In de periode van 15 t/m 16 november 2023 organiseerde Microsoft haar jaarlijkse Microsoft Ignite event 2023.

Dit evenement biedt een podium voor de onthulling van de nieuwste technologieën, roadmaps die gedeeld worden, aankondigingen die groots gepresenteerd worden en waar je als oplettende luisteraar ook kunt opmaken wat de koers wordt van het komende jaar van Microsoft. Stille hint; het heeft iets te maken met A.I.

Ook wij van XTRM development waren er (virtueel) bij en doen uitgebreid verslag over de verschillende ontwikkelingen die tijdens het Microsoft Ignite event 2023 naar voren zijn gekomen. Wat waren de 10 belangrijkste aankondigingen, nieuwsfeitjes, roadmaps etc. die onze aandacht trokken? Dat lees je in deze blog!

Microsoft Ignite

1. Copilot, copilot, copilot

Hét terugkerende thema tijdens het Microsoft Ignite event 2023 was Microsoft Copilot. Alles krijgt en wordt voorzien van een vorm van Copilot. Of het nu gaat om ondersteuning bij het snel creëren van een PowerPoint, het efficiënt beantwoorden van e-mails met vooraf ingestelde berichten of dat het frontline engineers helpt om via Hololens direct informatie te ontvangen over hetgeen wat ze bekijken om te onderhouden. Copilot wordt geïntegreerd in alles binnen Microsoft: de datacentra, Microsoft 365, Azure, Windows etc. Ben jij er al klaar voor?

Copilot

2. SharePoint Premium

SharePoint Premium is aangekondigd als een nieuwe uitbreiding van de SharePoint-service die gericht is op het verbeteren van contentmanagement en contentervaringen binnen SharePoint Online. SharePoint Premium maakt gebruik van AI om contentbeheer te transformeren met o.a. Microsoft Syntex in deze nieuwe offering. Daarnaast introduceert het ook een nieuwe eSignature functie. Met deze toevoeging kunnen documenten voorzien worden van een digitale handtekening. Dit kennen we natuurlijk al, maar niet als ingebouwde dienst.

Eerder dit jaar werden de diensten Microsoft 365 Back up en Microsoft 365 Archive al aangekondigd, maar nu is duidelijk dat deze via SharePoint Premium beschikbaar komen. Eerst komt er een openbare preview beschikbaar, zodat jij als gebruiker vooraf de mogelijkheden zelf kunt testen. 

3. Copilot family

Microsoft bracht ook uniformiteit in de benamingen aan en breidde de familie uit. Zo zijn Bing Chat en Bing Chat Enterprise hernoemd naar resp. Copilot en Copilot Pro. M365 Copilot is nu Copilot for Microsoft 365 geworden. De familie is uitgebreid met aparte Copilots voor Sales en Service, waarbij vooral geleund wordt om deze twee rollen/functies te ondersteunen in het uitvoeren van hun werk.

De naamgeving is nu gestroomlijnd en moet meer duidelijkheid bieden over welke AI er gesproken wordt en wat deze precies inhoudt.

Microsoft 365 copilot

4. Microsoft Fabric

Tijdens Microsoft Ignite 2023 werden er ook twee belangrijke aankondigingen gedaan over Microsoft Fabric, hét data platform voor Microsoft:

1) Algemene Beschikbaarheid van Microsoft Fabric
Microsoft Fabric is nu algemeen beschikbaar. Dit platform is ontworpen om teams een geïntegreerde en vereenvoudigde ervaring te bieden voor het werken met data. Het brengt alle data-sets samen op een enkel AI-gedreven platform. Het idee is om teams efficiënter samen te laten werken en data te kunnen benutten op een enterprise-grade platform.

2) Fabric Mirroring
Een nieuwe functie genaamd Fabric Mirroring werd ook geïntroduceerd. Het is een nieuwe wijze om van externe data bronnen/sets eigen exacte kopieën te creëren binnen Fabric. Zo wordt het makkelijker om data te delen en verschillende bronnen te verwerken.

Deze ontwikkelingen binnen Microsoft Fabric zijn indicatief voor de focus van Microsoft op het verbeteren van data-integratie en -beheer met behulp van AI. Hierbij wordt een brug geslagen tussen verschillende data-bronnen en -platformen om een meer samenhangende en data gedreven werkomgeving te creëren.

5. Copilot Lab

Copilot Lab is ook een belangrijke aankondiging geweest op het Microsoft Ignite Event. Het is namelijk ontworpen als een testomgeving waar niet alleen ontwikkelaars, maar zeker ook gebruikers nieuwe Copilot-functies en -integraties kunnen uitproberen. Dit geldt niet alleen voor bestaande versies, maar ook voor toevoegingen vóórdat deze algemeen beschikbaar worden. Het biedt een platform voor experimenten en feedback, wat essentieel is voor de continue verbetering en aanpassing van AI-gestuurde hulpmiddelen binnen Microsoft-producten.

Deze stap toont de toewijding van Microsoft aan het verder ontwikkelen en verfijnen van AI-technologieën in zijn software, waarbij gebruikersinput en praktijkervaring centraal staan in het ontwikkelingsproces. Heel tof en wij gaan hier zeker ook mee experimenteren.

6. Keynote take aways

De keynote van Satya Nadella ging uiteraard voornamelijk over AI, maar er was ook ruimte ingericht voor data. Opvallend was de tijd en aandacht die Satya besteedde aan zowel hardware in de data centra als de samenwerking met Nvidia op het gebied van AI technologie. Hiermee geeft Satya heel duidelijk aan dat Microsoft volledig gericht is op AI en daarbij ook de beste en snelste datacentra aan gaat bieden.

Persoonlijk vond ik het niet de sterkste keynote van Satya ooit, maar je zag wel de passie naar voren komen voor technologie en de trots dat Microsoft eigen CPU’s bouwt. Ze koppelen deze aan de AI hardware van Nvidia om de snelste en meest geavanceerde super computers/datacentra aan te bieden aan de wereld.

7. Copilot studio

Op het Microsoft Ignite event 2023 werd Copilot Studio geïntroduceerd. Dit is een nieuwe en veelbelovende toevoeging aan de Copilot familie. Copilot Studio is een laagdrempelige tool die ontworpen is om organisaties in staat te stellen Microsoft Copilot voor Microsoft 365 te personaliseren en aan te passen. Het stelt gebruikers in staat om Copilot te integreren met bedrijfskritische data. Zo kunnen zij aangepaste eigen copilots bouwen voor intern of extern gebruik. Dit wordt mogelijk gemaakt door een reeks van connectoren, plug-ins en GPTs (Generative Pre-trained Transformers). Op deze manier kan de eigen Copilot ingericht worden met de meest relevante gegevensbronnen voor specifieke vragen.

Het maakt niet alleen Copilot technologie toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, maar biedt ook de flexibiliteit om deze technologie aan te passen aan specifieke zakelijke behoeften en workflows.

8. Windows 365 app

Een andere spannende aankondiging: een nieuwe Windows-app die speciaal is ontworpen voor gebruik op diverse platforms. Vanaf verschillende platformen, waaronder iOS, iPadOS, macOS, Windows zelf en verschillende webbrowsers, kun je Microsoft cloud pc’s benaderen. Deze innovatieve app is momenteel in preview-fase.

Wat deze app zo interessant maakt, is dat het gebruikers in staat stelt om toegang te krijgen tot Windows-cloud-pc’s. Dit betekent dat je met de app verbinding kunt maken met verschillende Microsoft-diensten, zoals Windows 365, Azure Virtual Desktop en Microsoft Dev Box.

Voor degenen die Apple-apparaten gebruiken is er zelfs de mogelijkheid om je eigen Remote PC- en Remote Desktop Services-systemen te benaderen. Scenario’s zijn nu te ondersteunen waarbij een externe/tijdelijke medewerker zijn eigen hardware inbrengt en via de Windows 365 app toegang ontvangt tot een werk omgeving. De app is momenteel te downloaden in de Microsoft Store voor Windows-gebruikers en via TestFlight voor degenen die iOS, iPadOS of macOS gebruiken.

9. Microsoft Planner

Tijdens Microsoft Ignite 2023 is aangekondigd dat het plan is om verschillende planningshulpmiddelen zoals Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project voor het web samen te gaan brengen. Dit om een “uniforme ervaring” te brengen die eerst beschikbaar zal zijn in Microsoft Teams in de Q2 van 2024. Later zal in 2024 een webversie gelanceerd worden. Deze nieuwe ervaring zal de naam “Microsoft Planner” dragen.

Taken door Planner en de To Do-app in Microsoft Teams zullen onmiddellijk worden hernoemd naar Planner, legt Microsoft uit in zijn aankondiging. Ondertussen zal Microsoft Project voor het web pas in de komende maanden worden hernoemd. Sommige rebrandings duren langer dan andere, denk ik.

Het hoofddoel hier lijkt te zijn om deze drie uiteenlopende ervaringen (to-do lijsten, kanban-stijl planningshulpmiddelen en projectmanagement voor complexere use cases) onder één paraplu te brengen die kan opschalen van individueel taakbeheer naar volledig projectmanagement.

10. Microsoft Mesh

Tot slot werd op het Microsoft Ignite Event ook een belangrijke update aangekondigd van Microsoft Teams, namelijk de integratie van Microsoft Mesh. Mesh en Avatars waren al kort te zien op Ignite 2022 en Avatars kwamen beschikbaar in 2023, maar nu komt het allemaal samen. Deze integratie, die gepland staat voor januari 2024, zal 3D Teams-vergaderingen realiteit maken. Het unieke van deze update is dat collega’s in virtuele ruimtes kunnen samenkomen zonder de noodzaak van VR-headsets. De meeslepende 3D-ervaring wordt steeds meer toegankelijk voor een breder publiek. Deze innovatie is een significante stap in het verder verbeteren van samenwerking en interactie binnen Teams, met name in een tijd waarin hybride en virtuele werkomgevingen steeds gebruikelijker worden​​.

We moeten nog zien of en hoe goed dit gaat werken en of het past in de cultuur van jouw organisatie, maar tof is de techniek zeker!

Microsoft Copilot

Microsoft Ignite 2023

Het Ignite Event was weer zeer waardevol. Wil je een volledig overzicht van het event dan kun je Microsoft Ignite 2023 Book of News doornemen. Hierin vind je acht hoofdstukken vol met updates en aankondigingen van het event. Ook is het mogelijk om de sessies terug te kijken via de Microsoft Ignite website.

Wil je een uitgebreide briefing over de aankondigingen op Microsoft Ignite en wat deze voor jouw organisatie kunnen betekenen? Klik dan op de onderstaande knop.

Meer weten over het Microsoft Ignite event 2023?

Neem contact op met XTRM development door onderstaand formulier in te vullen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door ons op LinkedIn te volgen!

Anderen bekeken ook:

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

Hoe kan ik een SharePoint site koppelen aan Teams?

De integratie van SharePoint in Teams kan erg handig zijn voor gebruikers die het intranet of andere SharePoint sites willen bezoeken zonder de Teams omgeving te verlaten. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie? Blijf dan lezen, want in deze blog...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP