt te beheren. Hiervoor heeft Microsoft een oplossing ontwikkeld die je kan helpen: Microsoft 365 Lighthouse. Microsoft 365 Lighthouse is een tool voor partners om al je klanten en hun omgevingen te beheren op één plek. 

Microsoft 365 Lighthouse is bedoeld voor de zogeheten ‘Direct-bill’ en ‘Indirect Resellers’, die aangesloten zijn bij het Microsoft Cloud Solution Provider program. Om goed gebruik te kunnen maken van Microsoft 365 Lighthouse moeten je klanten zichtbaar zijn in het Partner Center. Dit kan gedaan worden door een ‘reseller relationship’ op te zetten met de klanten. In het Admin Center van de klant word jij dan als reseller geregistreerd en geeft de klant een akkoord en autoriseert jou als partner om beheertaken uit te kunnen voeren. Het is met name bedoeld om klein- middelgrote klanten te beheren; klanten tot 2500 gebruikers kunnen worden toegevoegd.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen M365? Klik dan op de onderstaande link en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Voordelen van Microsoft 365 Lighthouse

De portal is ideaal voor partners die het beheer doen voor meerdere klanten, voordelen hiervan zijn:

 

 • Beheer en configureer in 1 portal tenants van meerderde tenants/klanten, in plaats van steeds maar in- en uit moeten loggen in de verschillende omgevingen.
 • Deployment acties configureren en direct toepassen op meerdere tenants/klanten tegelijk. Veel van deze acties zijn namelijk generiek en kunnen daarom worden hergebruikt. 
 • Snel beveiligingsrisico’s wat betreft gebruikers (‘risky users’) en apparaten traceren en op kunnen acteren. Je ziet op deze manier snel welke omgevingen risico lopen, welke al goed beveiligd zijn en kan je gericht klanten op de hoogte brengen indien nodig. Een risico kan bijvoorbeeld een bepaalde oude inlog- of authenticatiemethode zijn die niet meer veilig is en niet meer wordt ondersteund, maar wel nog in gebruik is bij een klant. Een ander voorbeeld kan een lek in de beveiliging van een oplossing zijn die door Microsoft is ontdekt en door een beveiligingsupdate gerepareerd moet worden. 
 • Overzichten en dashboards, zoals Service Health, waarbij mogelijke issues bij Microsoft worden weergegeven voor de verschillende services en direct zichtbaar is of er tenants door geraakt worden en of er actie ondernomen moet worden. 
 • Bedreigingen spotten en eenvoudig apparaat beheer, waarbij de compliance in de gaten gehouden kan worden. Daarnaast kan je makkelijk de beleidsinstellingen omtrent compliance vergelijken en waar mogelijk standaardisatie toepassen voor de tenants. Hierdoor hoef je niet alles opnieuw op te stellen per klant of omgeving, waardoor je onnodige dubbele handelingen beperkt en bespaar je dus ook tijd.
Microsoft Lighthouse

Microsoft 365 Lighthouse en Artifical Intelligence (AI)

Microsoft 365 Lighthouse is een mooie oplossing en op zichzelf niet nieuw (reeds beschikbaar vanaf 2020), maar is zoals de meeste Microsoft oplossingen wel continue in ontwikkeling. Zo is recentelijk (sept 2023) nog een nieuwe functionaliteit met betrekking tot een uitgebreidere vorm van alerts en notificaties geïntroduceerd. Een andere interessante recente ontwikkeling wat betreft Microsoft 365 Lighthouse is de toevoeging van AI. Maar hoe moet je dat voor je zien?

M365 Lighthouse

Het gaat in dit geval met name om de Sales-kant. De oplossing heet Sales Advisor en gebruikt AI-gedreven inzichten om analyses te maken en adviezen te geven op het gebied van Customer Lifecycle Management (CLM). De techniek die hiervoor wordt gebruikt is ‘propensity modeling’, waarbij statistische gegevens worden gebruikt door middel van Machine Learning. Dit wordt ingezet om voorspellingen te doen over het toekomstig gedrag en de kansen bij klanten.

Lighthouse

Sales Advisor in de praktijk

Hoe kan Sales Advisor dan ondersteunen bij het sales- en marketing proces? Hierbij een aantal voorbeelden:

 

 • Het identificeren van cruciale kansen bij klanten om te upgraden naar premium oplossingen of producten is van essentieel belang. Sales Advisor maakt hierbij gebruik van machine learning gebaseerde prioritering, waardoor je als partner de focus kunt houden op de meest urgente en impactvolle kansen. 
 • Veel organisaties maken gebruik van trials om producten of oplossingen te testen. Hier liggen kansen voor accountmanagers om deze om te zetten naar betaalde diensten. Dit is te zien in het ‘opportunity-dashboard. Om dit te ondersteunen kan Sales Advisor zelfs ook advies geven inclusief voorgestelde acties en marketing materiaal genereren dat vervolgens gebruikt kan worden bij de verkoopgesprekken met klanten. 
 • Soms wil de adoptie en het gebruik van diensten bij klanten nog wel eens afnemen. Commercieel gezien is dit niet wenselijk. Sales Advisor kan dit ontdekken en aangeven, zodat er meer aandacht gegeven kan worden aan het gebruik en adoptie bij de oplossingen van klanten. Zo voorkom je dat het gebruik en daarmee dus ook de afname van producten in een neerwaartse spiraal terechtkomt (een hoge ‘churn rate’).
Sales advisor

Beschikbaarheid van Microsoft 365 Lighthouse

Microsoft 365 Lighthouse is beschikbaar zonder extra licenties, maar het dient wel te worden geactiveerd in het Microsoft 365 Admin Center. Hierbij zijn er een aantal vereisten waar jij en de klant aan moeten voldoen.

Zo moet je als partner Delegated Admin rechten hebben bij de klanten, moet de klant gelicentieerd zijn met bijvoorbeeld Microsoft 365 Business Premium of Microsoft 365 E3, mag het aantal gebruikers niet meer zijn dan 2500 en moet de klant in dezelfde regio gevestigd zijn als de partner. Om de gewilde functies omtrent apparaat- en gebruikersbeheer te kunnen gebruiken, moeten de klanten daarnaast ook een licentie hebben voor Azure Active Directory Premium Plan 1 of hoger en moeten de apparaten geregistreerd zijn in Microsoft Intune.

De waarde van Microsoft 365 Lighthouse

Kortom, Microsoft 365 Lighthouse is een erg handige tool voor partners:

 • Het brengt efficiëntie met zich mee, vooral op het gebied van beheer. 
 • Tilt het niveau van de ondersteuning van partners aan klanten omhoog: o.a. sneller risico’s traceren en erop acteren. 
 • De interessante toevoeging van Sales Advisor maakt het ook op commercieel vlak bruikbaar.

En zeker als je bedenkt dat dit kosteloos is, is het de moeite waard om te bekijken of Microsoft 365 Lighthouse wat voor jou is en kan betekenen.

Heb je hulp nodig binnen jouw M365 omgeving? Onze experts staan voor je klaar.

Meer weten over Microsoft 365 Lighthouse?

Wil je meer weten over Microsoft 365 Lighthouse of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP