Microsoft had afgelopen 23 en 24 mei haar jaarlijkse developers conferentie, Microsoft Build. Deze conferentie is eigenlijk het event voor developers. Daarnaast gebruikt Microsoft het als hét platform om de community te laten zien waar de techniek staat op moment. Zeker met de aankondigingen omtrent Copilot waren we zeer benieuwd wat er ging komen. Daarom hadden wij dinsdag een watch party op ons kantoor in Bunnik. We keken samen met het team de Keynote presentaties en gebruikten het moment om te discussiëren over de nieuwe ontwikkelingen.

Power Apps logo

Ik ben Mark Overdijk, consultant bij XTRM Development, en dit is de blog “Microsoft Build 2023 watch party”.

Wat is Microsoft Build?

Microsoft Build is één van de drie jaarlijkse grote conferenties van Microsoft. Zo zijn er ook de Inspire (voor partners) en Ignite (voor de wereld) conferenties. Dit zijn dé grote conferenties omdat de keynote door Satya Nadella (CEO Microsoft) zelf gedaan wordt. Build is de conferentie specifiek voor de developers. Hier wordt de laatste technologie getoond en demo’s/code samples gedeeld. Super interessant dus om te zien hoe het er écht voor staat qua technologie. Dat is ook de reden dat we bij XTRM Development hier met ons team eens goed voor gingen zitten.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Microsoft? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer!

Microsoft Build Watch Party

Dinsdagmiddag 17:00 uur zaten we er klaar voor in afwachting van de start van Build 2023. Vol spanning over vooral de A.I. aankondigingen. Hoe ver zouden ze nu echt al zijn? Wat krijgen we als demo te zien? Kan Microsoft al iets zeggen over release data? Als team hebben we samen gegeten en onze verwachtingen gedeeld. Dit kon natuurlijk niet zonder pizza en andere snacks. Om 18:05 betrad Satya het podium voor de opening van Build. Hij presenteerde een ijzersterk verhaal over het ontsluiten van technologie en productiviteit voor de gehele wereld middels A.I. Met de juiste toon over veiligheid en privacy van data, waren we redelijk gerustgesteld over het feit dat A.I. er vandoor zou kunnen gaan met onze data. We hebben als team de drie hoofdpresentaties bekeken.

Het gesprek tussen Kevin Scoot (CTO Microsoft) en Greg Brockman (Chairman & Co-Founder OpenAI) viel wat tegen, maar had een hele fijne demo op het einde over het open karakter van AI. Hier gebruikte Kevin vijf verschillende tools om geautomatiseerd een samenvatting, plus afbeelding van zijn laatste podcast te publiceren op LinkedIn. De code is uiteraard publiekelijk toegankelijk op GitHub: GitHub – microsoft/PodcastCopilot: Microsoft Build 2023 demo. En dat zijn wel de praktische voorbeelden die de ogen doen openen en bij ons direct onderwerp van gesprek waren. En als laatste presentatie kwam de geniale Scott Guthrie (VP Cloud + AI Group Microsoft) op het podium met nog meer code samples, demo’s, Windows Copilot en privacy updates. Gewoon een heel goed verhaal, waarbij sommigen van ons, waaronder ondergetekende, al jaren Scott volgen. Als pioneer van de Microsoft cloud hebben we allemaal veel van hem geleerd.

Take Away’s

Terugkijkend op Microsoft Build en onze watch party, neem ik het volgende mee.

Progressie Copilot: in de wandelgangen hoorde ik al het een en ander, maar het was de eerste keer dat Microsoft publiekelijk echte demo’s liet zien. Dat liet zien hoe gefocust Microsoft is geweest om Copilot integraties te bouwen en op het juiste moment aan de markt te presenteren. Met Microsoft Copilot loopt niet alleen Microsoft, maar ook Microsoft 365 gebruikers in de voorhoede van het zo productief mogelijk kunnen werken.

microsoft build

Gelikte presentatie: de presentaties waren gelikt, en enorm Amerikaans. Maar door de demo’s vond ik ze in ieder geval veel beter dan andere presentaties waarbij je nog maar moest zien of de PowerPoint slides overeen kwamen met de werkelijkheid. Na het Windows 98 demo debacle van Bill Gates met een BSOD tijdens een live demo wordt er zo min mogelijk aan het toeval overgelaten. Zo ook nu. De demo’s waren vooraf opgenomen en strak geregisseerd. Dat mocht de pret niet drukken, want je zag in ieder geval hoe het echt werkte.

Team: we werken aan diverse projecten en opdrachten samen. We updaten elkaar vaak en helpen waar het kan, maar zo’n ongedwongen event buiten werktijd om, bevestigd weer dat we een mooie club hebben samen. Jong en ervaren door elkaar, met dezelfde passie voor Microsoft, die het ook naast werk heel goed met elkaar kunnen vinden. Hoe cool is dat?

Hieronder de belangrijkste updates uit de eerste drie keynotes van Microsoft Build 2023

1. Belangrijkste Microsoft Build aankondigingen: Copilot

Copilot. Alle Microsoft producten krijgen Copilot. Windows, Bing, Microsoft 365, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PowerPlatform,etc etc. Alles wat je kunt bedenken en er komt een vorm van Copilot in. Nieuw hierin was de aankondiging dat er een Public Preview vrij is gegeven voor het gebruiken van Copilot binnen Power Automate. Zie onze post op LinkedIn hoe jij deze ook kunt testen. Hiermee kun je aan Copilot vragen om een werkstroom op te zetten door deze te beschrijven, en vervolgens via vervolg vragen deze verder te verfijnen.

Daarnaast gaf men aan dat de index van Bing, alle informatie die de zoekmachine voor handen heeft, volledig ter beschikking komt voor ChatGPT/Copilot. Dit betekent dus dat de A.I. toegang heeft tot de allerlaatste informatie die voor handen is. Tot nu toe werken deze A.I. modellen met datasets die verzameld zijn en daarna gebruikt worden om het model te trainen. Dit betekent dat de dataset niet de meest actuele informatie bevat. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de laatste, meest actuele informatie beschikbaar komt. Erg krachtig.

Het kon ook niet uitblijven en daar kwam de aankondiging dan ook; Windows Copilot. De mogelijkheid om Windows middels Copilot te besturen. Moeite om een optie te vinden? Vraag het Windows Copilot. De instelling gelijk doorvoeren? Copilot regelt het, direct als vervolg actie. Zag er heel cool uit.

2. Belangrijkste Microsoft Build aankondiging: Fabric

Microsoft Fabric, dé volgende stap voor data. Het wordt weggezet als de evolutie als opvolger van SQL. En dat wil wel wat zeggen. SQL is de basis dat proven technology is en waar menig website, applicatie, data source op en in leeft. Microsoft Fabric brengt de Synapse, Power BI, Data Lake, Data Factory en A.I. services bijeen in één product. Hiermee wordt het dus mogelijk dat (on)gestructureerde data in Fabric terecht komt, zelf georganiseerd wordt en middels ChatGPT opdrachten leidt tot inzicht. Klinkt lastig, maar Microsoft Fabric zorgt ervoor dat ze de data kent die erin leeft. Op het moment dat er een vraag gesteld wordt de juiste data opgehaald wordt en er direct dashboards/reports voor opgebouwd worden.

Tijdens Build liet men ook zien dat een vraag “Doe mij een overzicht van alle sales in 2023 verdeeld per land en regio, getoond in een dashboard”, direct leidde tot een interactief PowerBi dashboard met de juiste gegevens. Het is nog even afwachten hoe dit in de praktijk echt werkt of werkend kan worden gekregen. Er is maar weinig fantasie nodig om te zien dat dit een echte game-changer kan zijn voor menig bedrijf.

3. Belangrijkste Microsoft Build aankondigingen: Copilot plugins

Groot was de aankondiging van het open platform dat Microsoft gaat aanbieden. Het wordt mogelijk om eigen plugins te bouwen op het A.I. platform. Wat betekent dit? Dit betekent dat je Copilot verder kunt verrijken met data uit de eigen systemen.

Tijdens de keynote werd het voorbeeld gegeven van een recept op internet dat gevonden werd via een vraag aan ChatGPT. Vervolgens werd de plugin van “Instacart” geactiveerd, (een soort Appie app van de Albert Heijn), om vervolgens aan ChatGPT aan te geven welke ingrediënten we al in huis hebben, en om de rest te bestellen via Instacart. En dit werd vervolgens ook uitgevoerd! Erg nice.

En het kan verder gaan dan dat. Zo werd ook de integratie met “Zillow” getoond (Funda in Amerika). Hiermee kon een vraag aan ChatGPT over huizen en woongebied, verrijkt worden met direct woning aanbod.

De open standaarden waarmee de plugins gebouwd kunnen worden, maakt het laagdrempelig om zelf dit soort plugins te (laten) bouwen, om te gebruiken binnen de organisatie, of publiekelijk aan te bieden. Ik zie de Appie plugin wel zitten 😊.

4. Belangrijkste Microsoft Build aankondigingen: Saftey

Dit was misschien wel de grootste ‘kleine’ aankondiging van Microsoft. De aankondiging en bevestiging dat zij nog steeds toegewijd zijn aan correct data gebruik en privacy van de gebruiker. Alle data die de A.I. van Azure OpenAI tot zijn/haar beschikking krijgt, blijft ook binnen jouw tenant.

Daarnaast wordt er Content Safety als service toegevoegd. Deze service geeft de developer de mogelijkheid om A.I. af te stellen over hoe strict het beleid is m.b.t. content gevoeligheid. ChatGPT kan heel goed inschatten of een stukje tekst kwetsend of agressief is, en kan hier tegen optreden. Het ligt in de mogelijkheden van een developer om hier zelf de afweging te maken hoe streng de A.I. dient te zijn.

Microsoft loopt voorop met A.I.

Microsoft loopt echt ver vooruit op de concurrentie wat betreft A.I. en de mogelijkheid voor Windows/Microsoft 365 gebruikers om dit in te zetten. De technologie zelf is natuurlijk indrukwekkend, en het feit dat ze heel dicht bij een complete release zijn, geeft aan hoe goed zij de markt en de toekomst van de digitale werkplek weten te lezen.

De presentaties van Build 2023 zijn terug te kijken via de Microsoft website, maar als je liever een overzicht hebt van alle aankondigingen, kun je het beste de Microsoft Build 2023: Book of News erbij pakken. De komende tijd zullen we vanuit XTRM Development nog veel publiceren over de nieuwe technologieën via onze site en nieuwsbrief. Hier kun je je ook voor aanmelden!

Hulp nodig bij het implementeren van nieuwe Microsoft technologie? Neem contact op!

Anderen bekeken ook:

Bescherm je gegevens met Azure Confidential Computing

Bescherm je gegevens met Azure Confidential Computing

Wat is Azure Confidential Computing? Wat is Confidential Computing? Deze industriële term is gedefinieerd door het Confidential Computing Consortium (CCC), een stichting die zich toelegt op het definiëren en versnellen van de acceptatie van confidential computing. Het...

read more
Bouw slimme plug-ins met AI van Microsoft

Bouw slimme plug-ins met AI van Microsoft

In de dynamische wereld van softwareontwikkeling is het niet altijd mogelijk om een softwaretoepassing te voorzien van alle gewenste functies en mogelijkheden vanaf het begin. Gelukkig bieden software-plug-ins een oplossing. Met plug-ins kun je de functionaliteit van...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP