Eind vorig jaar is aangekondigd dat Microsoft werkt aan een ‘uniforme ervaring’ voor de diverse planningshulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn nog verdeeld in Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project. Gezien de vele raakvlakken en overlappende functionaliteiten is er besloten om deze samen te voegen tot één oplossing, de nieuwe Microsoft Planner. In deze blog bespreek ik wat er gaat veranderen en wat je kunt verwachten van deze nieuwe ervaring.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste updates en ontwikkelingen binnen Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande link en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat is er nieuw aan Microsoft Planner?

Hoewel de functionaliteiten niet ingrijpend veranderen, biedt de nieuwe Microsoft Planner een centrale hub aan voor al je taken, projecten en planningen. Taken die momenteel in Microsoft To Do staan zullen voortaan te vinden zijn in Microsoft Planner, samen met taken uit bijvoorbeeld je gezamenlijke planborden in Microsoft Teams.

Voor Microsoft Project is het vooralsnog de variant Project voor het web, ook wel Project Plan 1 genoemd, die de naamswijziging naar Planner krijgt en in de nieuwe Microsoft Planner applicatie in Microsoft Teams wordt geïntegreerd.

De volgende functionaliteiten worden zo samengebracht:

  • Microsoft to-do: je persoonlijke takenlijsten
  • Microsoft Planner: kanban-stijl planningshulpmiddel
  • Microsoft Project: projectmanagement voor complexere use cases
nieuwe Microsoft Planner

Is de nieuwe Microsoft Planner een verbetering of niet?

Het idee om verschillende ervaringen te bundelen is begrijpelijk, gezien het huidige landschap van losse applicaties voor diverse taken en doeleinden. Vooral de gelijkenissen tussen de To Do-applicatie en de oude Microsoft Planner maakt het soms verwarrend waar bepaalde taken thuishoren, omdat er veel gelijkenissen zijn.

De integratie van Microsoft Project is wat minder vanzelfsprekend, vooral omdat het zich beperkt tot Project voor het web (Project Plan 1) wat verwarring creëert voor de eindgebruikers. Het is mogelijk dat Microsoft meer gebruikers naar de uitgebreidere Project-plannen probeert te bewegen, maar dit is niet volledig helder.

Naast de samenvoeging van de verschillende oplossingen zal de nieuwe Microsoft Planner ook meer functionaliteiten bevatten, zoals het gebruik van vooraf gedefinieerde templates. Hiermee wordt het eenvoudiger om mooie specifieke planborden te maken die passen bij verschillende behoeften.

nieuwe Microsoft Planner

Voorbeeld van standaard templates

De mogelijkheden van de nieuwe Microsoft Planner

Het is een positieve ontwikkeling dat Microsoft stappen onderneemt om hun wildgroei aan applicaties te beperken door oplossingen met overlappende functionaliteit te bundelen en de gebruikerservaring eenvoudiger te maken. Gebruikers die de standaard Planner oplossing qua functionaliteiten te basic vinden, kunnen nu eenvoudig schakelen naar een meer complexe planningsfunctionaliteit door de toevoeging van Project. Ook is de verbeterde integratie van de nieuwe Microsoft Planner met andere Microsoft 365 oplossingen, zoals Microsoft Loop, Outlook, Viva Goals een positief aspect. 

De nieuwe Planner wordt geleverd in de vorm van een basis-variant en een premium variant voor geavanceerdere project-gerelateerde functies (voorheen ook wel bekend als Project for the Web), waarbij de premium variant uiteraard extra kosten met zich meebrengt.

Een nadeel van de betaalde premiumfuncties is echter dat elke gebruiker de update-mogelijkheid voor premium ziet in de applicatie en daarbij de mogelijkheid heeft tot het starten van een proefperiode. Dit kan consequenties hebben wanneer de proefperiode, en dus ook de functionaliteiten waaraan ze gewend zijn, weer eindigen. De vraag is dus hoe dit in de praktijk gaat uitpakken.

nieuwe Microsoft Planner

Wil je op de hoogte blijven van alle toekomstige updates of heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande link en mis niks!

Meer weten over de nieuwe Microsoft Planner?

Wil je meer weten over de functies van de nieuwe Microsoft Planner of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Alles wat je moet weten over de nieuwe Outlook!

Alles wat je moet weten over de nieuwe Outlook!

Je hebt hem vast al gezien; het schuifje om de nieuwe Outlook te proberen. Sinds vorig jaar kun je kennismaken met de nieuwe Outlook van Microsoft in Public preview. De nieuwe Outlook belooft een revolutie in e-mailbeheer met zijn frisse, moderne ontwerp en een reeks...

read more
De recente Microsoft updates op een rij!

De recente Microsoft updates op een rij!

In deze meest recente blogupdate nemen we de recente ontwikkelingen bij Microsoft onder de loep, die een frisse wind laten waaien in de wereld van technologie. Deze maand heeft Microsoft enkele opwindende updates uitgerold die de efficiëntie en veiligheid van de...

read more
4 use cases voor Power Apps

4 use cases voor Power Apps

Als het gaat om het moderniseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van efficiëntie is Microsoft Power Apps een onmisbaar hulpmiddel geworden voor organisaties over de hele wereld. Met zijn krachtige en geavanceerde functionaliteiten stelt Power Apps gebruikers...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP