Zoals ook al in de vorige blog vermeld is de Viva familie is niet meer weg te denken uit Microsoft 365. Dit keer kijken we naar de Microsoft Viva familie zelf. Waar staat Viva nu voor? Wanneer is het gelanceerd? En welke producten behoren nu tot de Viva familie? We kijken naar het licentiemodel en laten je zien hoe je het beste kunt omgaan met Microsoft Viva binnen jouw organisatie.

Ik ben Mark Overdijk, consultant bij XTRM development en dit is de blog “Microsoft Viva”.

Wat is Microsoft Viva?

Microsoft Viva is ontwikkeld met de hybride werkplek in het achterhoofd en tegen de achtergrond van de Covid pandemie. Hoe kunnen we medewerkers beter bedienen nu ze vaker plaats onafhankelijk werken? Dit was de centrale vraag binnen Microsoft. De producten/functionaliteiten die hieruit zouden ontspringen werden gehangen onder de paraplu ‘Viva’. Een familienaam waaronder producten kwamen te hangen die zeer geïntegreerd zijn binnen Microsoft 365 en bedoeld zijn om bepaalde werknemerservaring te faciliteren. Met name Microsoft Teams.

Een goed voorbeeld is Viva Insights. Dit product is er om je aan het begin van de dag te helpen herinneren aan toezeggingen die je gedaan hebt in e-mails, open taken of onbeantwoorde e-mails. Dit helpt je om thuis, onderweg, op een flexplek of vaste werkplek productief te zijn. Daarnaast helpt het om je werk af te sluiten aan het einde van de dag voordat je naar huis reist of zelfs tijdens je reis naar huis.

Het heeft een feature om aan het einde van de dag taken af te sluiten of her in te plannen. Maar ook om nog een bepaalde taak/e-mail te beantwoorden om er zeker van te zijn dat wanneer je thuis komt je ook echt klaar bent.

Dit is een klein voorbeeld waarin Microsoft tracht om je zowel productiever te laten zijn, maar dan wel op de plaats onafhankelijke werkplek. En dat is de Viva filosofie. Stel de persoon in staat om het beste uit zichzelf te halen binnen Microsoft 365. LinkedIn Learning bestaat al een hele tijd, maar het is wel fijn dat het nu mogelijk is om leerpaden in Microsoft Teams aan te maken/bieden die vanuit Teams gevolgd en voltooid kunnen worden.

Microsoft Viva Learning

Microsoft Viva release en licentie

Viva werd released begin 2021 met de aankondiging van de eerste vier producten in de Viva familie:

Maar inmiddels is de familie uitgebreid met meer producten (stand per 2023):

Vanaf de start werd de Viva familie beschikbaar binnen de commerciële Microsoft 365 licenties (E1, E3, E5, Business basic, Business standard, Business premium, F1, F3, F5).

Voor de verschillende producten binnen de Viva familie is eventueel een aanvullende licentie nodig. Zo is de basis functionaliteit voor Viva Learning beschikbaar in de Microsoft 365 licentie, terwijl voor de Premium features een aanvullende licentie nodig is.

Sommige Viva producten werken helemaal niet zonder aanvullende licentie, zoals Viva Sales. Let dus goed op bij de verschillende producten. Bij de inzet van meerdere Viva producten kan een Viva Suite licentie de goedkopere oplossing zijn. Lees onze blogs over de verschillende Viva producten of vraag XTRM development om advies.

De inzet van Viva

Viva moet je zien als Office. Het bevat verschillende producten die elk een eigen specifieke taak hebben. Zoals ‘Microsoft Project’ een aanvullende licentie nodig had, maar wel een Office product is. Zo is Viva Sales ook een specifieke tool voor een specifieke groep mensen, waarvoor een aanvullende licentie nodig is. Niet elk product is voor elke organisatie of groep werknemers van toegevoegde waarde.

Dit vraagt het nodige van organisaties die Viva willen inzetten. Want hoe zetten we deze ‘Werkenemerservaring’ applicaties nu goed in? Want dat is de positie van Viva. Het biedt de werknemer een bepaalde ervaring. Zo kan het de medewerkers trainingen aanbieden via Viva Learning in Teams. Of kan het via Insights de werknemers helpen met het in beeld houden van taken, gemaakte afspraken of herinneren aan opvolgingen.

Organisaties met een Microsoft 365 abonnement, een Microsoft cloud strategie en medewerkers die werken met Microsoft Teams is het slim om naar de Viva producten te kijken. Deels zitten de producten in de licentie, waardoor je meer uit je huidige licentie haalt en wellicht een andere licentie kan vervangen. Omdat medewerkers met Teams werken zal de integratie van Viva producten hierin fijn zijn. Geen aparte applicatie of nieuwe interface, maar werken in de omgeving die je kent.

Maar hoe start ik? Organisaties dienen hiervoor 3 stappen te nemen:

  1. Identificeer de persona’s binnen de organisatie
    • Zonder inzicht in de organisatie is het niet mogelijk om nieuwe functionaliteit te toetsen. Viva Sales invoeren heeft geen zin in een organisatie zonder CRM/Sales.
  2. Vergelijk de persona’s met de functionaliteit van een Viva product
    • Past het product of functionaliteit op de behoefte van deze persona? Biedt het toegevoegde waarde voor de persona en/of de organisatie?
  3. Schrijf de business case
    • Is er voldoende toegevoegde waarde om de investering in adoptie en een eventuele aanvullende licentie te onderbouwen?

Wanneer deze 3 stappen een positief beeld opleveren kun je starten met een implementatie van het gekozen Viva product.

Vraag XTRM development voor een demo als deze app jouw team/organisatie kan helpen met de focus te houden op meetbare doelen.

Meer weten over Microsoft Viva?

Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Viva Goals helpt met het bereiken van doelen

Viva Goals helpt met het bereiken van doelen

De Viva familie wordt groter en groter. Deze keer bekijken we de Viva app; Viva Goals. Een tool om doelen te stellen voor jezelf/medewerkers en deze te volgen. Wat is het idee van deze app? Hoe werkt het? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en kijken we naar...

read more
Verbeter jouw verkoopproces met Viva Sales

Verbeter jouw verkoopproces met Viva Sales

De Viva familie groeit en groeit. Deze keer bekijken we de Viva app; Viva Sales. Een tool dat data uit CRM naar M365 Outlook en Teams brengt en wordt ondersteund door A.I. (Artifical Intelligence). Vooral bedoelt dus om zo snel mogelijk relevante klantdata bij de...

read more
Verrijk je vaardigheden met Viva Learning

Verrijk je vaardigheden met Viva Learning

De Viva familie is niet meer weg te denken uit Microsoft 365. Dit keer bekijken we de Viva app; Viva Learning. Dit is een tool om intern trainingen aan te bieden. Zowel voor de medewerkers om zelf te volgen, maar ook een organisatie kan trainingen inplannen voor haar...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP