In de wereld van softwareontwikkeling is het essentieel om een aanpak te hanteren die zowel flexibel als responsief is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door agile te werk te gaan. In deze blog bespreken we hoe een Agile aanpak in het Power Platform kan helpen flexibel te blijven en efficiënt te reageren op veranderingen. Daarnaast gaan we in op het belang van een sterke test- en ontwikkelomgeving om ervoor te zorgen dat wijzigingen grondig kunnen worden getest voordat ze worden gepubliceerd. Het direct implementeren van wijzigingen in een productieomgeving kan de dagelijkse operationele processen verstoren. Daarom is een goed ingerichte testomgeving essentieel!

Wil je meer weten over het opzetten van een test- en ontwikkelomgeving voor het Power Platform en hoe de Agile methodologieën effectief kunt toepassen? Klik op de onderstaande knop en ontvang hulp van een expert!

Werken in een test- en ontwikkelomgeving

Om zorgvuldig te werk te gaan is het uitermate belangrijk om niet direct in de productieomgeving te werken, waar de gehele organisatie toegang heeft en softwarefouten aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Daarom is het essentieel om applicaties te ontwikkelen in een ontwikkelomgeving en updates uit te voeren in een testomgeving.

Bij het opzetten van een ontwikkelomgeving voor het Power Platform is het belangrijk om te bepalen welke componenten nodig zijn. Dit kan Power BI zijn, Power Apps, Power Automate en/of Power Virtual Agents.

Daarnaast moet je nagaan welke productieomstandigheden moeten worden nagebootst. Het is belangrijk dat de testomgeving dezelfde data en connectors gebruikt als de productieomgeving. Dit helpt om realistische tests uit te voeren en zorgt ervoor dat de testresultaten representatief zijn voor de productieomgeving. Indien nodig kun je gesimuleerde data gebruiken die dezelfde structuur en omvang heeft als de echte data.

Tips voor het beheren en onderhouden van jouw test- en ontwikkelomgeving

1) Versiebeheer

Het is essentieel om wijzigingen bij te houden in je proces, voor het geval je een stap terug moet zetten. Gebruik hiervoor tools zoals Azure DevOps en Github om versiebeheer te implementeren.

2) Heb een release management proces

Implementeer een goed release management proces waarbij je duidelijke stadia hebt voor ontwikkeling, testen en productie. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wanneer het tijd is voor ontwikkeling, testen en de overgang naar de productieomgeving.

3) Data Management

Hier zijn twee zaken belangrijk; veiligheid van data en integriteit van data.

Veiligheid van data: Wanneer je applicatie gebruikmaakt van gevoelige gegevens, overweeg dan om deze data niet in de ontwikkelomgeving te gebruiken die toegankelijk is voor collega-ontwikkelaars. Gebruik in plaats daarvan sample data om gegevens te simuleren.

Integriteit van data: Zorg ervoor dat de data consistent en nauwkeurig blijft, zodat er correct met gegevens gewerkt kan worden. Voorkom dus dubbelingen, spelfouten en inconsistentie in meetbare gegevens.

4) Security en Toegang

Gebruikersrollen: Definieer duidelijke gebruikersrollen en toegangsniveaus. Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de ontwikkel- en testomgevingen.

MFA en Beveiligingsregels: Implementeer Multi-Factor Authentication (MFA) en andere beveiligingsregels om de omgeving te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Power Platform Agile

Een test- en ontwikkelomgeving voor Power Platform stelt teams in staat om nieuwe apps, workflows en andere oplossingen te ontwikkelen en te testen zonder risico’s voor de productieomgeving. Hier zijn enkele redenen waarom dit zo belangrijk is;

 • Vroegtijdige Detectie van Problemen
  Door wijzigingen eerst in een testomgeving door te voeren, kun je problemen vroegtijdig detecteren voordat ze de productieomgeving bereiken.
 • Veilig Experimenteren
  Een testomgeving biedt een veilige ruimte om nieuwe functies en wijzigingen te experimenteren.
 • Verbeterde Kwaliteit
  Grondig testen in een gecontroleerde omgeving zorgt ervoor dat de uiteindelijke oplossingen van hoge kwaliteit zijn.

De voordelen van Agile in Power Platform

Wanneer Agile-methodologieën worden gecombineerd met de low-code ontwikkelingstools van Power Platform ontstaan er diverse voordelen:

 • Snellere Ontwikkeling
  Met Power Platform kun je snel prototypes maken en hier nieuwe functies aan toevoegen, wat perfect aansluit bij de korte sprints in Agile.
 • Flexibiliteit
  Power Platform maakt het mogelijk om gemakkelijk aanpassingen door te voeren zonder uitgebreide codering, waardoor ontwikkelaars snel kunnen inspelen op wijzigingen in de projectscope.
 • Goede samenwerking
  De visuele aard van het Power Platform vergemakkelijkt de betrokkenheid van niet-technische teamleden in het ontwikkelproces.
 • Schaalbaarheid
  Omdat Power Platform een low-code platform is, is het gemakkelijker voor ontwikkelaars om nieuwe functies toe te voegen. Dit is gunstig voor organisaties die snel willen groeien.

Is Agile in Power Platform de sleutel tot succesvolle softwareontwikkeling?

Een Agile methode stelt softwareontwikkeling teams in staat om snel en effectief te reageren op veranderingen. Door regelmatige feedbackloops en adaptieve planning kunnen ontwikkelteams de kwaliteit van hun software waarborgen en tegelijkertijd de time-to-market verkorten.

Verder is het uitermate belangrijk om implementaties in Power Platform niet direct in de productieomgeving uit te voeren.

Het implementeren van een robuuste test- en ontwikkelomgeving is cruciaal om ervoor te zorgen dat wijzigingen grondig worden getest voordat deze live gaan. Dit helpt bij het identificeren en oplossen van problemen voordat ze de eindgebruiker bereiken, waardoor de betrouwbaarheid en kwaliteit van de software worden verbeterd.

Wil je meer weten over het opzetten van een test- en ontwikkelomgeving voor het Power Platform en hoe de Agile methodologieën effectief kunt toepassen?

Klik op de onderstaande knop en plan een gesprek met de expert!

Meer weten over een Agile aanpak in Power Platform?

Wil je meer weten over de Agile aanpak in het Power Platform of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Microsoft? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP