Het Power Platform is een verzameling van tools en services ontwikkeld door Microsoft. Het stelt gebruikers in staat om bedrijfsoplossingen te bouwen, aan te passen en te automatiseren zonder uitgebreide programmeerkennis. Door dat het platform gebruik maakt van een gemeenschappelijk gegevensmodel kan het worden geïntegreerd met verschillende Microsoft-services zoals Office 365, Dynamics 365 en Azure. Hierdoor kunnen gebruikers gegevens uit verschillende bronnen samenbrengen en waardevolle inzichten genereren.

In deze blog neem ik je mee in de releases die er aankomen (of al zijn doorgevoerd) in het Power Platform. Microsoft zelf noemt deze bundeling aan vernieuwingen Release Wave 1.

Power Platform

Het power platform bestaat uit de volgende componenten:

 

Power Apps

Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig zakelijke apps maken zonder te hoeven programmeren. Met Power Apps kunnen aangepaste mobiele en web-apps worden gebouwd met behulp van een visuele interface. Het biedt ook de mogelijkheid om gegevens van verschillende bronnen te verzamelen en te beheren.

Power Automate

Voorheen bekend als Microsoft Flow, Power Automate is een workflowautomatiseringshulpmiddel. Het stelt gebruikers in staat om bedrijfsprocessen en taken te automatiseren door middel van workflows. Met Power Automate kunnen gebruikers bijvoorbeeld gegevens synchroniseren, meldingen ontvangen en acties uitvoeren tussen verschillende apps en services.

Power BI

Power BI is een krachtig hulpmiddel voor gegevensanalyse en visualisatie. Het stelt gebruikers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, te transformeren en te analyseren, en ze vervolgens om te zetten in interactieve dashboards en rapporten. Power BI biedt geavanceerde mogelijkheden voor gegevensvisualisatie, delen en samenwerken.

Power Virtual Agents

Dit onderdeel van het Power Platform stelt gebruikers in staat om chatbots en virtuele assistenten te bouwen zonder te hoeven coderen. Met Power Virtual Agents kunnen bedrijven interactieve chatervaringen creëren om klanten te ondersteunen, vragen te beantwoorden en taken uit te voeren.

Daarnaast zijn er nog twee add-ins binnen het Power Platform.

AI Builder

AI Builder is functionaliteit binnen het Microsoft Power Platform die AI-modellen biedt die zijn ontworpen om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Met AI Builder een organisatie intelligentie gebruiken om processen te automatiseren en inzichten te halen uit gegevens die ontstaan met het gebruik van Power Apps en Power Automate. Met AI Builder kunnen gebruikers eenvoudig AI-modellen maken en implementeren zonder uitgebreide programmeerkennis. Het biedt vooraf getrainde modellen en sjablonen die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw organisatie.

Power Pages

Power Pages is een low code oplossing voor het maken, hosten en beheren van websites voor externe doeleinden. Hiermee creëer je dus snel en eenvoudig een website die je wil delen met mensen van buiten je organisatie.

Het Power Platform maakt gebruik van een gemeenschappelijk gegevensmodel en kan worden geïntegreerd met verschillende Microsoft-services, zoals Office 365, Dynamics 365 en Azure. Hierdoor kunnen gebruikers gegevens uit verschillende bronnen samenbrengen en waardevolle inzichten genereren.

En nu zijn we bij de release wave 1 plan. Een spannende naam die eigenlijk alle nieuwe features beslaat die tussen april 2023 en september 2023 uitkomen. Ik neem je mee in deze nieuwe releases.

Power Platform release wave 1

Het is goed om te zien dat Microsoft zo investeert in het Power Platform. Er komen in deze wave 1 meer dan honderden nieuwe features voor het Platform. Naast de updates voor de bovengenoemde onderdelen komen er ook nieuwe features voor Microsoft Dataverse en de capabilities van het Power Platform voor governance, administratie, pro development, ISV experiences en data integraties.

Ik ga de belangrijkste updates opsommen per onderdeel zodat het overzichtelijk blijft en je snel de gewenste informatie kunt vinden!

Power BI

Er komen veranderingen aan voor het werken als individu en in teamverband. Om te beginnen gaat Microsoft de interface voor de web- en desktopapplicatie meer naar elkaar toe brengen. Een van mijn grote ergernissen op dit moment is dat alle apps compleet anders werken dan de webvarianten. Goed om te zien dat ze dit aanpakken. Hetzelfde zie ik overigens ook gebeuren met Outlook en Teams! Andere nieuwe feature is het Power Query diagramweergave. Dit is een visuele interface om query’s te maken, bekijken of te wijzigen. Dit gaat het werk een stuk makkelijker maken. Voor het werken in teamverband ligt de focus op samenwerken en het werken aan meerdere zaken tegelijkertijd.

Power Apps

Hier ligt de focus, gelukkig, op governance. Een van de grote gevaren is het onder controle houden van het gebruik en het beheren van alle apps. Dit gaat het makkelijker maken om te beginnen met Power Apps en het opschalen van het gebruik.

Power Pages

Eigenlijk investeert Microsoft bij Power Pages vooral in het ontwikkelen van meer templates en out-of-the-box mogelijkheden. Dit om jou als gebruiker in staat te stellen om sneller je projecten af te ronden. Als beginner of niet developer ga je aan de slag met de Design Studio. Maar als professionele developer kun je echt werken met de code en geavanceerdere zaken bouwen met behulp van de Power Platform CLI tools en Visual Studio Code. Ook hier is gedacht aan het beheer. Zo zal het mogelijk zijn om als beheerder de diverse Power Page sites van je organisatie te beheren.

Power Automate

Er komen nieuwe mogelijkheden om het maken van flows eenvoudiger te maken. Zo zal het mogelijk zijn om een flow te ontwerpen aan de hand van natuurlijke taal. Je kunt dus als het ware opschrijven wat je wil bereiken als een soort user story en het Power Platform zet het om naar een flow voor Power Automate. Dit maakt het werken met het platform nog toegankelijker. Daarnaast komen er verbeteringen voor het managen en bekijken van geautomatiseerde flows maar ook upgrades voor het verbinden van flows over diverse systemen of applicaties heen. De belofte is dat het additionele installaties en wachtwoordbeheer zou moeten vereenvoudigen.

Power Virtual Agents

Grootste verandering is dat de ‘advanced authoring canvas’ functionaliteit woord iedereen beschikbaar gaat worden. Dit is een nieuwe manier om de bots te ontwikkelen. Het maakt gebruik met het Bot Framework en Azure Cognitive Services. Het moet je in staat stellen om sneller slimmere bots te bouwen. Ik ken nog niet veel organisaties die dit onderdeel van het Power Platform gebruiken maar als je er over nadenkt kan de impact groot zijn. Kijk naar het gebruik van ChatGPT. Een bot die 1 jaar geleden amper gebruikt werd maar die ik inmiddels wekelijks (misschien wel dagelijks) om raad vraag bij technische uitdagingen. Hoe vet zou het zijn als je een variant hiervan kunt maken voor je eigen organisatie!

AI Builder

Er komen verbeteringen voor het verwerken van documenten. Denk hierbij aan vooraf gebouwde modellen om contracten te verwerken of persoonlijke informatie te herkennen. Je kunt dan bijvoorbeeld geautomatiseerd velden van documenten laten herkennen en deze informatie weer gebruiken in een ander proces. Microsoft gaat ook aan de slag met het licentiemodel van AI Builder. Het is nog niet helemaal helder welke kant het opgaat maar ze willen het eenvoudiger maken om te beheren hoe je als organisatie met je AI Builder credits omgaat en hoe dat samenwerkt in de verschillende omgevingen, apps en flows.

Governance, administratie en pro development

Mijn persoonlijke favoriet. Investeringen gaan door om tools en inzichten te bieden aan beheerder. Uiteraard ook eigenbelang van Microsoft want het helpt je de tools breder en geavanceerder in te zetten. Hierdoor ben je steeds iets meer afhankelijk van ze. Er komen extra functies voor een pay-as-you-go licentie model. Geen hoge upfront investeringen maar een geleidelijk model dat mee groeit naarmate je meer waarde hebt weten te creëren met het platform.

Pro development richt zich op Visutal Studio Code-extensie, Github Actions en Azure DevOps build tools om het bouwen en implementeren van aangepaste connectoren te ondersteunen en diepere integratie met Microsoft Azure te bieden. Er komt ook nieuwe functionaliteit voor low-code en first-code developers om te publiceren naar een centrale catalogus voor een eenvoudigere en schaalbare ervaring in verschillende omgevingen, waardoor het eenvoudiger wordt om componenten te onderhouden die in meerdere apps en automatiseringen worden gebruikt.

Conclusie Wave 1 updates Power Platform

Al met al veel updates die de komende periode op ons afkomen. Van grote veranderingen in de interface tot kleinere aanpassingen achter de schermen. Grootste verbetering over de gehele line is wat mij betreft het verbeteren van de governance mogelijkheden. Vaak schrikt het de organisatie af om te beginnen door het gebrek hiervan of is het gebruik van het Power Platform onbeheersbaar geworden door het aanvankelijk grote succes van het platform bij gebruikers.

Mocht je hulp nodig hebben bij de uitrol van het Power Platform of het in controle brengen van het platform, neem dan gerust contact op. We helpen je graag.

Mocht je hulp nodig hebben bij de uitrol van het Power Platform of het in controle brengen van het platform, neem dan gerust contact op.

Meer weten over Microsoft Build of de Power Platform updates?

Wil je meer weten over Microsoft Build en de nieuwste updates die nog gaan komen? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Wellicht dat je er al eens van hebt gehoord: Microsoft Viva en Copilot. Het zijn recente ontwikkelingen van Microsoft 365 en laat dat nu precies mijn expertise zijn als M365 consultant. Onlangs ben ik gestart bij XTRM development als Microsoft 365 consultant en ligt...

read more
De laatste updates over Teams en Outlook

De laatste updates over Teams en Outlook

Microsoft heeft recentelijk een aantal nieuwe updates aangekondigd die van invloed zijn op verschillende Microsoft applicaties. In deze blog zullen we de meest recente functies van deze applicaties belichten en belangrijke doorbraken aankondigen die de...

read more
Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Mijn fantastische start als Microsoft 365 consultant

Met meer dan 18 jaar ervaring in de IT, waarvan de laatste 8 jaar als Microsoft 365 consultant, ben ik onlangs onderdeel geworden van het XTRM-team. Ik had me geen betere start kunnen bedenken en vertel jullie graag waarom ik deze stap in mijn carrière heb gemaakt....

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP