Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een cloud platform dat bestaat uit meer dan 200 producten en services die bedrijven helpen bij het bouwen, implementeren en beheren van hun applicaties.

Wereldwijd kiezen bedrijven steeds vaker om hun geautomatiseerde businessprocessen en IT-voorzieningen in de cloud te laten draaien. Door de schaalbaarheid van de cloud en de integratiemogelijkheden met andere applicaties worden de processen binnen je bedrijf gestroomlijnd, is je data altijd beschikbaar en worden de IT-kosten verlaagd. Het is dus ook niet gek dat meer dan 90% van de “Fortune 500” organisaties kiezen voor Microsoft Azure vanwege de focus op innovatie, veiligheid en privacy.

Wat kun je met Microsoft Azure?

Microsoft Azure wordt actief doorontwikkeld en heeft dus een groeiend aantal toepassingen. De essentie is het opzetten van virtuele netwerken en het beschikbaar stellen van services en applicaties aan groot aantal afnemers. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

Virtual machines

Je kunt in Microsoft Azure virtuele machines aanmaken. Je kunt deze afstemmen op je specifieke requirements of kiezen uit sjablonen van veelvoorkomende toepassingen. Met deze virtuele machines kun je applicaties beschikbaar stellen en beheren net zoals je dat zou kunnen in een eigen datacenter.

Identiteiten, service en applicatiemanagement

Beheer in Azure personen, groepen en licenties in de vorm van identiteiten. Stel hier bijvoorbeeld de veiligheidsinstellingen in en de manier waarop gebruikers moeten inloggen. Ook zijn er geweldige mogelijkheden voor de integratie met de services en applicaties die beheerd worden op de eigen fysieke locatie. Synchroniseer bijvoorbeeld de Active Directory met de cloud waardoor de business altijd bij hun data kan en identiteiten beschermd worden door voorwaardelijke authenticatie.

Opslag

Op basis van de betrouwbare infrastructuur van Microsoft is je bedrijf voorzien van een veilige, beschikbare en schaalbare dataopslag. Bepaal zelf hoeveel opslagruimte je nodig hebt en wanneer je deze wilt reduceren of vermeerderen.

Waarom Microsoft Azure?

De nadruk op veiligheid blijkt uit de maandelijkse investeringen die Microsoft doet om klanten te garanderen dat hun data secuur blijft. Microsoft investeert maar liefst 1 miljard Amerikaanse dollars per jaar om ervoor te zorgen dat klanten voorzien zijn van de nieuwste security-oplossingen tegen hackers.

Ook garandeert Microsoft Privacy door jouw als klant de controle te geven over je eigen data. Daarbij belooft de tech-gigant om enkel je data te verwerken met jouw toestemming en zal Microsoft nooit je data met adverteerders delen. Ook in de context van wet- en regelgeving zal Microsoft de opgeslagen data in Azure niet delen.

Het pay-as-you-go model maakt Microsoft Azure interessant voor bedrijven van elke grootte. Je betaalt dus enkel voor de resources die je gebruikt. Dit helpt je om kosten te besparen op zowel hardware als administratieve kosten.

Zeker voor bedrijven die de stap willen maken naar cloud maar toch de voorkeur hebben om een aantal IT-voorzieningen lokaal te beheren is Microsoft Azure een uitstekende oplossing. Voor een hybride cloud omgeving biedt Microsoft Azure namelijk de beste compatibiliteit van alle cloud-providers.

Drie tips voor je start met Microsoft Azure

 

1. Account aanmaken

Het starten met Azure begint bij het aanmaken van een gratis account. Je zit hiermee nergens aan vast en de upgrade naar een betaald model is geheel vrijblijvend. Met een gratis Azure account kun je voor 12 maanden lang meer dan 80+ services gebruiken en uittesten. Enkele interessante voorbeelden hiervan zijn:

  • Creëer virtuele machines en databases
  • Sla bestanden op in de Cloud d.m.v. Azure Blob Storage
  • Beheer gebruikers, groepen en licenties in Azure AD
  • En nog veel meer!

Voor deze services geeft Microsoft je een startkrediet van $200,-. Hierdoor kun je direct een vliegende start maken en ontdekken op welke manier Azure jouw organisatie kan voorbereiden om de toekomst.

2. Azure quickstart center

Het Azure Quickstart Center is speciaal ontwikkeld voor nieuwe klanten om de mogelijkheden van Azure te verkennen. Via het Quickstart Center voorziet Microsoft je van alle basiskennis die nodig is om aan de slag te gaan met veelgebruikte services. Je kunt het Azure Quickstart Center vinden op de hoofdpagina onder “Azure Services”.

Azure services

3. Inrichten Azure AD

Azure AD is de cloudoplossing van Microsoft voor het beheren van identiteiten binnen de organisatie. Bij je nieuwe Azure account wordt er automatisch een ‘Azure Active Directory’ aangemaakt met het bijbehorende (gratis) abonnement. Om ervoor te zorgen dat de services die je hebt gekozen bruikbaar worden moeten er accounts en groepen toegevoegd worden. Ook dienen er voor bepaalde functies met betrekking tot het beheer rollen aangemaakt te worden.

De richtlijn is om zoveel mogelijk met groepen te werken. Je kunt namelijk de rollen en licenties instellen per groep. Bij het plaatsen van individuele gebruikers in deze groepen krijgen zij op geautomatiseerde wijze de rollen en licenties toegekend van de desbetreffende groep. Dit vereenvoudigt namelijk het beheer door wijzigingen aan te kunnen brengen per groep.

Meer weten over Microsoft Azure?

Neem contact op met XTRM Development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen.

Anderen bekeken ook:

Nieuwe Microsoft Planner: dit gaat er veranderen

Nieuwe Microsoft Planner: dit gaat er veranderen

Eind vorig jaar is aangekondigd dat Microsoft werkt aan een ‘uniforme ervaring’ voor de diverse planningshulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn nog verdeeld in Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project. Gezien de vele raakvlakken en overlappende...

read more
De nieuwe functies van Microsoft Teams

De nieuwe functies van Microsoft Teams

Microsoft Teams, het bekende samenwerkings- en communicatieplatform, blijft zich door-ontwikkelen om onze manier van samenwerken prettiger, efficiënter én vooral leuker te maken. In deze blog duiken we in de nieuwste functies die Microsoft Teams te bieden heeft. Een...

read more
Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Dit jaar begon voor mij als een spannend hoofdstuk vol nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Met een overvloed aan enthousiasme ben ik gestart als Microsoft 365 Consultant. Deze start is niet alleen een nieuw hoofdstuk in mijn carrière, maar tegelijkertijd ook een kans...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP