Het is alweer enige tijd geleden dat het Microsoft Ignite event heeft plaatsgevonden. Dit event wordt jaarlijks gehouden en worden de nieuwste technologieën getoond, roadmaps gedeeld en aankondigen gepresenteerd. Natuurlijk waren wij van XTRM development hier bij aanwezig en doen wij voor jou verslag van de verschillende ontwikkelingen. We zijn nu uitgekomen bij een samenwerking die uitgebreid in de keynote van Satya Nadella terug kwam; OpenAI. Omdat het zo’n grote plek innam tijdens de keynote, vertellen we je graag meer over OpenAI en de toekomst hiervan binnen Microsoft 365.

Mijn naam is Mark Overdijk, consultant bij XTRM development, en dit is de “Microsoft OpenAI” blog.

Wat is OpenAI?

OpenAI is een onderzoekslaboratorium voor toepassingen bij Artificial Intelligence. Elon Musk was één van de oprichters van deze club. Tegenwoordig is Microsoft één van de investeerders die de organisatie steunt in hun missie om AI toepassingen ten behoeve van werk en de mensheid te programmeren. Ze noemen dit zelf AGI, wat staat voor Artificial General Intelligence.

Bij het publiek zijn ze op dit moment vooral bekend door Dall-E. Dit is de AI waar je in tekst aangeeft naar wat voor kunst/plaatje je opzoek bent. Dit wordt vervolgens voor je gegenereerd vanuit een grote kennisbak aan images en kunst die beschikbaar zijn. Hieronder zie je het resultaat voor “photograph of an astronaut riding a horse”

OpenAI

Deze wijze van interpreteren van “menselijke” input is al uitzonderlijk. Eén van de sterkste punten van OpenAI is dat het mogelijk is om dit om te zetten in acties. Zo worden er namelijk delen van een big data set aan afbeeldingen gebruikt om hier gedeeltes uit te knippen. Waarbij deze vervolgens met elkaar gecombineerd worden en samen één nieuwe afbeelding vormen.

Hoe belangrijk is OpenAI voor Microsoft?

Voor Microsoft is haar partnerschap met OpenAI belangrijk. Dat bleek al doordat de CEO van OpenAI samen met Satya Nadella de OpenAI toepassingen en technologie bespraken in de keynote. Waarbij ook werd getoond waarom het zo belangrijk is.

Microsoft wil werk, ontwikkelen en productiviteit versnellen om zo veel mogelijk bij de eindgebruiker zelf te kunnen leggen. Nu kan een eindgebruiker niet zelf programmeren, maar wordt het wel mogelijk gemaakt door de techniek van OpenAI dat men zelf kan beschrijven wat hij/zij wilt. OpenAI kan, wanneer er in menselijke taal wordt verteld wat de wensen zijn, al het programmeer werk uitvoeren.

Deze optie is niet alleen voor eindgebruikers. Ook developers worden hiermee geholpen, doordat zij op menselijke wijze kunnen beschrijven welke code er geschreven moet worden. Hierna doet OpenAI het echte code werk en hoeft de ontwikkelaar enkel zelf de code te reviewen. Echt een productiviteit boost als je het mij vraagt!

 

Toepassing van AI binnen Microsoft 365

Hoe ziet dit er dan uit binnen Microsoft 365? De eerste toepassing is al getoond en beschikbaar in Power Apps. Binnen Power Apps voer je het gewenste resultaat in. Hierna schrijft het OpenAI model de code en past deze ook toe.

Voorbeeld
Je hebt een formulier in Power Apps die de verkoopdata toont. Nu wil je een knop hebben die deze data omzet naar de top 10 klanten van dit jaar. Zonder er een code voor te schrijven, voer je in “show the top 10 customers of this year by clicking button called Top10” en de OpenAI module maakt de knop voor je.

Een andere toepassing is de inzet binnen Visual Studio Code. Dit is een ontwikkel programma voor het schrijven van een code. Hier kun je de OpenAI module laden en starten met het “vertellen” van je technische/functionele beschrijving. OpenAI analyseert hierbij en begint vervolgens met het schrijven van de code. Dit kun je vervolgens reviewen en testen. Zeer krachtig.

Dit kun je zelf uitproberen via OpenAI Codex, wanneer je je inschrijft voor de wachtlijst. In de keynote werd dit getoond door live een moeilijke kansberekening uit te laten rekenen via code met gebruik van “menselijke” taal.

OpenAI

Microsoft OpenAI integratie

Microsoft OpenAI integratie is en komt beschikbaar binnen applicaties die al dan niet binnen je licentie vallen. Bijvoorbeeld het gebruik van de AI om formulieren te bouwen in Power Apps. Als je Power Apps hebt krijg je de functie erbij. Hier zullen, voor zover we nu weten, geen extra kosten aan verbonden zijn.

Voor Azure OpenAI ligt dit net wat anders. Wanneer je zelf toepassingen wilt bouwen in Azure met de OpenAI modules als OpenAI Language Model, ook wel GPT-3, dan zit hier een consumptie model achter (pay-as-you-go). Je betaalt dan voor consumptie. Prijzen zijn nog niet vastgesteld op het moment van schrijven, maar wel is bekend dat het betaal model vergelijkbaar zal zijn als de Azure Cognitive Services dienst.

Microsoft & OpenAI

Microsoft toont aan dat zij niet stil hebben gezeten. Dit zijn toffe technologische ontwikkelingen die we graag zien. En het heeft ook nog eens effectieve toepassingen in ons werk. Power Apps beloofde al “citizen development”, maar de toevoeging van OpenAI brengt de mogelijkheid om te programmeren zonder code te schrijven écht dichterbij.

Natuurlijk werkt de OpenAI Language Model het best in de Engelse taal en moet de échte test in de praktijk nog komen. Er zijn ook zorgen over het mogelijke schenden van patent/copyright rechten, doordat de AI “zelf” onafhankelijk code schrijft dat mogelijk gelijk is aan andere producten. Dat zien we vooral als uitdaging voor de toekomst en een nieuwe discussie die we met z’n allen moeten hebben. Op het moment dat we er tegenaan lopen. Ik ben in ieder geval enthousiast over deze technologie.

Meer weten over de ontwikkeling van Microsoft 365 m.b.t. OpenAI?

Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

 

Anderen bekeken ook:

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Wellicht dat je er al eens van hebt gehoord: Microsoft Viva en Copilot. Het zijn recente ontwikkelingen van Microsoft 365 en laat dat nu precies mijn expertise zijn als M365 consultant. Onlangs ben ik gestart bij XTRM development als Microsoft 365 consultant en ligt...

read more
De laatste updates over Teams en Outlook

De laatste updates over Teams en Outlook

Microsoft heeft recentelijk een aantal nieuwe updates aangekondigd die van invloed zijn op verschillende Microsoft applicaties. In deze blog zullen we de meest recente functies van deze applicaties belichten en belangrijke doorbraken aankondigen die de...

read more
Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Met meer dan 18 jaar ervaring in de IT, waarvan de laatste 8 jaar als Microsoft 365 consultant, ben ik onlangs onderdeel geworden van het XTRM-team. Ik had me geen betere start kunnen bedenken en vertel jullie graag waarom ik deze stap in mijn carrière heb gemaakt....

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP