Het Microsoft landschap is alsmaar groeiende en heeft op dit moment een breed scala aan oplossingen, variërend van besturingssystemen en office programma’s tot cloud services, productiviteitstools en beveiligingsoplossingen. Microsoft blijft innoveren met nieuwe toevoegingen zoals Copilot en AI-functionaliteiten in haar producten en diensten. Een oude gediende van Microsoft is SharePoint, deze oplossing werd gelanceerd in 2001 en is dus al 23 jaar oud. En tot op de dag van vandaag nog steeds een waardevolle tool voor vele organisaties. In deze blog leg ik je uit wanneer je SharePoint kunt inzetten, hoe je SharePoint gebruikt en hoe het zich verhoudt tot de andere Microsoft-oplossingen.

Wil je meer weten over SharePoint of heeft jouw organisatie hulp nodig? Onze experts staan voor je klaar!

Waarom SharePoint gebruiken binnen je organisatie?

Organisaties maken gebruik van SharePoint als zij behoefte hebben aan een centraal opslagmedium voor bedrijfsbestanden of een platform voor samenwerking en communicatie tussen collega’s.

SharePoint is onderdeel van het Microsoft 365 platform en integreert daarom naadloos met andere Microsoft oplossingen. Dit zorgt voor een vertrouwde werkomgeving en eenvoudige gegevensuitwisseling tussen verschillende applicaties. Daarnaast biedt SharePoint ook geavanceerde beveiliging door te voldoen aan de beveiligingsprotocollen van de overkoepelende Microsoft omgeving. Een ander groot voordeel is de toegankelijkheid en productiviteit, aangezien gebruikers altijd en overal toegang hebben tot hun documenten en effectief kunnen samenwerken met hun teams.

Wat is het doel van SharePoint?

SharePoint is een platform waarmee je websites bouwt en pagina’s kunt maken voor informatie-uitwisseling en online samenwerking. Het fungeert als startpunt voor medewerkers om diverse bedrijfsinformatie te raadplegen en draagt bij aan verhoogde samenwerking en efficiëntie binnen de organisatie. Bestanden kunnen op één centrale locatie worden bewaard en gelijktijdig door meerdere personen worden bewerkt.

Wat is het verschil tussen OneDrive en SharePoint?

Hoewel SharePoint gebruikt kan worden als opslagmedium, is het niet de enige Microsoft oplossing hiervoor. Er is namelijk ook Microsoft OneDrive. Het verschil tussen deze twee oplossingen ligt voornamelijk op het gebruik.

Waar SharePoint is bedoeld als oplossing om gezamenlijk bestanden op te slaan, biedt OneDrive een meer persoonlijke opslag. OneDrive is dus meer gericht op individueel gebruik, waarbij anderen alleen toegang krijgen als expliciete toestemming is gegeven. De opslagcapaciteit van OneDrive is meestal beperkter dan die van SharePoint, omdat deze gebaseerd is op een persoonlijk account in plaats van een gedeelde opslag.

De grootte van de opslag van OneDrive is afhankelijk van het soort account en welke licentie er is toegewezen aan jou als gebruiker.

Is Teams onderdeel van SharePoint?

Microsoft Teams is op zichzelf geen onderdeel van SharePoint, maar de twee applicaties werken nauw samen. Wanneer je Teams enkel gebruikt als vergadertool en om te bellen is er geen connectie, maar zodra er gebruik wordt gemaakt van de samenwerkingsfunctionaliteit van Teams worden de applicaties wel aan elkaar verbonden.

Bij het aanmaken van een team in Microsoft Teams, waarin je met meerdere collega’s kunt samenwerken, wordt er automatisch op de achtergrond een SharePoint Teamsite aangemaakt. Dit wordt inclusief SharePoint bestandsbibliotheek aangemaakt met daarin mappen voor elk kanaal van het team.

Op de achtergrond wordt er dus gebruik gemaakt van SharePoint als onderliggende laag om bestanden op te kunnen slaan en de samenwerking van de teamleden aan die bestanden te faciliteren. Dit stelt gebruikers in staat om zowel via de Teams-applicatie als via SharePoint toegang te krijgen tot hun documenten.

Bovendien kan een team in Microsoft Teams ook worden aangemaakt op basis van een bestaande SharePoint site. Dus ook voor de bestaande SharePoint sites kan je de samenwerking verhogen door Microsoft Teams toe te voegen.

Gebruik van SharePoint en Teams

Wat zijn de mogelijkheden bij het gebruik van SharePoint?

Microsoft biedt diverse toepassingen binnen een organisatie bij het gebruik van SharePoint, zoals:

  • Een platform voor kennisdeling
  • Communicatieplatform voor organisatie-breed nieuws (Intranet)
  • Gebruik als Document Management Systeem (DMS)
  • Een omgeving voor projectsamenwerking
  • Het ontwerpen en uitvoeren van workflows voor bedrijfsprocessen in een organisatie
  • Achtergrond-infrastructuur van de Microsoft Teams omgeving

Kortom, SharePoint is ondanks zijn leeftijd nog steeds relevant, breed inzetbaar en aanwezig in vele organisaties.

Heeft jouw organisatie hulp nodig met SharePoint? Klik dan op de onderstaande knop en onze experts helpen je verder!

Meer weten over het gebruik van SharePoint?

Wil je meer weten over wanneer je SharePoint kunt gebruiken of  heb je een andere vraag? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Hoe beheer ik mijn SharePoint omgeving?

Hoe beheer ik mijn SharePoint omgeving?

Een goed beheerde SharePoint omgeving is essentieel voor het succes en de effectiviteit van het platform. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal faciliteren van de samenwerking, documentopslag en kennisdeling in de organisatie. Alleen, hoe beheer je deze krachtige tool op...

read more
SharePoint als Document Management Systeem (DMS)

SharePoint als Document Management Systeem (DMS)

Stel je eens voor: het is maandagochtend en je werkweek start. Je opent je computer en staart naar een overweldigende hoeveelheid digitale documenten die verspreid zijn over diverse opslaglocaties en mappen. Een belangrijk document dat je nu dringend nodig hebt, kun...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP