Data-integratie en beveiliging binnen Microsoft Power Platform

Tegenwoordig genereren we met zijn allen enorme hoeveelheden aan gegevens, ofwel, data. Deze data kunnen worden gebruikt voor analyses, administratie én voor het bouwen van applicaties. Microsoft Power Platform stelt je in staat om apps te bouwen, automatische workflows te creëren, data-analyses te automatiseren en chatbots te ontwikkelen. Dit alles zonder enige kennis van coderen. Echter brengt deze krachtige tool ook verantwoordelijkheid met zich mee: het waarborgen van de veiligheid en integriteit van de gegevens die je gebruikt en verwerkt. In deze blog geven wij je tips & tricks voor het integreren van gegevens in het Power Platform en hoe je deze gegevens kan beveiligen.

Microsoft Power Platform

Wil je meer weten over het opzetten van een veilige en effectieve gegevensintegratie in Microsoft Power Platform? Klik op de onderstaande knop en schakel de hulp in van onze experts!

Tips voor gegevensintegratie

Een effectieve strategie voor gegevensintegratie binnen Microsoft Power Platform omvat verschillende stappen:

1) Identificeer je gegevensbronnen
Deze bronnen kun je vinden in je interne systemen, externe databases en zelfs Excel bestanden.

2) Gegevens en kwaliteitsbewaking
Selecteer zorgvuldig welke gegevens je nodig hebt en elimineer onnodige data.

3) Modelleer je gegevens
Definieer welke gegevensrelaties nodig zijn. Laat de doelstellingen van je applicatie hierbij leidend zijn.

4) Gebruik van Dataverse
Met het gebruik van Dataverse beheer en integreer je data veilig binnen het Power Platform. Dataverse maakt gegevens toegankelijk voor Power Apps, Power Automate en Power BI.

5) Gebruik Connectors
Er zijn veel standaard connectoren die je kunt gebruiken in het Power Platform. Deze connectoren kunnen eenvoudig verbinding maken met gegevensbronnen zoals SQL server, SharePoint, Azure Services en meer. Voor complexere integraties kunnen Custom Connectors worden ingezet om vrijwel elke API te verbinden.

6) Voorzie je oplossing van Dataflows:
Je kunt Dataflows toepassen om gegevens uit verschillende bronnen te halen, te transformeren en te laden (ETL). Dit is erg nuttig om Power BI datasets of Dataverse entiteiten te voorzien van gegevens. Door je dataflows te plannen zorg je ervoor dat je dataset altijd up-to-date is.

Microsoft Power Platform beveiliging

Implementeren van beveiligingsmaatregelen in Microsoft Power Platform

Beveiliging binnen het Power Platform is net zo belangrijk als integratie. Door de veiligheid van gegevens en de opslag hiervan te waarborgen behoudt je vertrouwen en integriteit in het systeem. Dit vereist het implementeren van strenge beveiligingsmaatregelen, waaronder een duidelijke rechtenstructuur die ervoor zorgt dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de specifieke informatie. Gegevensversleuteling biedt een extra laag van beveiliging door gegevens onleesbaar te maken voor onbevoegden, terwijl auditing helpt bij het bijhouden van alle activiteiten rondom de gegevens, waardoor eventuele onregelmatigheden snel kunnen worden opgespoord en aangepakt.

1) Implementeer rolgebaseerde toegangscontrole
Het beheren van wie toegang heeft tot welke gegevens is de eerste verdedigingslinie. Dit kan worden bereikt door het implementeren van rolgebaseerde toegangscontrole (RBAC). RBAC zorgt ervoor dat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben voor hun werk.

2) Pas gegevensversleuteling toe
Het versleutelen van gegevens, zowel tijdens de overdracht als in rust, is essentieel om te beschermen tegen onbevoegde toegang. Microsoft Power Platform ondersteunt standaard versleutelingstechnieken zoals TLS voor gegevensoverdracht en AES voor gegevensopslag.

TLS staat voor Transport Layer Security en voorkomt dat anderen je bericht kan onderscheppen of openen tijdens een gegevensuitwisseling. Dit wordt vaak gebruikt voor inkomend en uitgaand e-mailverkeer. AES staat voor Advanced Encryption Standard en is een encryptiemethode waarvoor je een virtuele sleutel nodig hebt om bij gegevens te komen.

3) Voer regelmatige auditing en monitoring uit
Het bijhouden van lijsten met wie toegang heeft tot gegevens en welke acties zijn ondernomen, is belangrijk voor zowel beveiliging als naleving. Deze controle helpt bij het detecteren van verdachte activiteiten en bij het herstel wanneer er een beveiligingsincident heeft plaatsgevonden.

Creëer een veilige en efficiënte data-omgeving met Power Platform

Uiteindelijk moet een data-integratie- en beveiligingsstrategie voor het Power Platform gericht zijn op het creëren van een veilige omgeving waarin gegevens vrij kunnen stromen, maar alleen binnen de vastgestelde grenzen van autorisatie en beveiliging. De controle op data-integriteit vergt wat inspanning, aandacht en expertise omdat databescherming een constant proces is.

Wil je meer weten over het opzetten van een veilige en effectieve gegevensintegratie in Microsoft Power Platform?

Klik op de onderstaande knop en schakel de hulp in van onze experts!

Meer weten over beveiliging binnen Microsoft Power Platform?

Wil je meer weten over de beveiliging binnen het Microsoft Power Platform of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Microsoft? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer!

Anderen bekeken ook:

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Onmisbare tips voor optimaal Power Platform gebruik

Het Microsoft Power Platform is een geïntegreerd applicatieplatform dat jouw organisatie in staat stelt om snel en efficiënt bedrijfsoplossingen te bouwen en implementeren. Het platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Copilot Studio om een...

read more
Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Meest gestelde vragen over Teams vergaderingen

Vragen over Teams vergaderingen zijn verleden tijd! Heb je regelmatig een Teams vergadering en heb je daar vragen over? Of je nu snel een Teams vergadering wilt aanmaken, een uitnodiging via Outlook wilt versturen of simpelweg effectiever wilt samenwerken, deze blog...

read more
Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

Succesvol Power Platform implementeren met een Agile aanpak

In de wereld van softwareontwikkeling is het essentieel om een aanpak te hanteren die zowel flexibel als responsief is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door agile te werk te gaan. In deze blog bespreken we hoe een Agile aanpak in het Power Platform kan...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP