Wat is Microsoft Planner precies?

Altijd al de behoefte gehad om al je taken overzichtelijk in één applicatie te zien? Dan is Microsoft Planner iets voor jou! Microsofts’ oplossing om taken te structureren, toe te wijzen en op een projectmatige manier weer te geven, maakt efficiënt samenwerken mogelijk. Microsoft Planner is een slimme oplossing gebaseerd op de Kanban-methode. Dat wil zeggen dat het een visualisatie van een workflow is welke een proces door gaat, waarbij er taken de status ‘te doen’, ‘in uitvoering’ en ‘gedaan’ krijgen. Om dit te visualiseren maakt Microsoft Planner gebruik van een soort planbord met zogenaamde buckets. De buckets kunnen de status aangeven in welk stadium de kaartjes met de taken zich bevinden of verdeeld worden in categorieën; bijvoorbeeld per onderwerp of afdeling. De taken zelf kunnen op hun beurt dan weer worden gelabeld, waardoor ze ook op dat niveau gefilterd kunnen worden.

Microsoft Planner

Wat kun je met Microsoft Planner?

Microsoft Planner is bedoeld om er taken en kleine projecten mee te plannen. Je kan met de tool goed de voortgang van je projecten en taken bijhouden en controleren; de kaartjes hebben ook een checklist gekoppeld aan een voortgangsbalk. Daarnaast heb je eenvoudig en snel inzichtelijk welke taken allemaal aan jou zijn toegewezen en wat de prioriteit daarvan is, wat ook weer handig kan zijn als je in een team samenwerkt.

Microsoft Planner

Waarom zou je Microsoft Planner moeten gebruiken?

Microsoft Planner is onderdeel van het Microsoft 365 platform, wat betekent dat het goed werkt in combinatie met andere Microsoft 365-oplossingen, zoals Teams. Je kunt Planner gebruiken als een app geïntegreerd in Teams, wat voor veel organisaties de centrale plek is om samen te werken. Maar de Planner app is ook als losse desktop-applicatie te gebruiken of te benaderen via de webbrowser in jouw online Office 365 omgeving.

In combinatie met de andere applicatie To Do kan je al je taken bijhouden die aan jou gerelateerd en/of toegewezen zijn. Deze kun je in een persoonlijke weergave bekijken en ook prioriteren en filteren. Dat gaat via de applicatie Microsoft Tasks voor Planner en To Do.

Een ander groot voordeel van Planner is dat je op een gemakkelijke, gebruiksvriendelijke manier werk kan plannen en organiseren, zonder dat daar kostbare projectmanagement software voor nodig is. De applicatie is namelijk zonder extra kosten beschikbaar voor iedereen die een Office plan (Enterprise E1, E3, E5, F1, F3, Education, Business Basic, Business Premium) heeft.

Tips voor gebruik van Microsoft Planner

  • Om Microsoft Planner te kunnen gebruiken is een Microsoft 365-abonnement (Business, Enterprise of Education) nodig.
  • Er is geen prullenbak in Planner voor bijvoorbeeld taken, dus als taken verwijderd worden in Planner zijn deze niet meer terug te halen of te herstellen.
  • Bepaal je type gebruik: wil je teamwerkzaamheden plannen en visualiseren en daarbij samenwerken met specifieke Microsoft groepen? Kies dan voor Planner. Wil je afzonderlijke taken beheren voor in To Do en dagelijkse takenlijsten maken? Kies dan voor To Do van Microsoft, voordeel van deze applicatie is dat ook de taken uit Outlook worden weergegeven.
  • Definieer de ‘buckets’ die op een logische wijze van toepassing zijn op jouw werkzaamheden of projecten. Zo kan je de plannen en werkzaamheden in fases, per afdeling of soort werk opdelen.
  • Werk met labels: met labels kan je snel de verschillende taken onderscheiden middels kleur en types, wat handig kan zijn naarmate je plannen groter worden en het aantal taken groeit waardoor je het overzicht kan verliezen.
  • Wil je Microsoft Planner ook gebruiken als een planning, zorg dan dat er datums bij de kaartjes staan ingevuld. Via de ‘Planning’-view heb je dan een handig overzicht van al je taken en ook wanneer deze uitgevoerd moeten zijn.
  • Zorg dat de taken compleet zijn; voeg waar nodig notities, checklists of bijlagen toe. Deze kan je dan ook laten weergeven op het kaartje in de ‘Bord’-view, waardoor het voor de teamleden in één oogopslag duidelijk is waar het om gaat en wat de status is van de werkzaamheden.

Optimaliseer je bedrijfsproductiviteit met Microsoft 365! Ontvang persoonlijk advies voor het effectief inzetten van M365 binnen jouw organisatie.

Meer weten over Microsoft Planner?

Wil je meer weten over Microsoft Planner of de mogelijkheden van optimaliseren van Microsoft 365 binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen rond Microsoft 365? Volg ons dan op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP