Microsoft Ignite 2021 (2): Productiviteit

Microsoft haar grote jaarlijkse show, Microsoft Ignite, werd afgelopen 2 t/m 4 maart 2021 live online uitgezonden. Uiteraard keek XTRM Development mee via MyIgnite. In de vorige blog heb ik je meegenomen in wat er voorbij kwam tijdens de keynote. In dit blog behandel ik het thema Productiviteit. Dit kwam veel voorbij met een duidelijke focus op Microsoft Teams. 

Teams, Teams, TEAMS!

Het ontgaat eigenlijk niemand meer. Teams is de oplossing voor alles qua productiviteit. Of het nu gaat om een veilige omgeving voor (video)bellen en chatten. Of dat je al verder bent en services zoals SharePoint Intranet, Planner en Dynamics 365 geïntegreerd met Teams inzet. Teams is de snelst groeiende service van Microsoft. Dat was het al voor de COVID-19 pandemie maar in 2020 is dit nog sneller gegroeid. Zo zijn er in 2020 meer dan 95mln nieuwe gebruikers en deze gebruiken Teams ook nog eens intensiever (+894% gebruik). Het is dan ook bijna onmogelijk om aankondigingen van Microsoft voor nieuwe diensten te vinden waar Teams niet in genoemd is.  

Als we Ignite als benchmark nemen gaat deze ontwikkeling door. In 2021 heeft Microsoft al meerdere rondes van 4 webinars uitgevoerd en gepland staan rondom het thema “Teams as the HUB”. Teams wordt nog meer dan het al was, neergezet als de plek waar men zijn of haar werkzaamheden start. Het bevat de communities van Yammer, de beveiliging van data zoals in Exchange en SharePoint (DLP), je project werk vanuit Planner/Project/Trello, etc , de ISM tooling uit Zendesk, het SharePoint intranet als app en ga zo maar door.  

Nieuw in Teams

Welke aankondigingen waren er voor Teams, direct en indirect? We lichten er enkele uit:

Teams Connect

 • De mogelijkheid om kanalen te delen over tenants heen. Hierdoor hoef je niet meer te switchen tussen accounts/tenants, maar heb je toegang tot een extern kanaal direct vanuit je eigen Teams omgeving. Hier worden we blij van, al was het maar omdat het erg lang duurt om tussen omgevingen te switchen.

Teams Webinars

 • Specifiek Teams uitnodigingen voor webinars aanmaken met daarbij behorende controls. Erg fijn. Teams werkt uitstekend als webinar tool, maar vraagt discipline van de gebruiker en moderatie in de chat. Bij de webinar zit een registratie module, Q&A mogelijkheid (zoals we uit Live Events kennen), mogelijkheid tot koppelen met Dynamics 365 CE en rapporten omtrent deelname.

Multi geo

 • De optie om bepaalde Teams in een specifieke regio te hosten, helpt bedrijven om bijvoorbeeld Amerikaanse groepen in een Amerikaanse Teams te laten werken terwijl Europese medewerkers in de EU tenant werken. Dit heeft voordelen m.b.t. snelheid (kortere afstand tot data center is sneller), en behoudt de data binnen de geo locatie.

PowerPoint

 • Er komen uitgebreidere presentatie opties wanneer een PowerPoint presentatie uitgevoerd wordt. De camera en presentatie naast elkaar bijvoorbeeld. PowerPoint Live functionaliteit wordt toegevoegd om zo nog interactiever een PowerPoint presentatie te “beleven”. Live reactions vond ik zelf een leuke gadget. Het zijn soms de kleine dingen die de meeste impact hebben.

Dynamics 365 business process experience

 • Volledige integratie van Teams en de Dynamics Sales, Marketing, Customer Service, Field Service modules. Toegang tot de Teams chat, meetings en documenten vanuit Dynamics 365. Zo kan een Field Service engineer vanuit Field service contact hebben met een consultant op kantoor die vanuit Teams werkt.

Security

 • Alle DLP rules die ingesteld staan werken straks ook voor Teams chats, documenten, etc. als in SharePoint en Exchange.
 • 1-op-1 VoIP calls ontvangen later dit jaar ook end-to-end encryptie.
 • Safe links in Teams. Dit beschermt gebruikers tegen links die leiden naar verdachte sites.

Actions

 • Uitbreiding en versimpeling van het toevoegen van “acties” in een chat. Zo kun je acties direct invoegen binnen chat die gekoppeld zijn aan een Power Automate. Hiervoor komen meer templates maar ook de custom workflows kunnen ingezet worden.

Stream

 • De huidige Stream wordt Stream Classic. De opgenomen video meetings worden tegenwoordig in SharePoint of OneDrive opgeslagen.
 • Stream wordt een geïntegreerde service. Video’s embedden in SharePoint pagina’s en Teams chats draait op Stream technologie. Via een aparte tab heb je toegang tot de video kanalen.

Dit is nog maar een greep uit de vele aankondigingen.
Je vindt een uitgebreid overzicht op What’s New in Microsoft Teams | Microsoft Ignite 2021 – Microsoft Tech Community.

Hou de XTRM website en LinkedIn pagina in de gaten voor blogs en video’s wanneer de aangekondigde functionaliteit ook daadwerkelijk beschikbaar komt. De beste manier? Schrijf je in voor de nieuwsbrief hieronder 👇🏼.

Anderen bekeken ook:

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle...

read more
Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

In de eerdere Ignite 2023 blogs van collega's is al te lezen dat AI en Copilot hot topic zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en met Microsoft 365 Chat gaat een werkdag er echt anders uitzien. Tijdens Ignite werd deze functionaliteit ook absoluut in de...

read more
Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Inmiddels heb je vast de naam Copilot al weleens voorbij zien komen. De slimme tool van Microsoft om ons bij onze dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Middels AI helpt Copilot onze dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld het genereren/aanbieden van content die...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP