Microsoft blijft innoveren en nieuwe oplossingen ontwikkelen. Momenteel ligt vooral de focus op productiviteits- en beveiligingsoplossingen zoals Microsoft Teams, Loop en niet te vergeten Copilot. Echter zijn sommige producten van Microsoft moeilijk te categoriseren en is hun waarde niet altijd meteen duidelijk. Immersive Spaces (Mesh) is daar één van. Wat is Immersive Spaces en hoe kan dit worden toegepast? Dat bespreken we in deze blog!

Immersive Spaces

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande link en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat is Mesh Immersive Spaces?

Microsoft Mesh is al een tijd geleden aangekondigd, namelijk al in 2021. Tot het najaar vorig jaar was het wat Mesh betreft vrij stil qua ontwikkelingen, maar inmiddels heeft Microsoft het in algeheel beschikbaar gemaakt voor Mesh Immersive Spaces in Teams. Met Mesh is het mogelijk om mixed-reality applicaties en omgevingen te maken welke bijvoorbeeld via de Teams-applicatie benaderbaar zijn. Dit noemt Microsoft de ‘Immersive Spaces’.

immersive spaces in teams

Een Immersive Space kan diverse elementen bevatten: 

  • 3D-omgeving: Dit is standaard bij een Immersive Space. Je kunt hierbij kiezen uit kant-en-klare omgevingen of zelf de omgeving ontwerpen met behulp van de speciale editor in Microsoft Mesh.
immersive spaces
  • Avatars: Als je een ruimte binnengaat kan je een avatar kiezen. Je kunt een avatar kiezen die je al eerder hebt gemaakt voor de normale Teams vergaderingen of je kunt een nieuwe avatar maken die bij de setting past. Vervolgens kan je met deze avatar door de omgeving navigeren. Dit is ook mogelijk met een Meta Quest Virtual Reality apparaat (bril).
  • Activiteiten: Hierbij kan je denken aan vragen die deelnemers moeten beantwoorden in de vorm van een quiz of andere interactieve spellen die de teambuilding kunnen bevorderen.
  • Reacties: De deelnemers kunnen reacties geven zoals een duimpje en in de handen klappen. Hiermee kunnen deelnemers hun waardering voor bepaalde onderdelen of gesprekken in de ruimte uiten.
  • Verschillende groep vergaderruimtes of ‘audiozones’: Hier kan je in kleinere groepen deelnemen aan een gesprek, zonder dat alle deelnemers in de hoofdruimte dit horen.
immersive spaces

Toepassingen

Een standaard vergadering in Teams is snel en eenvoudig om te zetten naar een 3D-ervaring middels de Immersive Space optie in Teams. Deze functionaliteit kan ook worden ingezet voor meer complexe scenario’s. Je kunt hierbij denken aan praktische zaken als:

  • Training en onboarding voor nieuwe medewerkers
  • Sociale en informele bijeenkomsten zoals digitale vrijdagmiddagborrels
  • Brainstormsessies voor het uitwisselen van ideeën
  • Product demonstraties of lancering voor het presenteren van nieuwe producten
  • Bedrijfsevents voor het delen van strategieën, jaarplannen of terugblikken op behaalde resultaten
immersive spaces

Beschikbaarheid van Mesh Immersive Spaces

Om de Immersive Spaces in Teams te kunnen gebruiken hebben je gebruikers een Microsoft Teams Essentials, Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard, Microsoft 365 Business Premium, Microsoft 365 E3/E5, of Office 365 E1/E3/E5 licentie nodig. Als je je eigen omgevingen wilt bouwen in Microsoft Mesh heb je als bouwer ook nog een Microsoft Teams Premium licentie nodig. IT-Beheerders kunnen de applicatie vervolgens inschakelen in de Microsoft 365 beheerportal. Ook dienen er op de achtergrond bepaalde endpoints te worden toegestaan en specifieke poorten open te worden gezet om het goed te kunnen laten werken. Klik hier voor meer details.

Zodra dit is ingeregeld kan vanuit Teams eenvoudig een standaard Immersive Space worden opgezet en kunnen gebruikers deelnemen, mits hun apparaat voldoet aan de minimum eisen qua processor en geheugen (4 core-CPU en 8GB RAM). Wat betreft het laatste punt, de meeste laptops en PC’s zijn hier tegenwoordig wel van voorzien. Wel kan het een probleem zijn als jouw gebruikers gebruikmaken van bijvoorbeeld eenvoudige tablets.

Hoewel het concept van Immersive Spaces veelbelovend is, blijft het praktische nut voor sommige organisaties die nog niet zo ervaren zijn met het gebruik van bijvoorbeeld Teams mogelijk nog een vraagteken. Desalniettemin kan de beschikbaarheid van meer praktijkvoorbeelden in de toekomst een breder publiek overtuigen van de waarde van deze toepassing.

Wil je op de hoogte blijven van alle toekomstige updates of heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande link en mis niks!

Meer weten over Mesh Immersive Spaces?

Wil je meer weten over Mesh Immersive Spaces of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

In de wereld van softwareontwikkeling is het essentieel om een aanpak te hanteren die zowel flexibel als responsief is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door agile te werk te gaan. In deze blog bespreken we hoe een Agile aanpak in het Power Platform kan...

read more
Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Problemen met de nieuwe versie van Outlook Microsoft Outlook is bij iedereen in het werkleven een essentieel hulpmiddel en is vaak het eerste dat gebruikers opstarten aan het begin van hun werkdag. Eventuele problemen met de applicatie worden dan ook direct opgemerkt....

read more
Wanneer gebruik je SharePoint?

Wanneer gebruik je SharePoint?

Het Microsoft landschap is alsmaar groeiende en heeft op dit moment een breed scala aan oplossingen, variërend van besturingssystemen en office programma’s tot cloud services, productiviteitstools en beveiligingsoplossingen. Microsoft blijft innoveren met nieuwe...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP