Valideren van de gemigreerde data is een taak die niet vergeten dient te worden. Dan komt de vraag: Hoe kunnen we er zeker van zijn dat alle bestanden 100% zijn gemigreerd? Gelukkig zijn er migratie tools die de migratie voortgang bijhouden en de compleetheid van de gemigreerde data rapporteren, in de blog “Voorbereidingen voor migraties naar Microsoft 365” komt dit ook aan bod. Via deze blog bespreken we enkele voorbeelden van onze aanpak. Dit is blog 9 in onze blogreeks over “migraties”. 

Netwerkbestanden naar SharePoint Online of Teams

Voor de migratievalidatie van netwerkbestanden naar de Cloud maken we gebruik van TreeSize en ShareGate. 

TreeSize: Met deze tool kun je de lokale of netwerkbestanden in kaart brengen. Denk hierbij aan het aantal bestanden, het aantal folders en de omvang van de data. De gratis versie van TreeSize is voldoende om deze analyse uit te voeren.

TreeSize tool

migratie geslaagd

ShareGate: Via deze tool wordt de data naar de Cloud gemigreerd. Bij ShareGate wordt elke migratie uitvoering/sessie als een taak gezien. (Zie afbeelding hieronder).  Per taak geeft ShareGate aan hoeveel bestanden met succes zijn gemigreerd en welke eventueel aandacht nodig hebben.

sharegate

Daarnaast kun je per taak een rapportage ophalen die de status van elk bestand toont. Je kunt in dit overzicht filteren op bestanden die aandacht nodig hebben. Bestanden met status Error moeten meestal nogmaals gemigreerd worden omdat er bijvoorbeeld een connectie time-out heeft plaatsgevonden. Bestanden met status Warning moeten alleen gecontroleerd worden, maar zijn werkelijk gemigreerd. Bij deze bestanden zijn bijvoorbeeld de naam van de bestandseigenaren niet meer geldig of aanwezig in de nieuwe omgeving.

 

Migratie rapportage van taak/sessie

Migratie rapportage

SharePoint On-Premise naar SharePoint Online of Teams

Voor de migratie van SharePoint On-Premise naar SharePoint Online maken we ook gebruik van ShareGate. Om de huidige status van alle On-Premise SharePoint portals te analyseren is ShareGate Site Report een goede rapportage functie. Hiermee kunnen we o.a. de omvang van elke SharePoint portal ophalen die gemigreerd moeten worden.

sharepoint

Net als de migratie analyse van de netwerkbestanden biedt ShareGate ook de mogelijkheid om de On-Premise SharePoint componenten (bibliotheken, lijsten, bestanden, items, enz) te controleren of ze goed naar SharePoint online zijn gemigreerd.

Takenlijst en status

takenlijst migratie M365

Daarnaast kun je per taak een rapportage ophalen die de migratiestatus van elke SharePoint component weergeeft.

Migratie rapportage van een taak/sessie

migratie m365 rapportage

Tools als ShareGate zorgen dus ervoor dat de validatie op data die efficiënt kunnen worden uitgevoerd.
Je krijgt een goed overzicht welke migratietaken succesvol zijn en welke extra aandacht nodig hebben.

Licentiemix

Om te bepalen welke Microsoft 365 licentie voor de klant geschikt is, hangt zeer af wat de klant op dit moment wil en welke M365 producten de klant wil gebruiken binnen hun organisatie.

Wees eens eerlijk, soms als M365 consultant zien we niet direct meer de grootste verschillen tussen de meerdere licenties die Microsoft heeft vrijgegeven en welke onlangs weer zijn aangepast.

Gelukkig heeft Microsoft ondertussen een matrix gepubliceerd (https://m365maps.com/matrix.htm) die per licentie aangeeft wat wel en niet voor de gebruiker beschikbaar is.

Licentiemix matrix

licentiemix

Deze matrix is een handig hulpmiddel om samen met de klant te bepalen welke M365 licentie voor hun voldoende is. De klant kan altijd switchen van de ene licentie naar de andere licentie.

Tip om kosten te besparen is om in het begin licenties aan te schaffen die de klant op dit moment werkelijk nodig heeft. De klant kan later een duurdere licentie aanschaffen die o.a. meer tools aanbiedt. In plaats van een licentie upgrade voor de hele organisatie kan de klant ook aan een selectie van groep gebruikers een duurdere licentie toewijzen, omdat deze gebruikers bijvoorbeeld hun werkzaamheden niet meer efficiënt kunnen

Meer weten over een migratie?

Ben je benieuwd naar de volgende blog in de blogreeks over migraties? Bekijk dan eens onze migratiepagina of lees de volgende blog over “Nazorg na Microsoft 365 migratie”. Wil je direct op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? Laat dan hieronder je gegevens achter en volg ons op LinkedIn.

Anderen bekeken ook:

Migratie van Alfresco naar Microsoft Teams

Migratie van Alfresco naar Microsoft Teams

Een van onze klanten had de wens om data vanuit het Alfresco platform te migreren naar Microsoft Teams als onderdeel van een bredere implementatie van het Microsoft 365 platform. (Lees in deze blog "Snel Microsoft Teams implementeren" meer over het implementeren van...

read more
Migratie fileshares naar M365

Migratie fileshares naar M365

Een migratie van lokale of netwerk bestanden naar M365 kan een simpele klus zijn, maar zonder een goede voorbereiding kan dit snel uitlopen tot onverwachte zaken. (Lees meer over de voorbereidingen in onze vorige blog "Voorbereidingen voor migraties naar Microsoft...

read more
Voorbereidingen voor migraties naar M365

Voorbereidingen voor migraties naar M365

Een goede voorbereiding voor een migratie is key voor het slagen van een migratie traject en die voorbereiding begint bij het opzetten van de projectorganisatie en het kiezen van de juiste expertise en tools. In dit deel van de blogreeks worden deze aspecten...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP