Outlook werkt niet, wat nu?

Microsoft Outlook is in de loop der jaren een vast onderdeel geworden binnen bedrijven om communicatie en verdeling van data te faciliteren. Het is meegegroeid met de behoeften van de markt en is momenteel nog steeds een van de meest gebruikte MS applicaties binnen de M365 suite. Het kan dan ook zeer frustreren wanneer je als gebruiker problemen ondervindt met MS Outlook, omdat het direct impact heeft op de workflow, communicatie en productiviteit. Hoewel grote problemen zoals het uitvallen van de gehele applicatie erg zeldzaam zijn, kunnen kleinere problemen ook leiden tot ineffectieve en niet-productieve werkprocessen. In deze blog wil ik je daarom meenemen in de meest voorkomende problemen die gebruikers ervaren met MS Outlook. Hierin leg ik je uit waarom deze problemen voor kunnen komen en hoe je deze problemen zelf kan oplossen. Zo hoef je niet op IT of de servicedesk te wachten om weer effectief aan het werk te kunnen en behoud je de controle over je eigen workflow en productiviteit. Wil je dus weten waarom jouw Microsoft Outlook niet meer werkt en wat de oplossing is? Lees dan snel verder.

Meest voorkomende problemen in Microsoft Outlook

Alledaagse problemen die te maken hebben met MS Outlook die jij als gebruiker kunt ervaren komen in alle vormen en kleuren. Maar over het algemeen treden deze doorgaans op bij het opstarten en het gebruik van Outlook, evenals bij het verbinden met andere applicaties en ondersteunende elementen binnen de M365 suite.

Outlook werkt niet

De volgende problemen komen veel voor en hebben vaak een significante impact op het werkproces van gebruikers.

 • Outlook start niet op
 • Zoeken in Outlook werkt niet
 • Zoeken in Outlook geeft verkeerde zoekresultaten
 • Outlook reageert niet meer tijdens gebruik
 • Outlook moet hersteld worden

Over het algemeen zijn de meest van deze veelvoorkomende problemen simpelweg op te lossen door de applicatie af te sluiten. Dit kun je doen via je task manager of takenbeheer en vervolgens de applicatie weer opnieuw op te starten. Als dit het probleem niet verhelpt, zijn er gelukkig nog andere oplossingen beschikbaar. Hieronder zal ik kort de meest effectieve oplossing beschrijven voor de bovengenoemde problemen.

Outlook opent niet/ reageert niet

Het kan immens erg frustrerend zijn als je ‘s ochtends op kantoor komt en Outlook opent niet. Je klikt op de MS Outlook app, maar krijgt direct het volgende bericht:

“Outlook kan de laatste keer niet worden gestart. In de veilige modus kunt u het probleem mogelijk oplossen, maar sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar in deze modus’’.

Je had je dag al volgepland, maar komt momenteel niet meer bij je agenda. Bovendien kun je ook niet zien welke e-mails er binnen zijn gekomen en wachtte je misschien net op die e-mail van je collega of werkpartner. Zelfs als MS Outlook wel start, kan het gedurende dag vastlopen en niet meer reageren. Dit wil je uiteraard te allen tijde vermijden en zo snel mogelijk oplossen. Nu hoor ik je denken, wat nu?

In de meeste gevallen is het een add-in of invoegtoepassing die het probleem veroorzaakt. Dit kan je zelfstandig controleren door het office programma in de veilige modus op te starten. Hiermee zorg je ervoor dat het programma opstart met de basis inrichting en dus zonder invoegtoepassingen. In negen van de tien gevallen zijn de invoegtoepassingen de oorzaak zijn van het probleem.

Hiermee kun je bijna altijd problemen omtrent het niet willen starten of het vastlopen van Outlook tijdens gebruik verhelpen.

Outlook opstarten in veilige modus en de invoegtoepassingen uitschakelen doe je als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en klik op Uitvoeren.
 2. Typ ‘’Outlook.exe /safe’’ en klik op dan op OK.
 3. Kies linksboven in Outlook Bestand > Opties > Invoegtoepassingen.
 4. Controleer onderaan in Office-invoegtoepassingen weergeven en beheren of Com-invoegtoepassingen wordt weergegeven in het vak Beheren. Kies vervolgens Start.
 5. Als de lijst COM-invoegtoepassingen van de huidige invoegtoepassingen wordt geopend, voert je als voorzorgsmaatregel een van de volgende handelingen uit:
 6. Als u de titels van de geselecteerde invoegtoepassingen hebt genoteerd, schakel je alle ingeschakelde selectievakjes uit en klik je op OK.
 7. Kies Bestand > Afsluiten.

Zoekfunctie Outlook werkt niet

Als je Outlook intensief gebruikt en je mailboxen zijn gevuld met duizenden mailtjes, is de zoekfunctie binnen MS Outlook onmisbaar. Het werkt veel efficiënter om te zoeken naar dat ene specifieke e-mailbericht of rapport met de zoekfunctie dan door talloze pagina’s te bladeren en te gissen wanneer en naar wie je het hebt verzonden. Maar wanneer je de zoekfunctie binnen Outlook wilt gaan gebruiken, merk je opeens dat deze niet meer werkt. Het genereert gedeeltelijk of helemaal geen resultaten meer. Wat nu?

Dit is een probleem dat vaak te maken heeft met het indexatieproces binnen Outlook of ook wel het classificeren van de e-mails en alle (meta)data dat erbij komt kijken om het vindbaar te maken. Het is daarom raadzaam om te controleren of MS Outlook niet bezig is met het indexeren van nieuwe e-mails en bestanden. Dit gebeurt vaker wanneer je onlangs toegang hebt gekregen tot een nieuwe gedeelde mailbox van een afdeling of team.

Dit kun je als volgt controleren:

 1. Klik op de zoekbalk in MS Outlook en type in: Hulpmiddelen voor zoeken
 2. Klik vervolgens op Indexstatus en laat Outlook de index status uitdraaien
 3. Wanneer het dialoogvenster wordt geopend krijg je te zien of er nog bestanden zijn die moeten worden geïndexeerd.
 4. Laat Outlook het indexatieproces afmaken, dit gaat automatisch. En wacht minimaal 5 minuten.
 5. Controleer het na 5 minuten opnieuw of de indexatie proces is afgerond.
 6. Als het proces is afgerond, zal in bijna alle gevallen de zoekfunctionaliteit weer werken zoals het hoort.

Handig om ook nog te controleren mocht het bovenstaande niet afdoende zijn:

 1. Klik wederom op de zoekbalk en typ in: Hulpmiddelen voor zoeken
 2. Klik vervolgens op Locaties om te zoeken in het menu zoeken
 3. Controleer of gegevensbestanden en gegevensarchieven zijn geselecteerd

Niets helpt, wat nu?!

Als Microsoft Outlook helemaal niet meer werkt en geen van de bovenstaande oplossingen heeft geholpen, dan kun je overwegen om de begeleide ondersteuning van Outlook te raadplegen.

Met de begeleide ondersteuning van Microsoft krijg je de mogelijkheid om een vraag te stellen over het probleem waar je op dat moment mee te maken hebt.

Op basis daarvan kom je in een click-through webapp terecht waarbij je enkele details moet specificeren om de juiste oplossingen te krijgen. Bij elke click-through krijg je de vraag of het probleem is opgelost. Als dat het geval is, dan houdt de click-through op. Maar wanneer het probleem niet opgelost is, gaat de click-through verder met het genereren van andere potentiële oplossingen.

Optimaliseer je M365 omgeving met de Health Check

Met deze informatie hoop ik je handvatten te hebben geboden om de meest voorkomende en impact volle problemen op te lossen. Mocht je vaker problemen ondervinden met M365 applicaties, dan is het wellicht handig om een health check door ons uit te laten voeren. Hiermee controleren wij de meest relevante applicaties op performance, usability, security en compliance. Hiermee weet je zeker dat je M365 omgeving naar behoren werkt en waar de problemen zich eventueel bevinden!

Krijg direct inzicht hoe gezond jouw m365 omgeving daadwerkelijk is met onze Health Check.

Meer weten over waarom je Outlook niet optimaal werkt?

Wil je meer weten over Outlook of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

In de wereld van softwareontwikkeling is het essentieel om een aanpak te hanteren die zowel flexibel als responsief is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door agile te werk te gaan. In deze blog bespreken we hoe een Agile aanpak in het Power Platform kan...

read more
Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Zo pak je de problemen in de nieuwe versie van Outlook aan

Problemen met de nieuwe versie van Outlook Microsoft Outlook is bij iedereen in het werkleven een essentieel hulpmiddel en is vaak het eerste dat gebruikers opstarten aan het begin van hun werkdag. Eventuele problemen met de applicatie worden dan ook direct opgemerkt....

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP