Op de Ignite-conferentie in Seattle lanceerde Microsoft: Microsoft Fabric. Dit is het end-to-end analyseplatform dat tijdens de Build-conferentie in mei voor openbare preview is vrijgegeven. Het is nu algemeen beschikbaar.

Naast het algemeen beschikbaar stellen van Microsoft Fabric werden er ook een aantal integraties aangekondigd waarbij Mirroring de belangrijkste is; de mogelijkheid om databases te spiegelen en hier analyses op uit te voeren.

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een uitgebreide set data-analyse tools waar onder andere het Power BI platform onder valt, maar bijvoorbeeld ook Azure Synapse (Data Warehousing) en Azure Data Factory.

Microsoft Fabric combineert ervaringen zoals Data-engineering, Data Factory, Datawetenschap, Data Warehouse, Realtime Analytics en Power BI op een gedeelde SaaS basis. Volgens Microsoft biedt dit een aantal voordelen: 

 • Een uitgebreid scala aan diep geïntegreerde analyses.
 • Gedeelde ervaringen tussen ervaringen die vertrouwd en gemakkelijk te leren zijn.
 • Ontwikkelaars kunnen eenvoudig alle assets openen en opnieuw gebruiken.
 • Een geïntegreerde Data Lake waarmee je de gegevens kunt bewaren waar deze zich bevinden terwijl je jouw favoriete analysehulpprogramma’s gebruikt.
 • Gecentraliseerd beheer en governance in alle ervaringen.

De kracht van Fabric Mirroring

Mirroring biedt een moderne manier om continu en naadloos toegang te krijgen tot gegevens uit elke database of datawarehouse en deze op te nemen in de Data Warehousing-ervaring in Microsoft Fabric. Dit alles in bijna realtime, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot wijzigingen in de bron.

Mirroring biedt de volgende mogelijkheden voor de Fabric gebruikers:

 • Toegang tot en beheer van elke database of datawarehouse; Elke database kan centraal worden geopend en beheerd vanuit Fabric zonder dat je van databaseclient hoeft te wisselen.
 • Realtime gegevensreplicatie; Er is geen complexe setup of ETL voor datareplicatie. Met dezelfde verbindingsgegevens worden gegevens op een betrouwbare manier in realtime gerepliceerd.
 • Datawarehousing-ervaringen vereenvoudigd; Elke gespiegelde database wordt geleverd met standaard datawarehousing-ervaringen via een SQL Analytics-eindpunt dat de metagegevens van de Delta-tabellen bevat en verwijst naar de gegevens in OneLake.
 • Kruisverbinding van gespiegelde databases, Warehouses, Lakehouses; Aangezien alle gegevens in Fabric, of ze nu zijn toegevoegd als een snelkoppeling naar een meer in een Lakehouse of gegevens zijn opgenomen via Data Factory, Warehouse of Spark, al in Delta-indeling zijn, kunnen gegevens worden samengevoegd.
 • Data Science-ervaringen ontgrendeld; Elke datawetenschapper kan een Lakehouse maken met een snelkoppeling naar de gespiegelde database en notebooks gebruiken om de gegevens te analyseren en er modellen mee te maken.
 • Power BI Direct Lake-modus; Power BI-rapporten en semantische modellen kunnen worden gebouwd in de Direct Lake-modus met de razendsnelle prestaties van de importmodus, maar zonder de gegevens te dupliceren. Aangezien de Direct Lake-modus ook ondersteuning biedt voor het lezen van Delta-tabellen rechtstreeks vanuit OneLake, is de gespiegelde database klaar voor Power BI.

Beschikbaarheid van toekomstige ontwikkelingen

Azure Cosmos DB-, Azure SQL DB- en Snowflake-klanten kunnen Mirroring gebruiken om hun gegevens in OneLake te spiegelen en alle mogelijkheden van Fabric Warehouse, Direct Lake Mode, Notebooks en nog veel meer te ontgrendelen. SQL Server, Azure PostgreSQL, Azure MySQL, MongoDB en andere databases en datawarehouses komen in de loop van 2024.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Microsoft Fabric en wil je weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Onze Microsoft experts staan voor je klaar om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Meer weten over Microsoft Fabric?

Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist niets! Ook hebben we voor jou samengevat wat wij de top 10 belangrijkste Microsoft Ignite aankondigingen vinden van 2023.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Dit jaar begon voor mij als een spannend hoofdstuk vol nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Met een overvloed aan enthousiasme ben ik gestart als Microsoft 365 Consultant. Deze start is niet alleen een nieuw hoofdstuk in mijn carrière, maar tegelijkertijd ook een kans...

read more
Onze Microsoft consultant Sharif Denz

Onze Microsoft consultant Sharif Denz

Werken als Microsoft  consultant bij XTRM Onlangs ben ik gestart als Microsoft 365 consultant bij XTRM Development. In deze blog deel ik graag mijn motivatie achter de keuze voor XTRM en neem ik je mee door mijn eerste dagen. Ik hoop dat je, na het lezen van mijn...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP