Micosoft Loop

Loop? Het heet echt zo, Microsoft Loop. Een nieuw canvas gebaseerde app om makkelijk direct en samen content te plannen, maken en te bewerken.

De eerste onderdelen zijn gelanceerd en beschikbaar in de Nederlandse tenants. De hoogste tijd dus om naar deze nieuwe app te kijken. ‘Wat is Microsoft Loop?’ is de centrale vraag in deze blog. We kijken waar Microsoft Loop vandaan komt. Maar ook naar opties van Loop in andere Microsoft 365 apps. Denk aan Microsoft Loop in Teams, OneNote, SharePoint en waar nog meer. Kortom, een introductie van deze app dat draait op het Fluid Framework van Microsoft.

Ik ben Mark Overdijk, consultant bij XTRM Development, en dit is de blog “Microsoft Loop”.

Wat is Microsoft Loop?

Volgens de marketing afdeling van Microsoft is het een revolutionaire manier van samenwerken, plannen en creëren binnen Microsoft 365. Nu wil ik niet gelijk zo ver gaan, maar het is wel degelijk een nieuwe en meer moderne manier van werken binnen Microsoft 365.

Het is een app gebouwd op het Fluid Framework van Microsoft. Dit is belangrijk omdat het de motor is voor het razendsnel synchroniseren van wijzigingen. Loop is dan ook een app waarbij je vooral samen bewerkt. We kennen dit bijvoorbeeld al van Office documenten. Daar kun je al bij zien welke gebruikers op welke regel in Word bezig zijn en worden de wijzigingen ook direct inzichtelijk. Dat is de grote kracht en tegelijkertijd ook de USP van Loop. Binnen een flexibele canvas app in realtime direct samenwerken aan pagina’s, onderdelen, etc.

Microsoft Loop bevat uiteindelijk drie componenten om in samen te werken. Werkruimten, Pagina’s, en Onderdelen.

De (samen)werkruimte is een lege canvas pagina die je met een aantal mensen (a)synchroom kunt bewerken en vullen met content. De opzet van de app lijkt op Teams. Aan de linkerkant bevindt zich de navigatie en de content zie je in het grotere rechterscherm. Zo verzamel je content, koppel je documenten, en voegt interactie toe vanuit andere apps (Lists, Automate, etc).

Microsoft Loop Teams

De pagina’s zijn flexibele canvas pagina’s die geheel naar eigen indeling in te richten zijn. Het lijkt er op dat deze nog vrijer te gebruiken zijn dan de pagina’s in de huidige Modern SharePoint sites. Het zou me ook niet verbazen dat Microsoft Loop op termijn in SharePoint ingebracht zal worden. Zoals de beelden nu laten zien zijn het vooral pagina’s in de Microsoft Loop werkruimte als Teams tab.

Microsoft Loop Teams

Onderdelen van Microsoft Loop

De onderdelen, of eigenlijk add-ins, zijn toe te voegen van de Microsoft Loop technologie in andere apps. Zoals je een Microsoft 365 app kunt invoegen in Teams kun je ook een Loop gebruiken in bijvoorbeeld Teams. Een concreet voorbeeld is het activeren van Loop in een Teams Post en vervolgens een tabel maken. De leden van het Teams kanaal kunnen vervolgens tegelijk de tabel bewerken. Zo lijkt het er op  dat deze optie, het inladen van de Loop functionaliteit, op meer plekken terug gaat komen; Lists, SharePoint, OneNote, etc..

Microsoft Loop release

De app werd aangekondigd op Microsoft Ignite 2021 en inmiddels zijn de eerste onderdelen gelanceerd. Ik heb het bewust over onderdelen omdat het er op lijkt dat Loop eenzelfde release cycle volgt als Viva op dit moment doet. Loop is hierbij meer een verzamelnaam van functionaliteit waaronder steeds meer onderdelen en integraties worden gelanceerd. Het is daarom lastig te spreken van een echt release date. Voor het gemak hou ik het er maar op dat Microsoft Loop voor het eerst in Februari 2022 beschikbaar is gekomen. Vanaf dat moment zal het iteratief uitgebouwd worden.

Microsoft Loop beschikbaar

Microsoft Loop is op het moment van schrijven, maart 2022, beschikbaar binnen Microsoft Teams. Maar wat is er dan beschikbaar? Het gaat om het component “onderdelen”. Er is dus de mogelijkheid om Loop te gebruiken in Chats en dus niet in Posts. Dat zal later toegevoegd worden.

Je kunt Microsoft Loop activeren via het icoon. 

Microsoft Loop Teams

Vervolgens krijg je een keuze menu met de op dat moment beschikbare opties voor Loop om mee te werken. Op dit moment zijn dat;

  • Takenlijst
  • Lijst met opsommingstekens
  • Controlelijst
  • Genummerde lijst
  • Alinea
  • Tabel

Na de keuze wordt het onderdeel geladen in het Chat tekst venster en kun je het concept gaan bewerken. Nadat je deze hebt verstuurd is het mogelijk voor de personen in de chat om het Loop onderdeel verder te bewerken.

Microsoft Loop Teams

Microsoft Loop is intuïtief en een goede toevoeging om direct samen aan content te werken. Ook doormiddel van de optie om het later aan te kunnen passen. De technologie is solide, en het geheel voelt modern en geïntegreerd aan. Het is nu vooral nog een gimmick binnen Teams chat, dus een echte eerste indruk is nog niet te vellen. Daarvoor zullen we moeten wachten tot alle componenten beschikbaar zijn. Maar je ziet hiermee wel dat Microsoft succesvol het Fluid Framework toepast en een modern gebruik van apps voor zich ziet. Tevens wordt er nog meer gewerkt naar de optie dat Teams echt de Hub is om vanuit te werken. Exciting times indeed.

Wil je meer weten over Microsoft Loop?

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.

Anderen bekeken ook:

Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Mijn start als Microsoft consultant bij XTRM

Dit jaar begon voor mij als een spannend hoofdstuk vol nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Met een overvloed aan enthousiasme ben ik gestart als Microsoft 365 Consultant. Deze start is niet alleen een nieuw hoofdstuk in mijn carrière, maar tegelijkertijd ook een kans...

read more
Onze Microsoft consultant Sharif Denz

Onze Microsoft consultant Sharif Denz

Werken als Microsoft  consultant bij XTRM Onlangs ben ik gestart als Microsoft 365 consultant bij XTRM Development. In deze blog deel ik graag mijn motivatie achter de keuze voor XTRM en neem ik je mee door mijn eerste dagen. Ik hoop dat je, na het lezen van mijn...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP