Microsoft Lists

Microsoft heeft een nieuwe app gepubliceerd binnen jouw Office 365 omgeving: Microsoft Lists. Wellicht ken je de lijsten al vanuit SharePoint, Microsoft Lists is een soort moderne variant hiervan. Inmiddels is het wereldwijd beschikbaar op alle Office 365 tenants en geeft het je de mogelijkheid om nieuwe toepassingen voor jouw organisatie te ontwikkelen.

Lists is vooral interessant voor je als je veel samenwerkt met collega’s in gedeelde Excel bestanden.
In plaats van dat collega’s in verschillende bestanden en bestandversies de updates van bijvoorbeeld projecten en taken bijhouden, biedt Lists een centrale oplossing.

Het helpt je daarnaast om de samenwerking met deze collega’s verder te verbeteren. Benieuwd hoe? Ik leg het je in deze blog uit!

Wat is Microsoft Lists?

Zoals ik net al aangaf is het een nieuwe manier om ‘modern lists’ uit SharePoint en OneDrive te benaderen. Sinds de komst van Modern SharePoint waren de functionaliteiten van lijsten vrij beperkt in vergelijking met lijsten in SharePoint classic. Maar Lists verandert de zaak! Het biedt een nieuwe gebruikerservaring om te werken met lijsten en daarnaast is het aanpassen van de lijst versimpeld en gebruiksvriendelijker.

Verder is deze tool ook te combineren met Power Automate om processen te automatiseren. Met de app kun je navigeren door alle verschillende lijsten die organisatie breed zijn gemaakt. Naast de web variant kun je het ook benaderen met een speciaal ontwikkelde app. Zowel met iOS als Andriod.

Eigenlijk gebruik je Microsoft Lists als soort ‘tracking app’. Je kunt er gemakkelijk de voortgang bijhouden van verschillende initiatieven. Vooral erg handig als je met meerdere mensen aan dezelfde taken lijst werkt. Microsoft legt het zelf ook uit.

Ik denk dat Microsoft Lists een grote stap is op het gebied van gebruikersgemak. Dit zit hem aan de ene kant in de look & feel van de applicatie, maar ook in hoe intuïtief de app is gecombineerd met het eenvoudige configureren ervan.

Sjablonen voor Microsoft Lists

We kennen van Microsoft inmiddels het principe om sjablonen ter beschikking te stellen waardoor je een app of service snel op maat kunt maken voor jouw use case. Zo ook met Lists. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar die jouw helpen om nieuwe lijsten aan te maken en deze snel aan te passen aan jouw behoeften. Denk hierbij aan sjablonen voor:

  • Content scheduler
  • Work progress tracker
  • Travel request
  • Recruitment tracker
  • Asset manager
  • Event Itinerary
  • Employee onboarding
  • Issue tracker

Microsoft Lists en Microsoft Teams

Naast de webapp en de iOS en Android app is er nog een manier hoe je MS Lists kunt gebruiken. Als app binnen Teams! We zien steeds meer onderdelen van jouw Office 365 omgeving verschijnen binnen Teams en verwachten eigenlijk ook wel dat de komende tijd steeds meer aandacht verschuift naar Teams als cockpit om je werkzaamheden te structureren en uit te voeren.

In de afdeling App binnen Teams kun je eenvoudig de applicatie toevoegen aan een team. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door naar een specifiek team te gaan (waar je Lists wil gaan gebruiken). Daar in het tabblad op het plusje te klikken en vervolgens Lists toe te voegen aan jouw team.

Op dit moment ziet het er in Teams nog een beetje basis uit, maar Microsoft kennende gaan ze dit uiteraard verder uitbreiden.

Start met Microsoft Lists

Al met al lijkt de app een mooie toevoeging aan M365. Het vult in ieder geval het gat wat er was ontstaan met de classic lijsten en modern lijsten in SharePoint. Ik heb de roadmap voor Lists bekeken en er komen zeker nog wat interessante functies aan! Lists kan je helpen bij het georganiseerd houden van verschillende lijsten en het samenwerken hiermee. Zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken. Mocht je er niet helemaal uitkomen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Anderen bekeken ook:

De rol van Copilot Lab in de toekomst van AI

De rol van Copilot Lab in de toekomst van AI

Deze maand stond opnieuw het Microsoft Ignite evenement op de agenda. Een evenement van Microsoft die bekend staat om de vele aankondigingen m.b.t. Microsoft-oplossingen. Niet geheel verrassend waren de meeste aankondigingen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie...

read more
Microsoft Fabric: Algemene beschikbaarheid en Mirroring

Microsoft Fabric: Algemene beschikbaarheid en Mirroring

Op de Ignite-conferentie in Seattle lanceerde Microsoft: Microsoft Fabric. Dit is het end-to-end analyseplatform dat tijdens de Build-conferentie in mei voor openbare preview is vrijgegeven. Het is nu algemeen beschikbaar. Naast het algemeen beschikbaar stellen van...

read more
De unieke mogelijkheden van Microsoft Copilot Studio

De unieke mogelijkheden van Microsoft Copilot Studio

We leven in een tijdperk waarin technologie en innovatie sneller evolueren dan ooit tevoren. Het is daarom essentieel om de juiste tools en hulpmiddelen te hebben die ons niet alleen bijhouden, maar ook vooruit helpen. Daarom neem ik jullie in deze blog mee in...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP