Microsoft heeft eerder dit jaar aangekondigd dat zij een eigen oplossing voor backups zullen introduceren. Na de jarenlange vraag vanuit de markt, liet Microsoft tot nu toe dit aspect van dienstverlening en productontwikkeling over aan partners. Echter betreden ze nu zelfverzekerd de backup markt met Microsoft 365 Backup.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen M365? Klik dan op de onderstaande knop en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Efficiëntie en Gemoedsrust: De Nieuwe Backup Functionaliteit van Microsoft 365

Microsoft 365 behoort tot de meest gebruikte zakelijke tools wereldwijd. Het biedt een uitgebreid scala aan productiviteits- en samenwerkingstools waaronder Teams, OneDrive, SharePoint en meer. Met het groeiende aantal organisaties dat dagelijks vertrouwt op Microsoft 365 voor hun bedrijfsactiviteiten, wordt het beheer en de bescherming van gegevens steeds crucialer.

Daarom is het opmerkelijk nieuws dat Microsoft recentelijk een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd heeft: Microsoft 365 Backup.

Het Belang van Backup in Microsoft 365

Hoewel Microsoft 365 een aantal ingebouwde beveiligingsmaatregelen heeft om gegevens te beschermen, zoals redundante datacenters en geavanceerde authenticatieprotocollen, ontbrak het Microsoft 365 tot voor kort aan een volledige eigen backup oplossing.

Veel mensen verwarren de beschikbaarheid van gegevens in de cloud met backup. Toch is er een cruciaal verschil. De beschikbaarheid garandeert dat gegevens altijd toegankelijk zijn, maar Backup zorgt ervoor dat gegevens hersteld kunnen worden na gegevensverlies, ongeacht de oorzaak.

Microsoft heeft altijd gecommuniceerd dat zij zelf voor disaster recovery zorgen, maar dat is op hun eigen voorwaarden. Organisaties hebben ook eigen beleid en/of wet- en regelgeving waaraan zij dienen te voldoen. Hierdoor ontstaat de behoefte aan individuele backup oplossingen.

Stel je voor dat er een ernstig incident plaatsvindt binnen jouw organisatie. Wellicht ben je slachtoffer geworden van een ransomware aanval of heeft iemand per ongeluk cruciale bedrijfsdata verwijderd. In veel situaties heb je geen maanden de tijd om je data te herstellen. Microsoft 365 Backup bied je de mogelijkheid om razendsnel backups te maken van je data en deze vervolgens ook net zo snel weer terug te zetten/te herstellen. Zo kun jij razendsnel weer aan de slag en je bedrijfsactiviteiten hervatten!

De Nieuwe Functionaliteit Microsoft 365 Backup

Microsoft heeft de noodzaak van backup erkend en heeft de nieuwe functionaliteit geïntroduceerd om organisaties te helpen hun gegevens te beschermen. Als IT Administrator heb je met Microsoft 365 Backup de mogelijkheid om verschillende policies te initialiseren voor specifieke SharePoint sites, OneDrives of mailboxen in Exchange. Dit kun je allemaal beheren vanuit het M365 Admin center. De nieuwe functionaliteit bevindt zich onder Instellingen.

Microsoft 365 Backup

Backup met Microsoft 365

Eenmaal in het menu aangekomen kun je met een enkele klik een backup maken van de hele tenant of specifieke onderdelen daarvan. In tegenstelling tot vroeger, waar dit proces enkele dagen of in sommige gevallen zelfs maanden tijd in beslag nam, duurt het nu slechts enkele seconden.

Herstelmogelijkheden met M365 Backup

Ook voor de herstelmogelijkheden ga je weer naar het Admin Center van Microsoft 365. De functionaliteit Microsoft 365 Backup staat onder Instellingen. Hier kun je een herstelactie starten. Je kunt erg eenvoudig op zoek gaan naar de meest recente of gezonde backup die is gemaakt. Dit is mogelijk voor verschillende services of voor een volledige herstelactie. In het laatste geval kan Microsoft 365 Backup de data van de verschillende services gelijktijdig herstellen. Op deze manier ben je in enkele minuten weer aan het werk!

Voordelen van de Microsoft 365 Backup

Deze nieuwe backup functionaliteit binnen Microsoft 365 biedt tal van voordelen voor organisaties:

 

  1. Gemoedsrust: Je hoef je geen zorgen meer te maken over het verlies van waardevolle gegevens, aangezien er regelmatig backups worden gemaakt.
  2. Herstel van gegevens: Als er ooit gegevensverlies optreedt, kun je dit snel en eenvoudig herstellen naar een vorige versie.
  3. Efficiëntie: Het beheer van backups is vereenvoudigd, waardoor jouw IT-team meer tijd kan besteden aan strategische taken.
  4. Conformiteit: Organisaties kunnen voldoen aan wettelijke en branchenormen door een robuuste backup oplossing te hebben.

Licentie en prijzen van Microsoft 365 Backup

Microsoft 365 Backup & Archive is onderdeel van Microsoft Syntex. Je zult dus de Microsoft Syntex licentie moeten aanschaffen om gebruik te kunnen maken van de Backup mogelijkheden. De Microsoft 365 Backup add-on binnen Microsoft Syntex is nu in Public Preview. Wel is het handig om te weten dat Microsoft Syntex vervangen zal worden door SharePoint Premium.

Omdat het om preview services gaat, adviseren we om begeleiding te zoeken bij een Microsoft Partner, zoals XTRM development. Zeker als het gaat om een eerste kennismaking met Microsoft Syntex.

De nieuwe standaard van gegevensbescherming in Microsoft 365

Microsoft 365 blijft zich ontwikkelen om aan de behoeften van moderne organisaties te voldoen. De introductie van deze nieuwe backup functionaliteit verstrekt de positie van Microsoft 365 als een allesomvattende productiviteitstool met uitstekende gegevensbescherming.

Organisaties kunnen nu profiteren van meer efficiëntie en gemoedsrust, wetende dat hun gegevens veilig zijn in de cloud. Het is een stap in de goede richting voor een veiligere digitale werkplek.

Wil jij meer weten hoe je jouw data veilig kunt houden? Onze experts staan klaar om je hierin te ondersteunen.

Meer weten over Microsoft 365 Backup?

Wil je meer weten over Microsoft 365 Backup of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP