OneNote is een digitale versie van je ‘ouderwetse’ papieren notitieboek. In OneNote kan je ideeën, taken en to-do lijsten opschrijven. Wat OneNote een fijne applicatie maakt is dat het een applicatie is met veel diverse mogelijkheden. Van een snelle losse notitie tot het opstellen van een projectplan op basis van templates. Dit is allemaal mogelijk met OneNote.

Een aantal voorbeelden van wat er mogelijk is in OneNote:

  • Vergadernotities maken
  • Audio of Video opnamen maken
  • Outlook-taken koppelen aan je taken/to-do lijst.

In deze blog wil ik je graag meenemen in wat OneNote is en hoe je het kan gebruiken.

Wat is Microsoft OneNote?

Zoals eerder aangegeven in de inleiding van deze blog is OneNote een digitaal notitieboek. Alle informatie die je verzameld wordt opgeslagen in de Microsoft Cloud. Omdat alle gegevens opgeslagen staan in de Cloud is het voor jou als gebruiker dus mogelijk de informatie overal en op ieder apparaat te benaderen. En alles wat jij in OneNote kan, kan je ook samen met je collega’s!

Waar gebruik je OneNote dan voor?

OneNote is een applicatie waar je al je notities in kan maken. Maar het krijgt extra toegevoegde waarden, omdat het je de mogelijkheid geeft om je notities te organiseren. Het is mogelijk om binnen de applicatie verschillende notitieblokken, secties en pagina’s aan te maken. Op die manier kan je een structuur bouwen die voor jou werkt.

Naast het typen van notities is het bovendien ook mogelijk om andere multimedia op te nemen in je notitieblok. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afbeeldingen, diagrammen, tabellen, excel worksheets, koppelingen, video’s en audio.

Hoe gebruik je Microsoft OneNote?

De applicatie is perfect voor het opschrijven van taken, spontane ideeën of wanneer je iets echt niet mag vergeten. Denk aan de to-do lijstjes en geeltjes die vroeger op je hele bureau verspreid lagen. Met OneNote is dat nu verleden tijd!

Voordat je alle nieuwe functionaliteiten van OneNote kan gaan gebruiken is het vooral belangrijk de basis te weten.

1. Snelle notities maken
Hoe vaak komt het voor, je loopt naar het koffiezetapparaat en opeens schiet je iets te binnen wat je echt niet moet vergeten! Of een collega komt naast je bureau staan en heeft een vraag voor je die je niet moet vergeten op een later moment te beantwoorden.

Op zulke momenten kan je in OneNote een snelle notitie maken. Klik op Alt + Windows-toets + N en een nieuwe snelle notitie opent. Deze snelle notities zijn terug te vinden onder je notitieboeken. Hoe je daar komt, lees je verderop.

2. Notitieboek aanmaken
Een nieuw notitieboek aanmaken kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor [OneNote] naast de secties van je notitieblok en daar Notitieblok toevoegen kiezen.

OneNote gebruiken
OneNote gebruiken

Een andere optie is via Bestand > Nieuw.

3. Wisselen tussen verschillende notitieboeken
Via dezelfde knop als bij punt 2 [OneNote] is het mogelijk andere notitieblokken te openen. Je eigen, of eerder geopende, notitieblokken staan hier weergegeven. Kies je voor ‘andere notitieblokken openen’ dan worden daar alle notitieblokken weergegeven die met je gedeeld zijn en die jij kunt openen.

4. Aanmaken van verschillende secties
Binnen het digitale notitieblok is het mogelijk om verschillende secties, ‘tabjes’ aan te maken. Dit doe je door vervolgens op het plusje naast de andere secties te klikken.

OneNote gebruiken

Een aantal voordelen van Microsoft OneNote

Nu we de basis functionaliteiten van OneNote hebben besproken is het tijd om te kijken naar een aantal voordelen t.o.v. van het papieren notitieboek.

Instant en real-time samenwerken

Eerder noemde ik het al, maar met OneNote is het mogelijk om direct en in real-time samen te werken met je collega’s. Je kunt zien wie er wanneer tekst heeft toegevoegd, aangevuld of veranderd. Ook is het mogelijk om OneNote te integreren in Microsoft Teams.

Snelle notities tijdens vergaderingen

Tijdens een vergadering aantekeningen maken is erg gemakkelijk in OneNote. Zo kun je bijvoorbeeld direct in het juiste notitieblok en onder de juiste sectie typen. Na de vergadering is het mogelijk je aantekeningen te delen met de deelnemers met behulp van de Outlook integratie. Daarvoor gebruik je de knop [Pagina via e-mail verzenden].

Wanneer je deelneemt aan een online vergadering en je toch aantekeningen wilt maken gebruik dan de docking functie van OneNote. Wanneer je OneNote dockt op je beeldscherm, maakt het niet uit welke applicatie je opent OneNote blijft zichtbaar.

OneNote uitnodigen

Het inschakelen van docking doe je door te navigeren naar beeld en dan te kiezen voor docken op bureaublad.

Bekende interface

Je gebruikt voor je werk waarschijnlijk alle andere Microsoft applicaties zoals Word of PowerPoint. OneNote heeft dezelfde interface waardoor het waarschijnlijk al snel vertrouwd aanvoelt en je de weg in de applicatie makkelijk kunt vinden.

Overal en altijd bereikbaar

Het laatste voordeel is dat dit notitieboek altijd en overal bereikbaar is. Omdat het namelijk opgeslagen staat in de cloud kun jij met je account overal en op ieder apparaat inloggen en je notitieboek openen.

Werk efficiënter door optimaal gebruik te maken van het M365. Maakt jouw organisatie optimaal gebruik van de mogelijkheden van Microsoft 365? Klik op de onderstaande knop en kom erachter!

Anderen bekeken ook:

Wanneer gebruik je SharePoint?

Wanneer gebruik je SharePoint?

Het Microsoft landschap is alsmaar groeiende en heeft op dit moment een breed scala aan oplossingen, variërend van besturingssystemen en office programma’s tot cloud services, productiviteitstools en beveiligingsoplossingen. Microsoft blijft innoveren met nieuwe...

read more
Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP