Een goede voorbereiding voor een migratie is key voor het slagen van een migratie traject en die voorbereiding begint bij het opzetten van de projectorganisatie en het kiezen van de juiste expertise en tools. In dit deel van de blogreeks worden deze aspecten uitgebreid besproken, zodat je zeker weet dat je migratie naar M365 soepel en succesvol verloopt.

Wat komt er kijken bij een migratie naar M365?

Het opzetten van de projectorganisatie voor een migratie traject wordt vaak ad-hoc gedaan, maar het is een belangrijke succesfactor voor het slagen van de migratie. Zeker in grotere en complexere organisaties is het goed opzetten van een goede projectorganisatie van belang. Er zijn hier vaak tegenstrijdige belangen waardoor spanningen kunnen ontstaan. Teams die wel goed op elkaar zijn afgestemd presteren consequent beter. 

De projectorganisatie voor een migratie traject is onder te verdelen in drie onderdelen:  

 • Kernteam  
 • Technische experts 
 • Bedrijfsorganisatie.  

Op deze manier worden fricties in de organisatie voorkomen die vertraging en vertroebeling kunnen veroorzaken. 

Het kernteam

Het kernteam bestaat doorgaans uit een projectmanager, netwerkspecialist, migratie specialist en virtualisatie specialist. Zij hebben ervaring met data migratie trajecten en zijn degenen die de dagelijkse werkzaamheden op zich nemen. Ze richten zich op het opzetten van de juiste oplossing en zorgen dat het project op schema en binnen budget blijft. Bij voorkeur zijn zij fulltime beschikbaar gedurende het traject. 

Terwijl het kernteam zorgt voor de continuïteit binnen het project zijn technische experts nodig om de juiste strategie te bepalen. Zij hoeven niet fulltime beschikbaar te zijn, maar kunnen geraadpleegd worden wanneer nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan testers of IT beveiliging, Cloud specialisten en server specialisten. 

De rol van de bedrijfsorganisatie is om potentiële risico’s te identificeren en inzicht te geven in de bedrijfssystemen en processen. Ze zorgt voor transparantie en proberen eventuele zorgen binnen de organisatie weg te nemen. 

Op een paar uitzonderingen na is het niet nodig dat zowel het kernteam als de technisch experts hun oorsprong hebben binnen de organisatie. Ze zijn soms niet aanwezig binnen de organisatie en externe specialisten kunnen een nieuw licht schijnen op sommige onderdelen. Het is daarom van belang te inventariseren welke rollen er beschikbaar zijn binnen de organisatie en waar externe expertise gewenst is. Niettemin is het aan te raden minimaal in de eigen organisatie te hebben: 

 • Een projectmanager 
 • Disaster recovery (verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de back-up procedure) 
 • Service beheer (het beheer van de huidige en toekomstige datasystemen) 
 • De opdrachtgever

  Terwijl de rol van eenieder anders is, is het van belang dat deze personen kennis hebben van de bedrijfsvoering. Een data migratie heeft vaak effect op alle onderdelen van de organisatie en soms zelfs externe partijen. Met zoveel stakeholders is goed leiderschap en een goede organisatie een must. 

  Beste tools voor migratie naar M365

  Een migratie naar Teams is eigenlijk een migratie naar SharePoint Server of SharePoint Online (afhankelijk van hoe de omgeving is geconfigureerd). Hiervoor zijn een aantal tools zeer bruikbaar. Welke tools er gebruikt worden is ook afhankelijk van de bron. Wordt er gemigreerd vanuit een fileshare, een bestaande SharePoint omgeving of een ander DMS (document management system)?

  Treesize
  In het geval dat er gemigreerd wordt vanuit een fileshare is een goede tool om een analyse te maken van de omgeving Treesize. Hiermee kan inzichtelijk worden gemaakt welke mappen en bestanden het grootst zijn en waar eventuele bottlenecks zich kunnen bevinden.

  Er is een betaalde en gratis versie van Treesize waarbij het verschil hem zit in het detail waarmee de verschillen tussen mappen en bestanden wordt weergegeven. Daarnaast heeft de betaalde versie ook wat meer mogelijkheden voor het opruimen van bestanden en de mogelijkheid om te bepalen welke mappen het meest in grootte fluctueren.

  SharePoint Migratie Tool

  De SharePoint Migratie Tool is het meest geschikt voor kleinere migraties en wordt meestal gebruikt in combinatie met SharePoint Migratie Assessment Tool. Deze laatste tool checkt de bron SharePoint omgeving op issues die zouden kunnen voorkomen tijdens de migratie. 

  De SharePoint Migratie Tool is geschikt voor migraties vanaf SharePoint Server 2013, 2016 of 2019 of vanaf een fileshare. Daarnaast kan er een mapping ingeladen worden met verschillende bron en doellocaties. 

  ShareGate

  Bij grotere migraties is ShareGate eigenlijk onmisbaar. Het biedt een uitgebreide UI (user interface) die het migreren een stuk eenvoudiger en overzichtelijker maakt dan bijvoorbeeld bij de SharePoint Migratie Tool. Elke migratie taak kan vooraf geanalyseerd worden om eventuele problemen direct te kunnen verhelpen. Daarnaast kunnen er met ShareGate rapporten gemaakt worden voor bijvoorbeeld site permissies en site gebruik. 

  In principe is ShareGate geschikt om te migreren vanaf SharePoint Server, SharePoint Online of fileshares. Maar door de uitgebreide powershell commando’s die eraan toegevoegd zijn is het ook mogelijk om ShareGate te gebruiken bij de migratie vanaf een ander type DMS.  

  sharegate

  Meer weten?

  Ben je benieuwd naar de volgende blog in de blogreeks over migreren naar de Cloud? Bekijk dan eens onze migratiepagina of lees de volgende blog over “Migratie Fileshares naar M365”. Wil je direct op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? Laat dan hieronder je gegevens achter en volg ons op LinkedIn.

  Anderen bekeken ook:

  SharePoint Migratie, voorkom nachtmerries

  SharePoint Migratie, voorkom nachtmerries

  Help!!! Ik moet mijn SharePoint omgeving migreren, wat nu? SharePoint migraties kunnen ontaarden in een grote teleurstelling of een verzameling aan frustraties. In deze blog laat ik je zien hoe je ‘fouten’ kunt voorkomen en een soepele migratie kunt voorbereiden. Op...

  read more
  Migratie van Alfresco naar Microsoft Teams

  Migratie van Alfresco naar Microsoft Teams

  Een van onze klanten had de wens om data vanuit het Alfresco platform te migreren naar Microsoft Teams als onderdeel van een bredere implementatie van het Microsoft 365 platform. (Lees in deze blog "Snel Microsoft Teams implementeren" meer over het implementeren van...

  read more
  Migratie fileshares naar M365

  Migratie fileshares naar M365

  Een migratie van lokale of netwerk bestanden naar M365 kan een simpele klus zijn, maar zonder een goede voorbereiding kan dit snel uitlopen tot onverwachte zaken. (Lees meer over de voorbereidingen in onze vorige blog "Voorbereidingen voor migraties naar Microsoft...

  read more

  Hulp nodig van XTRM?

  Laat je gegevens achter!

  NEEM CONTACT OP