Wie droomt er nu niet van om efficiënter en productiever te worden? Een tool die daarbij kan helpen, is Microsoft 365 Copilot. Met Copilot heeft Microsoft een krachtige tool die gebruikmaakt van AI met Large Language Models (LLM) in combinatie met jouw organisatie-data, werknemers en de relaties en de verbanden daartussen. In onze blog ‘Microsoft Build 2023 – Windows Copilot‘ gaan we dieper in op wat het precies is en hoe je het gebruikt.  Onlangs heeft Microsoft de prijzen aangekondigd voor hun AI-oplossing voor de Microsoft 365 omgeving. De prijs hiervoor is 30 dollar per gebruiker per maand. Is het deze investering waard? Dat zoeken wij voor je uit. In deze blog onderzoeken we de waarde van Microsoft 365 Copilot, een krachtige AI-tool die jouw organisatie naar nieuwe hoogten kan tillen.

Prijs en uitleg van Microsoft 365 Copilot

Op de conferentie ‘Inspire’ kondigde Microsoft, naast een hoop technologische ontwikkelingen, de prijs voor onder andere Microsoft 365 Copilot aan. De investering voor de digitale assistent is aanzienlijk, mede vanwege de vereiste ‘basislicentie’ boven op de maandelijkse kosten. Microsoft 365 Copilot is namelijk een add-on, die je kunt toevoegen als je al Microsoft 365 E3, E5, of Microsoft 365 Business Standard of Premium licenties hebt.

Wanneer je niet beschikt over deze basislicenties, dien je ze eerst aan te schaffen voordat je Microsoft 365 Copilot kunt verwerven en inzetten. Enkel een Office 365 E3 of Office 365 E5 is dus niet voldoende, terwijl de Office producten in deze suites identiek zijn aan die in de Microsoft 365 E3/E5 licenties. Dit benadrukt echter wel het essentiële aspect waarin Microsoft 365 Copilot zijn meerwaarde biedt.

Licentiekosten

Sommige organisaties moeten dus dubbel investeren waardoor de licentiekosten hoger uit kunnen komen. Om een gevoel hiervan te krijgen, geef ik hieronder een voorbeeld wat de impact kan zijn:

In dit voorbeeld gaan we uit van een middelgrote organisatie van 2500 werknemers, met een Office 365 E3 licentie[1].

  • Huidige kosten Office 365 E3: 2500 x € 25,10 per maand*12 = € 753.000,00 per jaar
  • Kosten inclusief upgrade naar Microsoft 365 E3: 2500 x €37,70 per maand*12 = € 1.131.000 per jaar + Copilot 2500x €27,64*12 = €829.200 > TOTAAL € 1.960.200,00

De kosten om de stap te maken naar Copilot is in dit voorbeeld dus 1.207.200,- euro. Dit voorbeeld gaat ervan uit dat iedereen direct over gaat naar Copilot, maar je kan dit uiteraard ook gefaseerd uitrollen, zodat het geen eenmalige hoge investering wordt en je de impact per deel kan bekijken en analyseren.

Microsoft geeft zelf aan dat het de investering waard is en verdedigt de prijs door het te vergelijken met andere AI-oplossingen, zoals Jasper AI (prijs van Jasper Creator is 39 dollar per maand), alhoewel deze oplossingen meer sector-gespecificeerd zijn. Ook geeft Microsoft aan dat de kosten gebaseerd zijn op de investeringen die ze zelf hebben moeten doen om de oplossing te bouwen en de goede performance te behouden wanneer het gebruik toeneemt.

Daarnaast zegt Microsoft de eerste te zijn met een generative AI-oplossing in de werkomgeving, gekoppeld met al jouw bedrijfsdata op een veilige manier. Tenslotte geven ze ook aan goede feedback ontvangen te hebben van testgebruikers die de waarde toevoeging substantieel vonden, waardoor dit geleid heeft tot de prijs die nu gesteld is.

[1] Genoemde prijzen zijn een momentopname en kunnen afwijken afhankelijk van de situatie en de wisselkoers $>€ kan fluctueren

Copilot investering waard

De conclusie van Microsoft 365 Copilot

Microsoft Copilot is in staat om veel werk uit handen te nemen en handige unieke acties uit te voeren, bijvoorbeeld het genereren van e-mails, analyseren van excel-data en het maken van samenvattingen van Teams vergaderingen, PowerPoint presentaties of andere documenten in jouw Office 365 omgeving.

Of dit echter opweegt tegen de investering van de licenties blijft voorlopig de vraag, aangezien het lastig is een geldelijke of meetbare waarde toe te kennen aan de productiviteitsverhoging. Ook is dit per gebruiker verschillend. De ene gebruiker zal maar een deel van de mogelijkheden benutten, wat in verhouding al veel winst kan opleveren, terwijl een digitaal vaardige gebruiker er veel meer voordeel uit kan halen, maar wellicht al veel gebruikmaakte van digitale oplossingen. In beide gevallen kan dit op hun beurt tot gevolg hebben dat er minder werknemers nodig zijn voor dezelfde taken, waardoor er weer besparingen mogelijk zijn.

Tenslotte is de genoemde prijs een ‘listprijs’, het is afwachten of Microsoft nog kortingen gaat geven voor klanten met een Volume licentie contract of later de prijs voor alle soorten klanten gaat verlagen als de animo te laag blijkt te zijn. Ook is het nog de vraag of er gratis testlicenties komen, dit zou organisaties namelijk wel gaan helpen om de impact beter te bepalen en een goede business case te maken, voordat ze de commitment moeten aangaan. Een alternatieve makkelijke manier om werknemers kennis te laten maken met een deel van de AI-capaciteiten die ook in Copilot zitten, is via Bing Chat Enterprise, dat gratis is voor werknemers met een Microsoft 365 E3, E5, Business Standard of Business Premium licentie.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande knop en schrijf je in.

Meer weten over Microsoft 365 Copilot?

Wil je meer weten over de Microsoft 365 Copilot of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP