Microsoft Ignite 2021 (1): de keynote

Microsoft haar grote jaarlijkse show, Microsoft Ignite, werd afgelopen 2 t/m 4 maart 2021 live online uitgezonden. Uiteraard keek XTRM Development mee via MyIgnite. De komende vier blogs neem ik je mee in wat allemaal opviel en welke route Microsoft de komende tijd kiest. In dit blog kijken we naar de keynote, en wat we daaruit halen. 

microsoft ignite 2021

Keynote Ignite 2021

Belangrijk moment tijdens Ignite is de keynote van de CEO Satya Nadella. Daaruit valt op te maken welke kant Microsoft opgaat. Waar leggen zij de komende tijd extra nadruk op, welke investeringen zullen er gedaan worden, en welke diensten/services worden juist niet genoemd? Satya zette 5 thema’s uiteen in zijn verhaal:

1. Omnipresent en gedecentraliseerd computergebruik

    • De visie hierbij is dat de (Microsoft) cloud overal ter wereld, voor iedere persoon, bedrijf en organisatie nodig is/beschikbaar gemaakt wordt. De volgende stap is ook meer lokale controle over de cloud, zoals je nu al ziet met de lokale UK en DE versies. 

2. Soevereine data en context gevoelige intelligentie

    • Data volgt de lokale wetgeving en voedt de AI. Dit kan over de gebruiker en zijn omgeving zijn om zo de beste functionaliteit te krijgen.

3. Sterk ondersteunde contentmakers en wereldwijde gemeenschappen

    • Visie waarin iedereen, individueel en samen met anderen, content, applicaties, code en video’s kan creëren. Microsoft gaat dit wereldwijd ondersteunen.

4. Flexibel werken biedt een economische kans voor de wereldwijde beroepsbevolking

    • Microsoft wil flexibiliteit bieden voor iedereen om waar, wanneer en hoe mensen wereldwijd productief kunnen zijn.

5. Trust by design

    • In alles dat Microsoft aanbiedt kan men erop vertrouwen dat privacy en security vanaf het begin als basis zijn meegenomen.

Deze thema’s tonen dat Microsoft verder gaat op de ingeslagen weg; Security en privacy by design. Daarnaast wil Microsoft iedereen en overal toegang bieden tot de tools van Microsoft. Maar verder blijft Microsoft investeren in kunstmatige intelligentie en data compliance. Ook het creëren van content wil men de komende jaren graag toegankelijker maken. De decentralisatie is de volgende evolutionaire stap, na de centralisatie van aansturing/inrichting (vanuit Microsoft HQ) van de cloud om het product/de services te laten groeien. Microsoft voorziet dat de explosieve toename van aansluiting op de cloud er ook meer lokaal beleid gevoerd moet kunnen worden. Bijvoorbeeld op data eigenaarschap en privacy. 

AI & Mixed Reality

Het feit dat Alex Kipman co-presentator was, toont ook dprioriteit voor Microsoft aan in de Hololens en Augmented Reality. Voor wie hem niet kent, Alex Kipman is de uitvinder van Kinect en de Hololens bij Microsoft. Tegenwoordig Technical Fellow (top nerd), en lead AI + Mixed Reality binnen Microsoft. Wanneer dat hét onderwerp is dat direct na Satya Nadella gepresenteerd wordt, is het duidelijk dat men hier gepassioneerd over is.

Met de introductie van Microsoft Mesh zet Microsoft nog harder in om de wereld van VR, AR en Mixed reality te veroveren. Of in ieder geval deze technieken te laten draaien op Microsoft technologie. Ze liepen al ver voor op de concurrentie, Maar staan ook zeker vooraan om deze technologie verder te ondersteunen en verder uit te bouwen. 

Het was mogelijk voor mensen met een VR headset om virtueel bij de keynote te zijn. Dit was slim omdat er direct de link gelegd kon worden met Microsoft Mesh. Microsoft Mesh is de integratie van Mixed reality met de Microsoft Services. Bijvoorbeeld virtuele Teams meetings of het beter koppelen en uitvoeren van remote assistance met data uit Microsoft Dynamics en Azure Object Anchors. Je kunt zelfs een hologram van een persoon projecteren 

Hou de XTRM website en LinkedIn pagina in de gaten voor blogs en video’s wanneer de aangekondigde functionaliteit ook daadwerkelijk beschikbaar komt. De beste manier? Schrijf je in voor de nieuwsbrief hieronder 👇🏼.

Anderen bekeken ook:

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle...

read more
Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

In de eerdere Ignite 2023 blogs van collega's is al te lezen dat AI en Copilot hot topic zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en met Microsoft 365 Chat gaat een werkdag er echt anders uitzien. Tijdens Ignite werd deze functionaliteit ook absoluut in de...

read more
Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Inmiddels heb je vast de naam Copilot al weleens voorbij zien komen. De slimme tool van Microsoft om ons bij onze dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Middels AI helpt Copilot onze dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld het genereren/aanbieden van content die...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP