Microsoft Ignite 2021 (3): Microsoft Online Services

Microsoft haar grote jaarlijkse show, Microsoft Ignite, werd afgelopen 2 t/m 4 maart 2021 live online uitgezonden. Uiteraard keek XTRM Development mee via MyIgnite

In mijn vorige blogs heb ik je meegenomen in wat er voorbij kwam tijdens de keynote en wat Microsoft van plan is met de services rond productiviteit in het algemeen en specifiek Teams. In deze blog kijk ik met je naar Microsoft Viva, Power Platform en andere aankondigingen.

Microsoft Viva: Employee Experience

Voor Ignite kondigde Microsoft al een nieuwe service aan; Microsoft Viva. Je ziet in deze service echt de impact van Covid-19 bij Microsoft terug. Het bevat namelijk, in deze eerste release in ieder geval, modules om de medewerker te helpen om een juiste balans te behouden tussen werken, leren en privé. Microsoft Viva is een service bestaande uit meerdere modules waarvan er nu vier zijn bekend gemaakt;

Microsoft Viva Connections

 • Een pakket aan best practices, voorbeelden en instructies om met gebruik van de daarbij behorende app een connected intranet op te bouwen.  
 • Het koppelt SharePoint look book, Teams, en Yammer communities aan elkaar om een intranet te bouwen waarop het makkelijker is om met elkaar en met de organisatie een connectie te behouden.  

Microsoft Viva Insights

 • Kortweg heeft Microsoft Workplace analytics, MyAnalytics en Teams samengevoegd tot een nieuwe service; Insights. Het biedt inzicht in de tijdsbesteding en druk van een personen, teams en de organisatie.

 • Het geeft een beeld over de tijdsbesteding. Zijn Outlook agenda’s overvol ingeboekt? Stuurt men veel e-mails buiten werktijd om / besteed men meer dan ~40 uur per week in de modules Teams, Outlook, etc.? Dat is interessant om burn-out te voorkomen en zelf inzicht te krijgen om wellicht tijd effectiever in te delen.

 • Met Virtual Commute biedt Insights de geautomatiseerde service waarbij het ’s ochtends een overzicht van de dag aan de gebruiker geeft en ’s middags je helpt herinneren om bepaalde zaken niet vergeten. Zo biedt het thuiswerkers ook een soort begin en afsluiting van de dag die je normaliter in de trein, auto of op de fiets zou hebben.

Microsoft Viva Topics

 • Topics zijn onderwerpen en termen die deze service automatisch aanmaakt. Vervolgens aggregeert hetdata rondom deze Topics. Het leest je tenant door en herkent onderwerpen die het de beheerder van Topics aanbiedt op een portal om goed te keuren als Topic.

 • Zo kan deze service dienen als geautomatiseerde data management tool om zo sneller en makkelijk data (personen, chats, documenten, etc) te verzamelen en aan te bieden aan medewerkers die op zoek zijn naar bepaalde data.

 • Topics komt met een chatbot in Teams. Met deze bot kan de gebruiker vragen tellen. De bot gaat proberen je vraag te beantwoorden en als de bot niet direct het antwoord in de data kan vinden gaat het op zoek naar een gebruiker met kennis erover. Vervolgens koppelt de bot je aan deze gebruiker.

 • Het is een soort Delve, maar dan nog productiever en uitgebreider.

Microsoft Viva Learning

 • Een app in Teams vanuit waar virtual learning toegewezen/uitgezocht kan worden. Primair wil Microsoft natuurlijk dat je LinkedIn learning gaat gebruiken. Maar er zijn ook tal van andere partners waaruit je trainingen kan kiezen en volgen. Je moet je vaak wel abonneren voor deze partners. 

Power Platform

Het Power Platform is een sterke pilaar onder het Microsoft 365 platform. De afgelopen periode hebben we veel veranderingen gezien rond deze verzameling apps. Zo hebben we te maken gehad met naamswijzigingen zoals PowerApps naar Power Apps, Flow naar Power Automate. Ook hebben we de Power Virutual Agent app mogen verwelkomen en is CDS 2.0 aangepast naar Microsoft Dataverse. Het nieuwe is er vanaf, de updates zijn doorgevoerd en de markt heeft het platform omarmt. Het was voor het eerst in jaren dat het Power Platform “normaal” was tijdens Ignite, alsof het er jaren is. Maar toch ook deze Ignite, veel aankondigingen rond het Power Platform;

power platform

 Power Apps Analytics

 • Finally, uitgebreide analytics van Power Apps en Automate gebruik. Welke apps worden ingezet, hoeveel apps zijn er, hoe vaak gebruikt men apps en connenctoren? Zomaar wat vragen die je nu kunt beantwoorden en het is allemaal beschikbaar in een dashboard binnen het Admin Center.
 • Available now!

Microsoft Viva Insights

 • Microsoft voegt een low-code programeer taal toe aan het platform om de verschillende services te gebruiken en bewerken. FX heeft zijn origine in Excel. Hiermee ishet mogelijk om snel met formules en code de verschillende Power Platform onderdelen aan te passen en uit te breiden. Vergelijk het een beetje metSPFx. Dit is het client side framework om custom werk in modern SharePoint te bouwen, binnen het standaard framework.

Fijnmazige control

 • Het wordt mogelijk om meer control uit te oefenen op data dat via connectoren in en uit de tenant gaan. Het voorbeeld dat voorbij kwam tijdens Ignite was de optie bij Twitter om aan te geven of het toegestaan was om de data rondom Followers, Following, Timeline, user timeline, etc. individueel op te halen. 
 • End-point filtering op bijvoorbeeld SQL data wordt mogelijk. 
 • Tenant filtering. Het blokkeren van de mogelijkheid dat data via connectoren naar een andere tenant wordt gestuurd, verhoogt de veiligheid en integriteit van data. 

Robot Automate Desktop

 • Robot Process Automation (RPA) in Windows 10. Nieuwe functionaliteit en gratis te downloaden en te gebruiken. Top en het maakt RPA nu echt toegankelijk voor iedereen. 

Power Bi Premium Licentie

 • Deze aankondiging was “long overdue”. Power Bi Pro is vrijwel een must have zodra je aan de gang gaat met data analyses en bijvoorbeeld dashboards. Tot voor kort was deze licentie erg duur om mee te beginnen. De drempel is nu enorm verlaagd. De adviesprijs voor 1 gebruiker is $5.00 per user. 

Azure AI + Virtual Agents

 • De AI in virtual agents krijgt een upgrade. De nieuwste AI modules komen beschikbaar voor virtual agents.. Vooral de uitgebreide cognitieve AI toevoeging voor het beter verstaan van de gebruiker en meer natuurlijke antwoorden is tof. Ik kijk uit naar de eerste MVP’s met praktische demos. 

Hou de XTRM website en LinkedIn pagina in de gaten voor blogs en video’s wanneer de aangekondigde functionaliteit ook daadwerkelijk beschikbaar komt. De beste manier? Schrijf je in voor de nieuwsbrief hieronder 👇🏼.

Anderen bekeken ook:

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Een betere beveiliging met Security Copilot?

Microsoft Copilot was een hot topic bij het Microsoft evenement Ignite, waarbij weer veel nieuws werd gedeeld en voornamelijk over Copilot. Veel van de soorten Copilots waren eerder al (deels) genoemd. Deze hebben we voor jou ook overzichtelijk benoemd in ‘Alle...

read more
Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

Microsoft 365 Chat – jouw AI-assistent!

In de eerdere Ignite 2023 blogs van collega's is al te lezen dat AI en Copilot hot topic zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en met Microsoft 365 Chat gaat een werkdag er echt anders uitzien. Tijdens Ignite werd deze functionaliteit ook absoluut in de...

read more
Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Check de voordelen van Microsoft Copilot via het Dashboard

Inmiddels heb je vast de naam Copilot al weleens voorbij zien komen. De slimme tool van Microsoft om ons bij onze dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Middels AI helpt Copilot onze dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld het genereren/aanbieden van content die...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP