Het tijdperk van hybride werken is aangebroken, waarbij IT een cruciale rol speelt bij het mogelijk maken van deze nieuwe werkcultuur. Wat houdt hybride werken eigenlijk in en hoe kan IT, zelfs nu de coronacrisis zo goed als ten einde is, organisaties helpen om deze werkwijze optimaal te ondersteunen?

In deze blog duiken we dieper in de wereld van hybride werken. We verkennen niet alleen de voor- en nadelen van hybride werken, maar leggen voornamelijk de focus op de IT-oplossingen die beschikbaar zijn om de productiviteit van werknemers te handhaven en te verbeteren. Denk hierbij bijv. aan alle mobiele devices, verschillende cloud-oplossingen en platforms om de juiste digitale werkplek aan te bieden.

Hybride werken in de praktijk

Na de aanvankelijke groei van thuiswerken door de pandemie in 2020, evalueren veel organisaties nu wat de juiste werkwijze is. Steeds meer organisaties en werknemers ontdekken de voordelen van flexibel werken, waarbij ze de vrijheid hebben om te kiezen waar en wanneer ze werken. Of dit nu thuis, onderweg, op kantoor of bij een verzamelplek (Hub) is.

Waar veel traditionele organisaties vroeger huiverig waren om werknemers thuis te laten werken, zijn vele daarvan tot inkeer gekomen. Het bleek in de meeste gevallen weinig invloed te hebben op de productiviteit van de werknemers. Ook kunnen werknemers de werk-privébalans meer ten gunste beïnvloeden, wat weer bijdraagt aan de tevredenheid.

Om de productiviteit van je werknemers optimaal te behouden, zijn er steeds meer oplossingen voorhanden om het hybride werken te ondersteunen.

Microsoft oplossingen voor hybride werken

Binnen de Microsoft 365 omgeving heeft Microsoft een platform ontwikkeld waarbij samenwerken en efficiënt werken een belangrijk onderdeel en focuspunt is. In het platform komen verschillende diensten samen, die vanaf diverse locaties online toegankelijk zijn. Een ander voordeel is dat een platform als Microsoft 365 veelal op afstand te beheren is.

Microsoft Teams

De uitbraak van de coronapandemie dwong veel mensen om thuis te werken, wat resulteerde in een groeiende behoefte aan een gebruiksvriendelijke vergaderapplicatie. Veel organisatie kozen Microsoft Teams om dit snel mogelijk te maken. Nu hybride werken steeds gangbaarder is, wordt de samenwerkfunctie van de applicatie steeds belangrijker. Door samen te werken in Teams, zelfs als je onderweg bent, wordt de efficiëntie en productiviteit verhoogd. Bovendien is het ook mogelijk om samen te werken met externen of gastgebruikers van andere organisaties. Dit is met name erg nuttig bij projectmatige trajecten.

Microsoft heeft ingezien dat de rol en positie van Microsoft Teams in het hele Microsoft 365 platform steeds belangrijker wordt. Om deze reden wordt en aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze applicatie. Dit resulteert in voortdurende ontwikkelingen en uitbreidingen en verloopt de integratie met de andere applicaties steeds beter.

Maak jij gebruik van Teams, maar ontbreekt er in jouw organisatie een effectieve Microsoft Teams governance? Klik dan op de onderstaande knop om problemen binnen jouw Teams omgeving te voorkomen of te verhelpen.

Microsoft Viva

Om zicht te krijgen of het hybride werken werkelijk zo effectief is, heeft Microsoft de applicatie Viva ontwikkeld. Het Viva-platform bestaat uit Viva Connections, Viva Engage, Viva Insights, Viva Topics, Viva Learning, Viva Sales, Viva Amplify en Viva Pulse. Het Viva-platform is ontworpen om inzicht te bieden in je werkwijze en tijdsbesteding (Viva Insights).

Daarnaast is het ook gericht op het onderhouden van contact met collega’s, ondanks dat er minder fysieke interactie is (Viva Connections en Viva Engage).

Met Viva Goals kunnen werknemers doelen en werkstromen opstellen, waarbij ze hun voortgang kunnen monitoren. Ook teamleiders en managers hebben hierbij mogelijkheden om contact te houden met hun werknemers en makkelijk feedback te verzamelen (Viva Pulse) en te communiceren (Viva Amplify).

Heeft hybride werken alleen maar voordelen?

Is alles dan enkel positief? Uiteraard zal ‘het nieuwe werken’ niet voor iedereen weggelegd zijn en heeft het ook nadelen, maar de voordelen van thuis- of op afstand werken wegen voor de meeste mensen wel zwaarder. Om te bepalen of hybride werken geschikt is voor jouw organisatie is het belangrijk om de soorten werkzaamheden in kaart te brengen. Niet alle taken zijn geschikt om op afstand uit te voeren.

Daarnaast zullen de traditionele kantoren daarbij ook in veel gevallen een andere invulling krijgen, waarbij het ontmoeten van collega’s meer centraal zal staan. Dankzij de ontwikkelingen in de IT wordt het hybride werken in ieder geval steeds toegankelijker gemaakt.

Ontdek hoe ons team van Microsoft-experts jouw organisatie kan ondersteunen bij de naadloze overgang naar hybride werken.

Meer weten over hybride werken?

Wil je meer weten over hybride werken of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP