Een organisatie voorbereiden op werken met AI

AI bevindt zich inmiddels in de beginfases van adoptie en implementatie van AI modellen binnen organisaties. Maar om AI effectief in te zetten voor je organisatie komt er toch wel aardig wat bij kijken. In deze blog wil ik je meenemen in de cruciale beginstappen om je organisatie voor te bereiden op het gebied van AI. Ik zal gedurende deze blog ingaan op doelstellingen, wat er organisatorisch nodig is en hoe Microsoft jou technologisch hier al een heel eind mee op weg kan helpen.

Verder zal ik in deze blog focussen op het inrichten van AI op basis van ‘off the shelf’ solutions van Microsoft in plaats van het compleet ontwikkelen van je eigen model. Dit omdat je hierdoor sneller met AI aan de gang kan en sneller ervaring op kan doen m.b.t. AI en wat de beste toepassing/inrichting van je AI model is.

 

Doeleinde: Het definiëren van jouw AI visie

Om te beginnen aan je voorbereiding is het goed om eerst stil te staan bij het doel van jouw AI-model. Hierbij is het belangrijk om binnen je organisatie te identificeren waar specifieke bedrijfsbehoeften kunnen worden aangepakt met AI als primaire oplossing.

Bijvoorbeeld, er kan een behoefte zijn om snellere risicoanalyses uit te voeren voor projecten om zo de projectlevenscyclus te verbeteren (snellere doorlooptijd van projecten en een accuratere risico evaluatie). Het is dus van belang om een doel vast te stellen en hier een AI-strategie voor op te stellen om te schetsen hoe AI jouw organisatie kan versterken en hierin een toegevoegde waarde kan leveren. Dit geeft je ook houvast voor je voorbereidingen op andere gebieden binnen je organisatie, omdat het duidelijk is waar je naartoe wil met AI.  

Mensen/organisatie: Bouw het juiste team en structuur op

Gezien AI een rol gaat spelen binnen je gehele organisatie is het goed om je structuur erop aan te passen. Het is dus verstandig om een aparte afdeling je maken met duidelijke verantwoordelijkheden, een onderbouwd budget en uitgewerkt beleid zodat het als een geïntegreerd onderdeel binnen je organisatie opereert.

Verder is het cruciaal om de juiste mensen op de juiste plek te zetten binnen deze afdeling. AI kan veel voordelen bieden, maar alleen als het in capabele handen wordt beheerd. Het is dus goed om vooraf na te denken over welke competenties en kennis op het gebied van AI je nodig hebt. Zoek naar deze competenties en kennis om AI goed te implementeren binnen je organisatie. Wat hierbij kan helpen, is om functie- en competentieprofielen op te stellen waarbij je duidelijk aangeeft welke vaardigheden en ervaring je zoekt.

Voor de rest van je organisatie zal AI nog erg vreemd en vaag zijn. Meeste mensen hebben nog geen idee hoe AI relateert aan hun dagelijkse werkzaamheden en hoe het een toegevoegde waarde kan leveren. Je doet er dus goed aan om je organisatie mee te nemen in het implementatie/ontwikkeltraject van je AI-modellen. Dit kan je doen door workshops, trainingen en hackatons te organiseren om je mensen te motiveren en op te leiden op het gebied van AI. Verder kan je korte mijlpalen delen met de hele organisatie om ze te betrekken bij het proces. Dit resulteert erin dat mensen actiever meedenken over hun eigen rol binnen AI en hoe zij toegevoegde waarden kunnen leveren op het gebied van AI.

Technologie: Het inzetten van AI met de juiste tools

Om AI daadwerkelijk te runnen binnen je organisatie zul je ook voorbereidingen moeten treffen op het gebied van technologie. Zo zal je een platform moeten hebben om je AI-modellen te hosten, maar ook een platform om je data te managen en te structureren, je modellen aan te passen/ hercoderen en inzicht te krijgen in de performance van je modellen. Nu kan je uiteraard alles zelf bouwen, maar Microsoft biedt via MS Azure vele platformen en applicaties om volledig je AI-modellen te bouwen, managen en te hosten.

Via deze link: https://azure.microsoft.com/en-us/products/ heb je een lijst met AI-services van Azure die je een heel eind op weg kan helpen in bijna alle scenario’s en doeleinden m.b.t. AI.

Het voordeel van het gebruiken van het Azure platform is dat het modulair AI en datamanagementservices aanbiedt, waardoor je zelf een pakket aan services kan samenstellen die aansluit op je competentieniveau, behoefte en strategie. In de blog “Hoe Azure data services helpt bij implementeren van AI-modellen” gaan we hier dieper op in.

Verder biedt Azure ook services aan voor datamanagement die de mogelijkheid geeft om al je data in overeenstemming met je data governance beleid te beheren en monitoren. Het geeft je in het kort een totaalpakket aan services om je AI-modellen te bouwen, te gebruiken en dit pakket modulair aan te passen aan je behoefte. Op het gebied van technologische benodigdheden kun je dus compleet bij Microsoft terecht, gezien zij OpenAI (de maker van ChatGPT) hebben overgenomen. Dit scheelt omdat je dus niet zelf hoeft te investeren om een AI-model van start te bouwen, maar gebruik kunt maken van kant-en-klare producten. Het enige wat je hierbij zelf moet doen is het vormen naar je eigen behoefte.

Een goede voorbereiding op AI

Door het toepassen van deze voorbereidingen, heb je een goede fundamentele basis om AI in je organisatie te implementeren. AI zal een grote rol spelen, niet alleen binnen bedrijven maar ook in onze maatschappij. Het is daarom beter om eerder dan later te beginnen met het voorbereiden van je organisatie op AI. Hierdoor zit je in de juiste positie om de voordelen van AI optimaal te benutten en technologie voor je te laten werken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in jouw organisatie? Klik dan op de onderstaande knop!

Meer weten over je organisatie voorbereiden op AI?

Wil je meer weten over AI in je organisatie of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Alles wat je moet weten over de nieuwe Outlook!

Alles wat je moet weten over de nieuwe Outlook!

Je hebt hem vast al gezien; het schuifje om de nieuwe Outlook te testen. Sinds vorig jaar kun je kennismaken met de nieuwe Outlook van Microsoft in Public preview. De nieuwe Outlook belooft een revolutie in e-mailbeheer met zijn frisse, moderne ontwerp en een reeks...

read more
De recente Microsoft updates op een rij!

De recente Microsoft updates op een rij!

In deze meest recente blogupdate nemen we de recente ontwikkelingen bij Microsoft onder de loep, die een frisse wind laten waaien in de wereld van technologie. Deze maand heeft Microsoft enkele opwindende updates uitgerold die de efficiëntie en veiligheid van de...

read more
4 use cases voor Power Apps

4 use cases voor Power Apps

Als het gaat om het moderniseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van efficiëntie is Microsoft Power Apps een onmisbaar hulpmiddel geworden voor organisaties over de hele wereld. Met zijn krachtige en geavanceerde functionaliteiten stelt Power Apps gebruikers...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP