In de loop der tijd hebben talloze organisaties hun werkomgeving verplaatst naar de Cloud. Het hybride werken, met name sinds de pandemie, is niet alleen genormaliseerd maar ook geïntegreerd in de werkcultuur van veel organisaties. De volgende stap hierin is om na te denken hoe de werkplek van de toekomst eruit kan komen te zien. Tegenwoordig hebben de meeste kantoren flexplekken en kunnen werknemers via elk bureau hun laptop inpluggen, zodat ze direct verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Een andere trend die speelt bij veel organisaties is BYOD (Bring Your Own Device). Hierbij kunnen medewerkers zelf hun persoonlijke laptop of mobiel apparaat kiezen en die voor zakelijke doeleinden gebruiken. Maar waar iedere grote organisatie tegenaan loopt, is wanneer ze bijvoorbeeld externe medewerkers/leveranciers willen gaan on- en off-boarden. Voornamelijk het voorzien van de juiste laptops/devices en toegang voor een gebruiker kost niet alleen geld maar is ook tijdrovend. Wat gebeurt er vervolgens met de laptops die op dat moment niet meer nodig zijn? Een virtuele werkomgeving kan dit proces efficiënter en veiliger maken. Windows 365 is de virtuele werkomgeving die Microsoft biedt als oplossing. Daarover vertellen we je meer in dit blog.

Wat is Windows 365

Windows 365 is een virtuele pc die in de Cloud draait. Microsoft biedt hiervoor verschillende opties voor diverse behoeften en budgetten. In de onderstaande afbeelding staan deze toegelicht:

Windows 365

Daarnaast is Windows 365 beschikbaar in vier type abonnementen: Business, Enterprise, Frontline en Government.

Het Windows 365 Business abonnement is geschikt voor kleinere organisaties (tot 300 gebruikers) die op een eenvoudige manier cloud-pc’s willen aanschaffen, implementeren en beheren.

Vervolgens komt het Windows 365 Enterprise abonnement. Dit abonnement is geschikt voor organisaties die hun cloud-pc’s willen beheren met Microsoft Intune en willen profiteren van integraties met andere Microsoft-services, waaronder Azure Active Directory (Azure AD) en Microsoft Defender voor EndPoint.

Het Windows 365 Frontline abonnement helpt organisaties om cloud-pc’s te leveren aan shiftwerkers of parttimers die slechts tijdens hun dienst een cloud-pc nodig hebben. Op deze manier hebben de medewerkers tijdens hun shift volledige toegang tot een Windows 365 Cloud-pc.

Tot slot is er het Windows 365 Government abonnement. Dit is ontworpen voor de veiligheids- en defensie vereisten van overheidsinstanties van de Verenigde Staten. Deze zal dus niet van toepassing zijn in Nederland.

 

Voordelen van Windows 365

In de inleiding heb ik al een voorbeeld genoemd welk bedrijfsproces door Windows 365 efficiënter kan worden. Hieronder som ik nog een aantal andere voordelen van Windows 365 voor je op.

BYOPC/Flexibiliteit
Medewerkers die tijdelijk werkzaam zijn en stagiaires kunnen snel worden geïntegreerd en voorzien van de juiste werkomgeving.

Efficiënt beheer 
Het beheren van virtuele pc’s wordt vereenvoudigd, omdat het centraal wordt beheerd in de omgeving van Microsoft. Het beheren en deployen van de configuraties van elke pc kan worden hergebruikt en efficiënter worden uitgerold.

Kostenbesparing
Client hardware voor on- en off-boarding is niet meer nodig. Dit is voornamelijk een mooie mogelijkheid voor tijdelijke medewerkers (stagiaires, contractors etc.)

Veiligheid
Verbeterde isolatie, bedrijfscontinuïteit en -governance. Onmiddellijke off-boarding van de uitdienst tredende werknemers/onderaannemers. Ze zijn niet langer bevoegd om de omgeving in te kunnen.

Verlies van apparaten geen probleem
Verloren, gestolen of kapotte apparaten beschikken meestal nog over data. Dit is bij een cloud-pc niet het geval. Alle data zit namelijk opgeslagen in de Cloud en niet op het apparaat.

Privacy
Werk gerelateerde activiteiten vinden alleen plaats in de Windows 365- omgeving. Alles wat daarbuiten gebeurd is en blijft privé.

De nadelen van Windows 365

Online afhankelijkheid
Windows 365 is alleen Online beschikbaar. Waarbij je ook dient te beschikken over een goed werkende internetconnectie.

Afhankelijkheid van Microsoft
Je bent volledig afhankelijk van de service van Microsoft. Maar wat gebeurt er als Microsoft een eventuele storing heeft?

Is Windows 365 het werkmodel van de toekomst?

Gezien de voordelen die Windows 365 met zich meebrengt, is het zeker het overwegen waard om Windows 365 te implementeren. Momenteel wordt er al veel gebruik gemaakt van SaaS-oplossingen en kunnen we bijna niet meer zonder internet. De overgang naar Windows 365 oftewel pc in de Cloud is dus een logische stap. Grotere organisaties die veel met externe leveranciers werken, kunnen direct al profiteren van de flexibiliteit en veiligheid die Windows 365 biedt. Het is een innovatieve benadering van modern werken die de toekomst van de werkomgeving kan veranderen.

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Microsoft 365? Klik dan op de onderstaande knop en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meer weten over Windows 365 of de nieuwe ontwikkelingen van M365?

Wil je meer weten over de Windows 365 of alle ontwikkelingen rondom M365? Neem dan contact op met XTRM development door het formulier onderaan de pagina in te vullen en wij helpen je graag verder.

Natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief of te volgen op LinkedIn!

Anderen bekeken ook:

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Maak kennis met Rogier, onze nieuwe M365 consultant

Wellicht dat je er al eens van hebt gehoord: Microsoft Viva en Copilot. Het zijn recente ontwikkelingen van Microsoft 365 en laat dat nu precies mijn expertise zijn als M365 consultant. Onlangs ben ik gestart bij XTRM development als Microsoft 365 consultant en ligt...

read more
De laatste updates over Teams en Outlook

De laatste updates over Teams en Outlook

Microsoft heeft recentelijk een aantal nieuwe updates aangekondigd die van invloed zijn op verschillende Microsoft applicaties. In deze blog zullen we de meest recente functies van deze applicaties belichten en belangrijke doorbraken aankondigen die de...

read more

Hulp nodig van XTRM?

Laat je gegevens achter!

NEEM CONTACT OP