Microsoft lanceert Power Virtual Agents

Altijd al een eigen AI bot willen maken maar geen idee hoe je deze in elkaar zet? Dan had Microsoft tijdens de afgelopen editie van Ignite goed nieuws voor je! Ze hebben namelijk de Power Virtual Agent gelanceerd. Een tool waarbij iedereen, zonder software development ervaring, een AI bot kan bouwen.

 

Zelf een AI bot bouwen

Mooie praatjes maar is het echt zo makkeljk? Nou ik heb zojuist mijn eerste bot gemaakt en het is inderdaad vrij eenvoudig! Zoals je kunt verwachten van een tool voor niet developers heeft Power Virtual Agents een hele visuele en duidelijke interface.

Met drag-and-drop functionaliteit sleep je processen en formulieren op een canvas. Op deze manier bouw je een vraagboom en voeg je logica toe aan je bot. De simulator zorgt ervoor dat je direct jouw bot kunt testen.
Eigenlijk is het doel van Microsoft om het creatieproces van een bot zo te stroomlijnen dat je als inhoudsexpert zelf de bot kunt maken. Met Power Virtual Agent wordt als het ware het mysterie achter de bot een beetje ontrafeld. Toen bots net opkwamen had je al snel een data scientist en een machine learning expert nodig om er iets van te begrijpen. Alsnog was de interactie met de bot vaak niet optimaal. 

Nu aan de slag met Power Virtual Agent!

Hopelijk ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan met het bouwen van een AI bot, maar let op. De Power Virtual Agent is momenteel nog in bèta-release. Er zijn dus nog enkele beperkingen die je gaandeweg tegen zult komen. Om te starten kun je inloggen via de site van de Virtual Power Agent met je Office 365 credentials. Je kunt je ook registreren met een ander zakelijk mailadres.

Als je gaat stoeien met je eigen bot kom je er al snel achter dat de functionaliteit nog beperkt is. Dit zorgt er helaas voor dat de bot niet voor elk business scenario ingezet kan worden. Je kunt bijvoorbeeld maar vier variabelen opgeven als antwoord. Wanneer je een wat ingewikkelder business scenario hebt dan zul je wellicht ook moeten programmeren. 

Microsoft Bot Framework

Wat mij betreft, is de Power Virtual agent een veelbelovende eerste stap om een bot configuratie tool te maken voor business users. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de ondersteuning van complexere business scenario’s via de agent nog een stap te ver is. Je kunt het zien als een toevoeging op het meest populaire framework voor bots dat momenteel te verkrijgen is: het Microsoft Bot Framework.

 

Een geavanceerde bot bouw je met het Microsoft Bot Framework in samenwerking met data scientists, machine learning experts en developers. De business gaat zelf aan de slag met Power Virtual Agent kleine aanpassingen aan de bot kunnen maken.

 

Kan echt iedereen zelf aan de slag met een bot?

Ja en nee. In feite kan iedereen dus een bot bouwen, maar het is de vraag of dat verstandig is. Je hebt wel wat kennis nodig om het voor elkaar te krijgen. Je zult wat ervaring moeten hebben met het ophalen en analyseren van requirements, het inzichtelijk maken van processen (procesmodellering) en het is ook handig als je ervaring hebt met user experience ontwerp. Dus de inhoudsdeskundige kan zelf aan de gang met het maken van een bot, alleen wil je dat deze bot ook positief ontvangen wordt door de gebruikers dan heb je toch experts nodig om tot een design te komen dat de bot doet wat je wilt in plaats van weer zo’n bot die met de verkeerde antwoorden terug komt.

 

Power Virtual Agents in de praktijk

Maar even een gedachte experiment. Waarom gebruiken we Power Virtual Agent niet als prototype designer? De business kan snel een bot bouwen, nadenken over de content en het concept uitwerken. Vervolgens kunnen er experts aangehaakt worden die helpen bij de vormgeving en interactie. Op deze manier wordt er samen aan een bot gebouwd die voldoet aan de eisen van de gebruikers!

Support bot Office 365

Ik heb zelf een bot gemaakt voor de afhandeling van de meest voorkomende vragen over Office 365 van eindgebruikers. Je kunt dus in feite de eerstelijns supportdesk nu over laten nemen door je eigen bot. Mocht je daar meer over willen weten stuur een mailtje. Ik wissel graag mijn bot met je uit!

Anderen bekeken ook:

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

In de wereld van softwareontwikkeling is het essentieel om een aanpak te hanteren die zowel flexibel als responsief is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door agile te werk te gaan. In deze blog bespreken we hoe een Agile aanpak in het Power Platform kan...

read more
Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Problemen met de nieuwe versie van Outlook Microsoft Outlook is bij iedereen in het werkleven een essentieel hulpmiddel en is vaak het eerste dat gebruikers opstarten aan het begin van hun werkdag. Eventuele problemen met de applicatie worden dan ook direct opgemerkt....

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP