Altijd al de behoefte gehad om eenvoudig eigen zakelijke applicaties te bouwen? Dan is Microsoft Power Apps iets voor jou! Deze oplossing van Microsoft biedt jou de mogelijkheid om zonder uitgebreide kennis van programmeertaal bedrijfsapplicaties te bouwen, ontwikkelen en te gebruiken. Power Apps is onderdeel van het Microsoft Power Platform, waar ook Power BI, Power Automate en Power Virtual Agents deel van uitmaken.

microsoft power platform

Wat kan je met Power Apps?

Microsoft Power Apps is bedoeld om zakelijke applicaties te ontwikkelen, welke kunnen helpen om bedrijfsprocessen te standaardiseren of te automatiseren. Door middel van Data Connectors zijn de apps te koppelen aan verschillende databronnen en kan het geïntegreerd worden met andere Microsoft applicaties zoals: SharePoint, Power Automate, Microsoft Teams, Dynamics 365, maar ook met externe applicaties. Welke vormen van applicaties te bouwen zijn met Power Apps lees je hieronder:

 

Canvas Apps

De naam zegt het al: bij canvas apps start je met een ‘blank’ canvas en kan je de applicatie helemaal naar wens opbouwen; qua elementen, interface (voor tablet of telefoon) en design. Het bouwen gaat met behulp van allerlei beschikbare elementen die je invoegt op de gewenste pagina of scherm van de app. Je hebt daarbij de keuze om je app te koppelen aan verschillende databronnen met behulp van de vele (600+) beschikbare data connectors.

Hierbij is het belangrijk dat je vooraf goed in kaart hebt gebracht wie je doelgroep is, voor wie je de app gaat maken, wat je wil bereiken met de app en welke apparaten er gebruikt worden. Je moet namelijk van tevoren de schermgrootte aangeven; voor tablet of telefoon.

canvast apps power platform

Model-driven apps

De tweede vorm is de zogenaamde Model-driven app. Ook hier bouw je een app, maar dan op basis van beschikbare data wat is opgeslagen in Dataverse (voorheen Common Data Service – CDS), het data platform van Microsoft. In Dataverse beheer je de data en de relaties tussen verschillende gegevens en tabellen en voeg je business rules toe.

Bovendien is het mogelijk om bedrijfsprocessen te modelleren en hier flows aan toe te voegen. Bij deze bouwmethode wordt gebruik gemaakt van eerder ontwikkelde en gebruikte componenten, gebaseerd op het type data dat is gekozen. Dit betekent dat de interface al is opgesteld en dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken, in tegenstelling van de Canvas Apps.

Wil je een eigen design ontwerpen of heb je deze al beschikbaar? Dan is de Model-driven App niet de meest geschikte optie. Bij een Model-driven app heb je namelijk geen invloed op het ontwerp en moet je kiezen tussen de standaardontwerpen.

Power Apps dashboard

Voorbeeld-app model-driven App ‘Innovation Challange’

Power Pages

Bij de laatste vorm, Power Pages (voorheen Power Apps Portals), gaat het niet zozeer om het bouwen van een applicatie, maar ligt de focus op het bouwen van een website. Deze website kan zowel voor intern als extern publiek zijn. Op deze external-facing website kunnen bezoekers data inzien of input ingeven. Ze hebben hierbij de mogelijkheid om in te loggen via verschillende inlogmethodes, zoals bijvoorbeeld met een Microsoft account, via Facebook, Google of LinkedIn. Ook is het mogelijk om anoniem de inhoud van de site te raadplegen. Een voorbeeld van een Power Page kan een self-service portal zijn voor klanten om problemen of incidenten te loggen en eerdere cases te bekijken. Het kan ook fungeren als een community site met forums en blogs over bepaalde onderwerpen waar mensen ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen.

Power Apps Template

Power Pages contactpagina template

De Power Apps studio

Voor het ontwerpen van de applicaties heeft Microsoft een speciale functie ontwikkeld, genaamd Power Apps Studio. Microsoft heeft een poging gedaan om het maken van de Canvas-apps, dus de apps die je helemaal zelf bouwt, zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit is ze gelukt door handvatten en bouwblokken te bieden die je kunt gebruiken om de applicatie naar eigen wens in te richten.

Je kunt nadat je een basis hebt gekozen voor je app deze aanpassen op het gebied van visuele vormgeving, weergave van data voor de eindgebruiker en de opzet van de interface. Wanneer de app gereed is, kun je deze testen met behulp van de App checker functie en daarna delen met specifieke gebruikers of groepen binnen jouw organisatie. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om aan te geven of de gebruikers de app mogen aanpassen en mogen delen met anderen personen in de organisatie. Indien er vervolgens aanpassingen worden gedaan moet de app opnieuw gepubliceerd worden om de gemaakte wijzigingen beschikbaar te maken voor de gebruikers van de app.

Waarom Power Apps gebruiken?

Microsoft Power Apps is een uitstekende oplossing die het ontwikkelen van professionele apps toegankelijk maakt, zelfs voor de mensen met weinig ervaring en kennis van coderen. Dit tezamen met de uitgebreide integratie met andere applicaties maakt het een krachtige tool. Daarnaast draagt het gebruiksgemak en de veelzijdigheid bij aan de efficiëntie van de ontwikkelaars en de toepasbaarheid van de oplossing. Door de vele data connectors is de oplossing flexibel wat betreft het koppelen van databronnen en is het toepasbaar op meerdere omgevingen en platforms.

Microsoft Power Apps tips

 • Heb de basis op orde
  Zorg voor goede gestructureerde data en bepaal de relaties tussen de verschillende data, zodat je dit kunt gebruiken als bron om applicaties op te kunnen bouwen.
 • Breng je werkprocessen in kaart
  Door je werkprocessen helder te hebben kan je beoordelen waar efficiencyvoordelen behaald kunnen worden door middel van apps en hierop inspelen.
 • Denk aan de juiste licentiëring
  Power Apps licenties zijn als stand-alone licentie beschikbaar (per app of per user plan), maar ook inbegrepen in Office 365 licenties. De laatste vorm heeft wel beperkingen; je hebt niet de volledige functionaliteit en custom en premium connectors zoals Oracle Database, PostgreSQL en Salesforce zijn niet standaard beschikbaar.
 • Start met een eenvoudige app
  Door te starten met een eenvoudige app leer je de oplossing snel kennen, dit kan je later uitbreiden door meer complexe applicaties en interfaces te maken.

Of klik hier voor meer Microsoft Power Apps tips 

Meer weten over Microsoft Power Apps?

Wil je meer weten over de Microsoft Power Apps en hoe je dit kan toepassen binnen jouw organisatie? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

5 voordelen van Microsoft Power Apps

5 voordelen van Microsoft Power Apps

Power Apps is een krachtig platform waarmee organisaties razendsnel kunnen inspelen op de zakelijke behoeften zonder dat er uitgebreide programmeerkennis nodig is. Power apps biedt een simpele, maar volledige interface waarmee gebruikers op-maat-gemaakte apps kunnen...

read more
7 effectieve tips bij gebruik van Power Apps

7 effectieve tips bij gebruik van Power Apps

Microsoft Power Apps is hét antwoord van Microsoft op de groeiende behoefte aan toegankelijke en gebruiksvriendelijke mobiele applicaties. En het beste ervan is dat je geen programmeerkennis meer nodig hebt! Met behulp van verschillende sjablonen, templates en...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP