Wat is Power Automate?

Een van de meest voorkomende vragen bij onze klanten rond Microsoft 365 is op dit moment: wat is Power Automate en hoe zet ik het in? In deze blog beantwoord ik deze vraag voor je!

Het is de oplossing van Microsoft voor het automatiseren van taken en werkprocessen. Het mooie is dat gebruikers eenvoudige processen door middel van Power Automate zelf kunnen automatiseren. Zodoende hoeft hier geen ontwikkelaar voor ingehuurd te worden. Wanneer de werkprocessen wat ingewikkelder in elkaar zitten is het verstandig om hier hulp voor in te schakelen.

Power Automate

Gebruikers kunnen een geautomatiseerd werkproces creëren door een trigger te kiezen. Dit kan bijv. wanneer er een document in Microsoft Teams/SharePoint wordt geplaatst. Vervolgens kunnen hier acties aan gekoppeld worden.

Power Automate is geïntegreerd binnen SharePoint Online. Gebruikers kunnen hierdoor direct vanuit een SharePoint bibliotheek of lijst starten met het automatiseren van een werkproces.

Met Power Automate kunnen gebruikers veel verschillende applicaties en services integreren. Zo kunnen er onder andere koppelingen gemaakt worden met de andere Microsoft 365 applicaties zoals; Power BI, Dynamics 365, PowerApps, Microsoft Teams en SharePoint Online. Maar ook integratie met bijv. SAP en Salesforce is mogelijk. Daarnaast kunnen er ook maatwerk oplossingen geïntegreerd worden.

 

Waarvoor gebruik je Power Automate?

In feite kun je bijna alle kantoorprocessen automatiseren. Van eenvoudige pushmeldingen en contentbeheer tot complexe bedrijfsprocessen. Power Automate wordt vooral vaak ingezet voor goedkeuringsprocessen binnen de organisatie.

Een voorbeeld om Power Automate te gebruiken is om bestanden te verplaatsen. Denk hierbij aan het automatisch toevoegen van een bestand aan een SharePoint bibliotheek, als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Erg handig om op een automatische manier het documentbeheer in te richten.

Een andere use case is het verzamelen van gegevens. Power Automate kan ingezet worden als trigger voor Twitter om automatisch gegevens, omtrent een bepaald topic, te verzamelen. Je kunt hier automatisch een melding van ontvangen, maar de feed kan bijvoorbeeld ook terugkomen binnen een kanaal in Microsoft Teams. Iedere tweet kan zelfs opgeslagen worden in een SQL database om vervolgens deze data te gebruiken en aan de slag te gaan met sentiment mining.  Met andere woorden er kunnen hele complexe use cases verzonnen worden.

Aan de slag met Power Automate

Stel je voor dat je werkt bij een organisatie die support levert aan klanten. Als systeem om meldingen van klanten bij te houden en support in te plannen wordt Excel gebruikt. Je zou de app zo kunnen configureren dat bij een bepaald soort case de betreffende support engineer automatisch een SMS ontvangt. Of zodra de status wordt aangepast. Natuurlijk kan Power Automate gebruikt worden in combinatie met meer geavanceerde helpdesk-systemen.

Bij XTRM hebben we verschillende werkprocessen via Power Automate voor de meest voorkomende use cases geautomatiseerd. Als je interesse hebt in voorbeelden of hulp nodig wilt, neem dan gerust contact met mij op via info@xtrm-dev.com

Anderen bekeken ook:

Waar vind ik mijn gedeelde bestanden in Teams?

Waar vind ik mijn gedeelde bestanden in Teams?

Tijdens onze implementaties van Microsoft Teams en OneDrive krijgen we regelmatig de vraag: “Ik vind het delen van bestanden echt handig, maar waar kan ik precies zien welke bestanden er met mij gedeeld zijn en welke ik met anderen heb gedeeld?” We begrijpen dat deze...

read more
Synchroniseren van Teams bestanden met OneDrive

Synchroniseren van Teams bestanden met OneDrive

Wanneer je veel gebruik maakt van Microsoft Teams kan het voorkomen dat je bestanden van Microsoft Teams naar een documentopslag programma moet verplaatsen zoals Esuite/Diva. Dit kun je doen door bestanden die op Microsoft Teams staan te downloaden en vervolgens te...

read more
Power Platform release wave 1 2024 is bekend!

Power Platform release wave 1 2024 is bekend!

25 januari heeft Microsoft de plannen van 2024 voor het Power Platform bekend gemaakt. De 2024 release wave planning is een van de meest spannende aankondigingen van het jaar voor iedereen die geïnteresseerd is in het bouwen van krachtige en flexibele oplossingen voor...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP