Veel bedrijven werken met Excel-bestanden en enkele daarvan zijn zelfs zo doorontwikkeld dat deze uiteindelijk een volledige applicatie zijn geworden. Een Excel-bestand kan op een gegeven moment zo belangrijk worden dat een bepaald proces binnen het bedrijf niet meer zonder kan. Ik ken afdelingen die bijvoorbeeld een volledige planning tool in Excel hebben gebouwd. Deze zijn dan in combinatie met VBA scripts gebouwd. Echter heeft Microsoft vanaf 27 juli 2022 het standaardgedrag van Office applicaties aangepast: Macro’s in Excel (Office) bestanden afkomstig van het internet worden standaard geblokkeerd.

Waarom heeft Microsoft dit beleid aangepast?

Microsoft wil namelijk de beveiliging van Office verbeteren om te voorkomen dat hackers via VBA macro’s malware en ransomware installeren.

Als een gebruiker bijvoorbeeld een Excel-bestand opent vanaf het internet krijgt hij het volgende bericht te zien:

macro's

Hoe nu verder?

Microsoft heeft een complete uitleg en workarounds beschreven via de volgende link: https://learn.microsoft.com/en-us/deployoffice/security/internet-macros-blocked

Er zijn dus enkele workarounds mogelijk om alsnog Excel macro’s werkend te krijgen, maar deze zijn ook afhankelijk hoe de werkomgeving van gebruikers is ingericht.

Scenario 1: SharePoint, OneDrive, Teams

Als je bestanden rechtstreeks vanuit SharePoint ophaalt, moet deze locatie aangemerkt worden als vertrouwde locatie via de internet instellingen.

Hieronder is een voorbeeld hoe je dit zelf kunt instellen. Voeg via de Trusted Sites de locatie van de SharePoint portal toe.

 

Excel migratie

Scenario 2: Lokaal

Mocht de vorige optie vanaf je computer niet mogelijk zijn dan kun je het bestand eerst lokaal downloaden en via properties/eigenschappen van het bestand “Unblock” aanvinken.

security Excel

Daarnaast kun je ook vertrouwde locaties definiëren via de Office Applicaties.

In het volgende voorbeeld nemen we de Excel Client App als voorbeeld. De stappen zijn als volgt:

1) Klik links bovenin op Bestand

Excel bestand

2) Klik onderaan de lijst op Opties

opties excel

3) Klik op Vertrouwenscentrum

vertrouwenscentrum

4) Klik op rechts op de knop Instellingen voor het Vertrouwenscentrum

vertrouwenscentrum Excel

5) Kies hierna in de linker kolom voor: Vertrouwde locaties

locaties Excel

6) Zet rechts onder het vinkje aan bij: Vertrouwde locaties in mijn netwerk toestaan (niet aanbevolen)

Excel Macro locatie

7) Klik op de knop Nieuwe locatie toevoegen

Excel locatie

8) Klik op de knop Bladeren

9) Selecteer de locatie waarvan je je pad wil toevoegen.

10) Je kunt verder sub mappen selecteren of de hele schijf toevoegen.

submappen Excel

11) Zet nog het vinkje aan bij Submappen op deze locatie worden vertrouwd

Tot slot

Uiteindelijk willen we dat de vertrouwde locaties niet door een gebruiker zelf wordt aangepast, maar door de IT-afdeling die deze locaties op de (mobiele) apparaten centraal beheert. Zo voorkom je mogelijke beveiligingslekken. Via GPO (Group Policies) kunnen bijvoorbeeld de Trusted Locaties worden gedefinieerd en via Intune deze uitgerold worden naar de (mobiele) apparaten van de gebruikers.

Meer weten over Excel en macro’s werkend houden na Cloud migratie?

Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

 

Anderen bekeken ook:

Nazorg na Microsoft 365 migratie

Nazorg na Microsoft 365 migratie

Migraties zijn spannend, uitdagend, en complex. Het kost aandacht en energie van een heleboel mensen over een langere periode om Microsoft 365 te implementeren. Alle facetten over de voorbereiding, de risico’s en uitvoering laten we de revue passeren in deze reeks van...

read more
Is mijn migratie naar M365 geslaagd?

Is mijn migratie naar M365 geslaagd?

Valideren van de gemigreerde data is een taak die niet vergeten dient te worden. Dan komt de vraag: Hoe kunnen we er zeker van zijn dat alle bestanden 100% zijn gemigreerd? Gelukkig zijn er migratie tools die de migratie voortgang bijhouden en de compleetheid van...

read more
Snel en wendbaar Teams implementeren

Snel en wendbaar Teams implementeren

Snel en wendbaar Microsoft Teams implementeren Tegenwoordig hebben we allemaal wel een tool tot onze beschikking om vanuit de cloud tijd en plaats onafhankelijk samen te werken of te vergaderen. De meest gebruikte tool hiervoor is Microsoft Teams. Een ideale app voor...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP