Microsoft Stream is de streaming video oplossing binnen Microsoft 365 en deze dienst verhuist. De oplossing waarop Stream ooit begon stond te los van de rest van de services. Met de verhuizing naar het nieuwe platform zijn jouw video’s beter beschikbaar in de andere Microsoft 365 services om terug te vinden/kijken en een verbetering van de performance. In deze blog kijken we kort naar wat Stream ook alweer is en vooral welke aanpak je kunt gebruiken om je huidige video’s te verhuizen naar het nieuwe platform.

Ik ben Mark Overdijk, consultant bij XTRM development en dit is de blog “Microsoft Stream Migratie”.

Microsoft Stream Modern & Classic?

Microsoft Stream begon als de mogelijkheid om een soort interne YouTube na te bootsen. Video’s uploaden en streamen naar het eigen Microsoft 365 platform i.p.v. een 3e partij zoals YouTube of Vimeo. Op deze wijze konden video’s net als deze bekende diensten afgespeeld en gedeeld worden. Het bood ook de mogelijkheid tot het maken van verzamelingen (kanalen) over een bepaald onderwerp.

Met de explosieve groei van Teams en andere ontwikkelingen op het Microsoft 365 platform, was het voor Microsoft snel duidelijk dat het roer om moest voor Stream. En zo werd er in 2020 gepubliceerd over de komst van Microsoft Stream Modern. Een nieuw platform was nodig voor betere integratie. Het nieuwe platform kon zo beter ingezet worden voor het opslaan en opnemen van video’s. Zoals Teams vergaderingen, PowerPoint opnamen of screencasts voor tutorials. Maar ook de explosie van video content zorgde voor vertraging bij het afspelen van video’s, waardoor er een meer efficiënt platform nodig was. Microsoft Support heeft een goed artikel samengesteld met de verschillen tussen Classic en Modern; Stream (on SharePoint) vs Stream (Classic) Guide – Microsoft Support

Met de komst van het nieuwe platform was er gelijk de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen en technieken in te bouwen of op voor te bereiden. Zo is deze beter voorbereid op het delen van video’s binnen de verschillende services op Microsoft 365. Dat zie je in verbeterde integratie in de producten en natuurlijk voorbereid op het gebruik van nieuwe technologie zoals transcriptie en CoPilot in de toekomst.

Roadmap

Microsoft Stream Classic wordt uitgeschakeld per 15 februari 2024. Deze datum is definitief. Op 15 Oktober 2023 is er een eerste uitschakeling waarbij gebruikers niet langer bij de data (video’s) kunnen komen. Een admin kan in het Stream Admin Center dit uitstellen tot eerder genoemde 15 februari. Het uitstellen van deze datum dien je uiterlijk voor 15 augustus 2023 gedaan te hebben.

Het uitschakelen op 15 februari 2024 is ook direct het startpunt waarop de service ontmanteld worden. De content wordt op dat moment dan ook verwijderd.

Moet ik Microsoft Stream migreren?

Het is een hele goede vraag. Niets doen is altijd een optie. De migratie naar gebruik van Stream Modern gaat automatisch. Wanneer er geen (relevante) content staat op Stream Classic is migreren niet nodig. Maar wanneer dan wel?

Waar werken wij eigenlijk mee?

Sinds januari 2021 is Modern de standaard waar mee gewerkt wordt. Wanneer je na 2021 met Microsoft 365 bent begonnen, staat al je content op Stream Modern. Wanneer je de opt-out (ik wil geen gebruik maken van Modern) niet gebruikt hebt, staat alle video content sinds 2021 in Modern.

stream migratie

Je controleert de instelling via de Stream Admin Center. Onder Stream-migratie vinden we het Instellingen scherm. De eerste optie bij de instellingen van de Stream-migratie zien we of Classic überhaupt beschikbaar is. Standaard zal gepland zijn dat per 15 augustus Classic uitgeschakeld wordt, twee maanden voor de initiële datum van uitschakeling per 15 oktober. We gaan ervan uit dat in de meeste gevallen een migratie nodig is van content van voor januari 2021.

Inzicht in Classic content

Microsoft biedt via de Migration Manager de optie om inzicht te krijgen. Via deze service voer je ook een migratie uit en kom je via de SharePoint Admin center > Migration bij de Migration Manager.

De migration manager bevat ook de tools om bijvoorbeeld standaard file migraties uit te voeren. Maar nu ook de migratie voor Stream. Kies deze optie.

Stream migratie

In het nieuwe scherm gaat een script lopen om alle “containers” op te halen met Stream content in Stream Classic. Als je een grote omgeving hebt kan dit wel even duren. Nee echt, je kunt rustig een kop koffie gaan halen.

Containers is de benaming binnen Stream Classic waar video’s in opgeslagen zijn. Zie het als een map met daarin bestanden. Alleen in dit geval wordt een container aangeduid als een account, een group, een team of een site.

Nadat de Migration tool de containers heeft opgehaald met Stream Classic content selecteer je deze allemaal en druk je op scan. Dit scant alle containers op de content die erin zit, inclusief meta data. Nadien heb je de optie om een rapport uit te draaien. Zo weet je exact welke video’s zich waar bevinden. Op basis hiervan maak je de keuze welke containers/data je gaat migreren.

Aanpak migratie

Microsoft biedt een gestructureerde aanpak met de keuze uit 3 scenario’s:

 

1. Alles direct migreren

Alle content in één keer overzetten van Classic naar Modern. Hiervoor doen we geen kwaliteitscontrole. Met gebruik van de beschikbare Migration Tool van Microsoft worden alle video’s omgezet naar Modern. De video’s die gekoppeld zijn aan een individuele gebruiker worden naar OneDrive van de gebruiker omgezet. Video’s gekoppeld aan een group, worden naar dezelfde M365 group overgezet. Tot slot worden de video’s die aan beide scenario’s voldoen, gekoppeld aan gebruiker en group, naar de OneDrive van de eigenaar van de video omgezet.

 

2. Gedeeltelijke migratie

In dit scenario wordt Classic in read-only mode gezet waarbij Modern de default wordt. Alle nieuwe content wordt vanaf dat moment sowieso in Modern opgeslagen. De organisatie heeft dan tijd om zelf de content uit te zoeken op Classic. Vervolgens kan er met de beschikbare Migration Tool de delen overgezet worden naar Modern die worden aangemerkt door de eigenaar als “te migreren”. De achtergebleven content blijft beschikbaar tot uiterlijk februari 2024 en zal daarna verwijderd worden.

 

3. Geleidelijk migreren per gebruiker(-sgroep)

Dit scenario is een begeleide migratie per gebruiker(-sgroep) van de content. Hier gaat het Adoptie en Office 365 Team actief naar de organisatie om de content uit te zoeken, gebruikers te trainen en de content te migreren. Bij zeer hoge adoptie van Stream Classic is dit een optie.

Voor de meeste organisaties is het eerste scenario de meest effectieve. Alles van Stream Classic overzetten zodat niks verloren gaat wat niet al automatisch of handmatig verwijderd is. Dit vereist minimale effort van de organisatie. Medewerkers houden focus op de primaire bedrijfsprocessen, terwijl IT de containers selecteert en de migratie inplant met de Migration Manager.

Goed om te weten over Microsoft Stream Migratie

 

Hyperlinks veranderen

De links naar video’s veranderen bij de migratie. Referenties op pagina’s of in documenten naar video’s op Stream zullen niet meer werken. Ook web parts kunnen de video niet meer tonen en moeten aangepast worden. Wanneer je gebruik maakt van de standaard Stream web part, vervang je deze door de nieuwe modern Stream web part.

Andere locatie kiezen voor opslag

Je kunt als dit nodig is video’s naar een andere doellocatie migreren. Dit gaat wel per container, maar is handig wanneer er zaken veranderd zijn. Bijvoorbeeld wanneer een bepaald Team niet meer bestaat, een naamswijziging heeft plaatsgevonden of een complete reorganisatie van data en/of organisatie. Dan kun je in het tabblad Migrations op de container klikken en vervolgens de “destination” wijzigen in elke willekeurige plek op OneDrive of SharePoint. 

Steam overzicht migratie

Wij bevelen aan om z.s.m. Classic mode in ieder geval in read-only mode te zetten mocht er niet actief met Stream gewerkt worden.

Meer weten over Microsoft Stream Migratie?

Wil je meer weten over de Microsoft Stream? Neem contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Snel en wendbaar Teams implementeren

Snel en wendbaar Teams implementeren

Snel en wendbaar Microsoft Teams implementeren Tegenwoordig hebben we allemaal wel een tool tot onze beschikking om vanuit de cloud tijd en plaats onafhankelijk samen te werken of te vergaderen. De meest gebruikte tool hiervoor is Microsoft Teams. Een ideale app voor...

read more
Meest gemigreerde systemen naar M365 (7/10)

Meest gemigreerde systemen naar M365 (7/10)

Nu Microsoft 365 bij de meeste organisaties gebruikt wordt, is het noodzakelijk dat de data uit de oude document systemen gemigreerd wordt naar de nieuwe Teams en SharePoint Online omgevingen. Hieronder vind je een overzicht van de systemen van waaruit het meeste...

read more
SharePoint Migratie, voorkom nachtmerries

SharePoint Migratie, voorkom nachtmerries

Help!!! Ik moet mijn SharePoint omgeving migreren, wat nu? SharePoint migraties kunnen ontaarden in een grote teleurstelling of een verzameling aan frustraties. In deze blog laat ik je zien hoe je ‘fouten’ kunt voorkomen en een soepele migratie kunt voorbereiden. Op...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP